Привет! Да се включа и аз с пожелания за здрава и ако може не много студена седмица
Интересна тема сте захванали. Аз съм на мнение, че независимо в БГ, или в чужбина живеем, когато детето видимо е на възраст, в която няма как да му обясниш, че еди къде си не е много уместно да пищи, реве, радва се и пр. "шумни действия" - околните няма какво да гледат накриво. Още повече да правят забележки за това, все пак аз него бода с шиш, че да го карам нарочно да вдига шум и да дразни околните.
Случвало ми се е Дани да ми се разпищи в заведение, в което се храним, в банка... Ако е рев и викове от недоволство - стремя се да му "реша проблема" възможно най-бързо, когато е било възможно - излизала съм замалко с него докато се успокои примерно. Когато вече се научи да пищи от радост и да "пее" - почти нищо не мога да направя, за да го накарам да бъде по-тих. Да му шъткам и изобщо да извършвам действия, с които да го притесня и да реши, че му се карам затова, че е радостен от нещо - не ми е минавало през ум да си призная. Ако и когато мога да го "загалавичкам" с нещо, че да направя радостите "по-тихи" - винаги се опитвам, но невинаги се получава. Еми като не се получи, определено не умирам от притеснение пред околните все едно къде се намирам. Почти не ми се е случвало някой да ми прави забележка в такива ситуации.
Всъщност, няколкото ситуации, в които съм била гледана накриво затова, че той вдига шум е било именно от други майки, не от случайни хора без деца. Примерно, като сме сядали на кафе лятото и навсякъде около нас са седнали и други майки с колички - много ясно, че все на някоя бебето й спи и все някое може да се събуди от "радостите" на моя син, или на друго бебе... Е, в такава ситуация е имало възмутено обръщане и кръвнишки погледи от страна на някоя госпожа, чието пиене на кафе е прекъснато от събуждане на детето й, а то пък се е събудило, защото да кажем моичкият се разпищял нещо...Ами както се казва "сори", не е приятно да се случи така, ама все пак сме на обществено място и няма какво да ми се мусят. Аз като държа да му е тихо на бебето - седим си у нас да спи, или си избирам тихо, безлюдно местенце навън.
Досега не ми се е случвало да не мога да вляза в магазин с количката, или да не ми разрешат някъде да го направя. Дори се е случвало, ако има стъпала на входа на магазин, или нещо ме затруднява да вляза с количката вътре - да ми помогне самата продавачка, или случаен минувач, като ме виждат че се мъча и напъвам нещо
Има разбира се /и то май са повечето/ търговски обекти, в които физически е невъзможно да влезеш с количка. Просто са такива помещенията, наблъскано с щандове и рафтове, между които с дамска чанта едвам се провираш...
Но тук вече въпросът отива в друга посока и не опира до нелюбезност от страна на персонала, а до "достъпност на средата".
И като попадна в такава ситуация, всъщност винаги си мисля за хората с увреждания, с инвалидните колички и, че проблемът е огромен и повсеместен в това отношение. Дори при всяко излизане от жилището ни, освен каруцарските псувни по адрес на архитекта, които нареждам наум, всеки ден си мисля и: "Ми хайде майната му, аз с бебешка количка - ще се справя някак и след някое си време - няма да се налага да се боря с тези стълби и наклони. Ами ако съм инвалид, или някой съсед е, какво правим?!!" И като се сетя за отговора - съвсем ме наляга бяс. Та си пожелавам в подобни ситуации, дано затрудненията ми за дотъп донякъде да са заради бебешка количка само, за друга да не стават...
Приятна почивка на почиващите!
Раши, непременно посети въпросния магазин, но не пропускай преди това да минеш с количката през някой хууубав кален гьол.