lidia, разширяваме зениците на Дани веднъж на 1.5 години, винаги е по схема, подобна на тази на pimi. Лекарката капва на всеки половин час, 2 или 3 пъти, след още половин час мерим. И след няколко часа е ок.
Преди да намерим нашата лекарка, бяхме попаднали в център по зрение Пашев. Там детският офталмолог даде атропин, те ми го разредиха като за бебе, на 6 месеца беше тогава Дани. Капех 3-4 дни сутрин и вечер, после мерихме. Притисках слъзното каналче само докато капя самите капки, да не се оттекат нататък, и може би още 4-5 мин, повече беше физически невъзможно. Обаче не вижда никак добре през това време детето, и според мен, трябва да си е при теб през това време. не знам как ще се справи на градина.
И на двете места, през 2 месеца измериха еднакъв диоптър, по двата различни метода за разширяване на зениците.
А за очилата: не знам дали да се носят постоянно. Дани ги носеше винаги, когато беше с +3, после с +2 диоптъра на очилата. При +1, вече сам искаше да ги свали при игра и си ги търсеше за рисуване, разглеждане на книжки... Предполагам, защото когато корекцията е малка, очите са затормозени само при постоянно усилие да виждат нещо наблизо. Аз самата имам под 1 диоптър на далекогледство и на двете очи, изпитвам някакъв дискомфорт само при дълго четене, тогава си слагам очилата. Но иначе не са ми нужни. Абе с 2 думи, ние хубаво си обменяме опит, но най-добре да си слушаме лекарите. Питай си офталмолога как е добре да ги носи Моника. Дано дискомфортът е минимален за нея.