Medea, понеже и аз меря с термометър за уши Браун, имам по-различни наблюдения.
вярно е, че той показва малко по-висока Т при измерване в ухото, отколкото показва живачен термометър при измерване под мишницата. пробвала съм на себе си и при измерено в ухото 37.2, под мишницата с живачен дава 36.7. но чак разлики от градус-градус и половина, както ти твърдиш, не съм наблюдавала. в упътването може би пише, нещо в смисъл, че повишена температура се приема над 38.3, защото обикновено западната педиатрия под такива стойности не лекува повишената температура. не мога да си представя друго обяснение. термометърът си мери доста точно.
при меренето в ухото има голямо значение и дали ухото е било притиснато преди измерването (дава по-висока Т), дали преди малко сте били на по-студено или по-топло, дали самият термометър е достатъчно загрят (въпреки, че той сам се затопля преди мерене, аз меря винаги по 2 пъти едно след друго и дава разлика; също дава разлика между двете уши).
та така, ако измеря с Браун за ухо 37.0 следобяд - не се тревожа. както не се тревожа и ако измеря 35.5 - на спящо дете през нощта.
а термометърът за чело (имала съм и такъв) е още по-капризен и недостоверен. ще ти обясня как джипито е измерила 36.8, а детето ти е имало над 38 - влезли сте при нея от студа навън, челото не е било темперирано и ето ти ниска температура
. и тоз филм сълм го гледала.