Румънска пилешка супа със сметанаПродукти: 1 голям морков - обелен и не нарязан
1 глава кромид лук - обелена и не нарязана
1 бр. пилешки гърди с кост и кожа
1 литър прясно мляко
1 шепа ориз (аз слагам около шепа и половина за да е по-гъста супичката)
1 малка кофичка сметана (аз предпочитам Данон)
сокът на един лимон
3 жълтъка
пилежки бульон
сол и черен пипер на вкус
пресен копър
В два литра пилешки бульон (домашен или на кубчета) се слагат цели пилешките гърди, моркова и лука. Прибавят се сол и черен пипер на вкус. След като заври се засича един час и се сваля от котлона. Морковът, лукът и месото се изваждат от бульона и след като изстинат се нарязват - морковът и лука много наситно а пилешкото на по-едри късчета, почистено от кожата и костите. Връщат се обратно в бульона, добавя се млякото и ориза. Ако е необходимо се добавя още малко вода и сол. Оставя се да ври още половин час, след което се застройва с разбитите в сметаната жълтъци. Маха се от котлона и се прибавя лимоновият сок. При сервиране на всяка купичка се поръсва с пресен копър.
Да ви е сладко