0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #20 -: Ноември 26, 2011, 16:12:21 pm »
Напълно сте прав, Докторе. Макар и млада /малко съм живяла по комунизма/, много добре осъзнавам и виждам последиците. Баща ми е заклет русофил и с него много спорим на тази тема. Като заговорим за политика двамата и се хващаме за гушите :lol: Опитвам да му обясня някои неща, нищо, че той повече е видял от мен, но просто се блъскам в стена. Осъзнавам до каква степен му е промит мозъка, въпреки че е много интелигентен и разумен човек. Винаги като му изтъкна негативните страни на комунизма и на червената паплач, ми се отговаря все с един и същ рефрен - а, ами те сегашните пък са много хубави сигурно, същите са. Ами да, същите са, ама това не променя фактите какви са били другите, нито ги оправдава и оневинява. Ама, все едно споря с радио Ереван :?
Извинете за излиянието :oops:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #21 -: Ноември 26, 2011, 16:42:00 pm »
И аз съм Русофил. Но не съм Комунист. Двете са различни неща.
Единственият начин, по-възрастното поколение в Бг да промени възгледите си (ако това изобщо е възможно), е да го вземете със себе си да поживее в добра и уредена държава 1-2 месеца.
Ще се учудите от резултата! и от вътрешната им драма.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #22 -: Ноември 26, 2011, 16:46:57 pm »
Мда, така е. Баща ми не е комунист, слава богу! Прав сте, че има разлика между двете, имах предвид по-скоро, че той свързва комунизма с руското влияние /каквото безспорно има/ и понеже наистина си е русофил до мозъка на костите /дори е живял там около 3 години/, някак не може да разграничи нещата. Според него, руснаците са ни направили едно голяяяямо добро и без тях, направо сме за никъде. Аз не съм съвсем съгласна с това. Руската култура няма общо с политиката, а той смесва нещата. Дума не дава да се издума против Русия  :lol: Не знам дали успях да обясня какво имам предвид.
Надявам се да имам възможност да изведа някога родителите си от БГ, но не за 1-2 месеца, а за постоянно :?

П.С. Извинявам се, че малко изместих темата, но тези неща винаги са ме вълнували и ми е много интересно и приятно да чета Вашите постове по въпроса.
« Последна редакция: Ноември 26, 2011, 16:51:58 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #23 -: Ноември 27, 2011, 11:56:03 am »
Докторе, много добре разбирам разочарованието Ви, но мисля, че все пак трябва да сме коректни при сравненията. Колко от сватбите в България през 1930 г. са били като тази на Царя? Кога "винаги" булчинската рокля е била дантелена?
И защо периодично повтаряте темата за комунизма? Защо трябва да гледаме непрестанно в миналото и да обвиняваме "детството" за всичко? Защо затваряте очите си (не коментирате) безумни факти от настоящето ни? Толкова болно е времето ни, нашето, сегашното, така деградират всичките ни ценности... Не съм комунист, не искам да живея с миналото, искам да намерим начин да спасим себе си и децата си от деградация 20 години след началото на "демокрацията".
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #24 -: Ноември 27, 2011, 13:08:21 pm »
Ами, Тик-так, ще си позволя аз да ти отговоря, дано не се обидиш, извини ме!
Настоящето ни, колкото и да е брутално и болно, не променя миналото, нито го оправдава. Всъщност, то е продукт на миналото ни, следствие от всичко онова, за което д-р Бърди говори. "Детството" ни е изключително важно и играе голяма роля в това какво ще бъде бъдещето ни, как ние ще изградим това бъдеще и какво ще бъде детството на децата ни. Наложително е да се гледа в миналото, за да се поучим от грешките си и да знаем какво е било, как е било и най-вече ЗАЩО е било. Не мисля, че някой тук се опитва да живее в миналото. По-скоро се връщаме към него, за да се убедим още по-силно, че трябва да променим нещо в настоящето. Комунизмът буквално заличи нацията ни като същност и самосъзнание. Превърна ни в овце, извинете, ако някой се обиди, но сме си такива - благи овчици и това ме вбесява :oops:
Много е обширна тази тема за мен, мога да говоря още мноооого-много, но ще ви спестя тази мъка :lol:

П.С. Тик-так, за да се спасим, трябва да се променим, трябва да се събудим най-после от тоя сън, дето го спим последните 20-тина години и да си размърдаме задниците. Не масово да ми се скатават и да си трайкат срещу тъпотиите дето стават всеки ден.
Другият вариант - багажчето и някъде мнооого далеч от Балканския полуостров :lol:
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 13:10:17 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #25 -: Ноември 27, 2011, 13:38:31 pm »
sixsens, ясно ми е значението на миналото. Много силно казано е това за заличаването на нацията ни. Не искам да влизам в спорове по време на пости, но съм на друго мнение.
Искам просто да призова за по-чест поглед към сегашното, за пробуждане на гражданското мнение и отношение към ставащото сега. Защото когато отивам да гласувам, например, аз отсъждам на база на сегашното за бъдещото, а не се чудя какъв ли товар има от комунизма Х.Х., за да взема некадърни управленски решения.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #26 -: Ноември 27, 2011, 14:10:35 pm »
Хехе, ами Тик-так, аз обясних връзката минало-настояще, свързани са, няма как. Никой от съвременните политици не е необременен от миналото, така че това с товара си важи с пълна сила.
Погледа към сегашното е достатъчно чест, просто то е отражение на миналото. Не знам какво ти е ясно на теб в значението на миналото, но явно е нещо различно от това, което аз знам :D Изобщо не смятам да споря, всеки си има мнение и правото да го казва. Не се опитвам да те убеждавам, просто ти отговарям от моята гледна точка. Виж, постите не разбрах какво общо имат 8O Аз не постя, явно не съм запозната с догмите.
Ще се опитам пак да обясня за гражданското мнение - именно това имах предвид в горния си пост в частта със заличаването на нацията - ами точно в това се изразява - няма гражданско общество днес. Не знам как по друг начин да го обясня.
Относно гласуването - ами точно за товара на депутата X.X. трябва да се замислиш, защото той е определящ както за настоящото, така и за бъдещото му управление. Неслучайно историята е важна част от политиката :wink: Много хора си мислят, че комунизма вече го няма :lol:, ама за жалост - грешат. Просто е под друга форма, но ни управляват все същите.

Всъщност, ти коментира едно единствено изречение от поста ми. Не си съгласна - ок, това си е твое право и аз го уважавам. А чете ли останалата част? Там нямаш ли какво да кажеш? Разбери, че няма как да има настояще и бъдеще, без минало. Не можем да си затворим очите и да се правим, че не е било и да гледаме само напред. Това е грешка за мен.
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 14:15:58 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #27 -: Ноември 27, 2011, 14:32:58 pm »
@jasmin_veni
Вие не сте ли живяли в соца?
Аз точно такива неща помня от моето детство ( среда, края на 60те, и начало на 70-те)- то е пълно с такива картини.

Малко Докторе, много малко (слава Богу явно), затова и питам. Набор 86 съм и са ми по-ясни и ярки годините на "прехода". Тях си ги спомням прекалено ясно, спомням си и Виденовата зима, за която хич не ми се говори и предполагам изпитвам същите болезнени спомени, както и вие, говорейки за комунизма.
Това с герданите с пари само съм го чувала и то само за Перник (нищо лично, да не се обиди някой). Моите свекъри въпреки, че ненавиждат комунизма, са попили ужасно много "привички" от онова време.
[/url][/url]
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #28 -: Ноември 27, 2011, 15:33:34 pm »
...комунягите, тези плебеи, простаци и примитиви... .

Толкова точно описание на комуниста, облечен в дори и малко власт... Редовно се сблъсквам със самодоволни такива тук.  :(
Уви, комунизмът не си е отишъл. И под друга форма не е - в същата си е! Особено видно е това в малките общини, в които има червено управление.   :?
Хората ги е страх, точно както едно време...


П.П. Настоящата дискусия ми напомня точно за "Задочни репортажи от България" на Георги Марков. Смачкването ни като нация, промяната на манталитета ни са много образно описани с разкази от времето, "когато се наливаха основите".
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #29 -: Ноември 27, 2011, 16:14:26 pm »
туин, не е въпроса в цвета на управлението, а до манталитета
за съжаление, тук при нас масово важи поговорката "Дай на простака власт и му гледай сеира"
навсякъде цари такава ганювщина, шуробаджанащина и селяндурство, че ми е трудно да си представя, че това скоро ще се изкорени
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #30 -: Ноември 27, 2011, 18:01:02 pm »
Докторе, в случай, че не сте подпадали на този сайт http://www.lostbulgaria.com/index.php?page_id=1877 Заповядайте!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #31 -: Ноември 27, 2011, 20:05:14 pm »
Докторе, много добре разбирам разочарованието Ви, но мисля, че все пак трябва да сме коректни при сравненията. Колко от сватбите в България през 1930 г. са били като тази на Царя? Кога "винаги" булчинската рокля е била дантелена?
И защо периодично повтаряте темата за комунизма? Защо трябва да гледаме непрестанно в миналото и да обвиняваме "детството" за всичко? Защо затваряте очите си (не коментирате) безумни факти от настоящето ни? Толкова болно е времето ни, нашето, сегашното, така деградират всичките ни ценности... Не съм комунист, не искам да живея с миналото, искам да намерим начин да спасим себе си и децата си от деградация 20 години след началото на "демокрацията".
Двете снимки- сватба от 1974 и събиране на хора преди 1944, само като картина, не Ви ли стига в сравнението? Само двете снимки не Ви ли говорят сами по себе си? вгледайте се в хората, в облеклото им, в лицата им... . Това са "две" Бг с "разлика" от 30 години.

"Сегашното" е пряк резултат от периода 1944-1989. Разрухата на тези 45 години докараха държавата ни до тук, а не НЛО. И това не бяха само "грешчици" в управлението. Това бе тотална разруха не от "идейни", а от обикновени престъпници с обикновено криминално досие- те си бяха такива- обикновени криминални престъпници, които сринаха всичко градено с толкова труд и жертви от 1878 до 1944.

Да "забравим"? Кого?
Нашите бащи и майки с по 200Е пенсии?
Нашите бащи и майки, не можещи да си купуват даже лекарствата? и с по 42 години трудов стаж, биещи се за евтини банани, докато бонзовете си товарят мазните тела в поредния нов джип?
Пропиленият им живот, в следване на смешни "идеали" извън всякаква човешка логика? да забравя?

Аз никога не забравям- защото обичам моите. От там почва всичко- защото тях, именно тях, обичам- никога няма да забравя. Ако и вие ги обичате- ще направите същото.

Омразата ни към физиономии като Пирински, Масларова, Овчаров, Лилов, агнет "Гоце", не е "идейна".
Тя е човешка- произлиза от любовта към нашите родители, от яростта ни за техният профукан живот в търсене на нищото.
А те бяха хора, и имаха право да живеят като такива. И имаха мечти и идеали като млади.
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 21:11:50 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #32 -: Ноември 27, 2011, 20:15:45 pm »
Докторе, в случай, че не сте подпадали на този сайт http://www.lostbulgaria.com/index.php?page_id=1877 Заповядайте!
О, всеки ден, когато имам време, особено вечер, съм там.
Истинската България, запечатана в лицата на толкова много хора от преди 1944.
Ако познавате авторът на страницата- моля, предайте искрени уважения и благодарност!
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #33 -: Ноември 27, 2011, 22:33:30 pm »
Смятам, че е грешка да слагате всички, вярвали в идеята на комунизма, под общ знаменател. Сред "комунягите, тези плебеи, простаци и примитиви" беше и моят баща - високо интелигентен и работещ за хората, не по-плебей, простак и примитив от Вашите родители.
Приключих тук.
Бъдете здрав!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #34 -: Ноември 27, 2011, 22:43:20 pm »
"...и работещ за хората" това, заедно с понятието "комунист", са две съвършенно несъвместими неща.
Нито аз вярвам че са съвместими изобщо, защото самото понятие "комунист", е несъвместимо с каквито и да са били човешки ценности.
Може да си вярвал в идеали като млад, но в зрялата възраст, ако си продължавал да "вярваш", може да има само две причини- или си имал изгода от това, или не си искал да видиш какво става около теб. Нещо като -"чуваш" белодробното заболяване на едно дете, но казваш на родителите че е "вирусно". И когато детето влезе в болница за това, не можеш да се измъкнеш от ситуацията с обяснението- "аз обичам децата".

Моите родители никога не са били политически/партийно ангажирани.
В това отношение, те са "недосегаеми".
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 23:17:25 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #35 -: Ноември 27, 2011, 23:14:34 pm »
Сега разбирам защо се засягаш толкова :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #36 -: Ноември 27, 2011, 23:15:31 pm »
и работещ за хората
Това заслужава специален коментар.
Хората в едно здраво общество нямат нужда някой да "работи" за тях. Те сами си се оправят чудесно.
Колкото по-болно е едно общество, толкова повече има нужда от някои ("другари", най-често, поели ролята на месии), които да "работят за хората".
Простичката истина... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #37 -: Ноември 27, 2011, 23:24:23 pm »
......но в зрялата възраст, ако си продължавал да "вярваш", може да има само две причини- или си имал изгода от това......

Ами аз си спомням как ходехме на почивка в едни мизерни бунгала, в които имаше само легла и нищо друго...дори гардероб нямаше, а в същото време съседът ни, който беше от въпросните "другари" се ширеше в двустайно такова, обзаведено с хладилници, печки и прочее и носеха каси с Кока Кола /как жадно гледахме отстрани само :)/
П.С: За моето поколение да пиеш Кока Кола и да ядеш банани си беше направо лукс  :lol:


*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #38 -: Ноември 27, 2011, 23:34:36 pm »
Да, веднъж годишно, около Нова година. Живеех срещу магазина за плодове и зеленчуци и още помня какви опашки се виеха, когато пуснеха бананите или мандарините.

*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #39 -: Ноември 28, 2011, 00:52:47 am »
да...
А аз помня как зимно време съм обикаляла магазините в един малък град, за да купя по 2 кисели и 1 прясно мляко, защото по толкова даваха, а сестра ми беше много малка... аз съм била на 4-5 годинки само... всички на работа, а млякото свършва за норматив и "каката" помага... сега разбирам какво и е било на майка ми...