Супа със зелева чорбаНеобходими продукти :
Свинско месо около 1 кг (става и с по-малко и с по-вече )
праз лук 1-2 стръка
зелева чорба (зависи от степента на киселост )тази година зелето не стана много кисело така ,че днес използвах 4 литра зелев сок с 2 литра вода всичко е въпрос на вкус ,ние я обичаме по киселка .Наливаме на дъното на тенджера малко олио и сипваме нарязаното на малки хапки месо ,заливаме с чаша вода и оставяме на котлона докато водата изври напълно след това изчакваме месото да стане златисто ,прибавяме праза и слагаме 1-2 лъжици брашно,наливаме зелевия сок и водата оставаме да поври .Подправям единствено с малко черен пипер,накрая прибавяме малко фиде пожелание .Супата може да се застрои със яйце а може и без застройка .
Да ви е сладко !
Също може вместо месо, топчета ,като за супа топчета
Като съм почнала с писането на рецепти,искам да ви препоръчам един страхотен сладкиш ,който правих за 3 дни 2 пъти
Сладкиша се казва
"Кодрит Кадир" - арабски сладкиш Разтваряме 5с.л. захар по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното. След минутка тя застива като стъкло.
За крем карамела:
200г захар
3 яйца
1-2 ч.л. ванилия
750 мл прясно мляко
Разбиваме всички компоненти с миксера за няколко секунди.
Получава се консистенция като прясно мляко.
Изливаме върху карамела, ще се чуе звук като чупене на стъкло.
За кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 непълна ч.л. бакпулвер
100-150г брашно
2 ч. л какао
Всичко се омесва като за кекс. Изливаме го на тънка струя в ЦЕНТЪРА на крем карамела. Не се притеснвяйте, във фурната кексовото тесто се надига и разпределя ВЪРХУ крем карамела. В това се състои тайната на тортата.
А сега как се пече. Кипнете съд с вода. Сложете формата с карамела в друга малко по-голяма по размер тава. Сипете кипналата вода във външната тава, т.е да се получи водна баня. Печете на 180 С до готовност на кекса, но не по малко то 45-50мин.
Като поизстине извадете от фурната и оставете добре да изстине заедно с водната баня. Най-добре да го сложите за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като извадите от хладилника с нож освободете страните и обърнете в поднос.