Чета от вчера дискусията и не мислех да се намесвам
Много е трудно да се вземе такова решение и в интерес на истината и аз не бих го взела точно и конкретно заради здравната система. Това е най-големия световен проблем. Просто ние в България сме разглезени и гледаме по съвсем друг начин на здравеопазването. Имаме лесен достъп, всичко става бързо, ако си платиш, става и със светкавична скорост. Тук обаче не е така. Безумни неща има. Последен случай - болни са и двамата у дома, всички сте чели как при висока температура нищо не се прави. Отиваме да направят тестове на децата за алергия, да обаче Мила се буди с температура сутринта и компрометира тестовете, не правиха. На Алекс обаче пуснаха. На другия ден стават и двамата с 39 градуса. Звъним на педиатъра - да даваме хомеопатичните лекарства, които предписаха на Мила на прегледа предния ден
Продължаваме ние, действието се развива в дните вторник, сряда, петък. Децата се влошават. Водим ги на преглед в петък, правят стреп тест, пускат кръвни - стреп теста отрицателен и за двамата, при Алекс црп 38
При Мила - не било достатъчно високо. На Алекс дават АБ, Мила я чакаме да видим как ще се развие. Тя продължава да вдига температура, като нещата се влошават до толкова, че независимо, че пие сироп за кашлица, температуропонижаващи - от тях почна да дриска, от кашлицата повръща... Съответно не иска да яде, за да не се дави и да връща... И се въртим в един прекрасен кръг. Като действието е в петък, а за да ни е още по-кеф, предстои дълъг уикенд от 3 дни, в които нищо не работи тук
Питам аз какво правим - ааа, ще чакаме да видим как се развива. Детето в събота продължава да поддържа 39, напукани устни, повръща, отпаднало, кашля - красота. И все още предстоят два почивни дни, в които никой няма да ни обърне внимание
Да е жив и здрав д-р Бърди, писах му какви лекарства имам /за щастие винаги си нося аб от България/, даде доза и детето на третия прием е добре. Е, няма да кажа на педиатъра му, няма и да спомена даже какво съм направила. Така и не се обадиха да питат - абе тва дете да не е чудодейно спасено
Така че далеч съм от мисълта да бягам от България заради здравеопазване.
Виж заради условия, заради възможности за професионално израстване или пък заради това, че се признават дипломите навън - о, да. Но пък в немската образователна система има такива прелести, че тук детето си не бих го дала да учи в първи клас
Децата тръгват на 6 години, учат до 4 клас, след това учителите им преценяват дали стават за бачкатори или за интелигенти. Като се има предвид скрития расизъм, фин, едва доловим, дали има много от гастърбайтерите дето са преминали за интелигенти???
За мен стъпката да избягам в чужбина узря много много трудно.
Жаси - моето е 6 години нагаждане към тази мисъл. Безсънни нощи, пресмятане, превъртане, и най-силното - преборване на себе си. Защото в момента, в който стъпите навън, вие ставате дърво без корен. Нито ще имате място вече в България, нито чужбина ще ви приеме и претопи, така че да се чувствате като у дома си. Каквото и да ви говорят другите.
Какво, че Бойко строи магистрали? Не е ли по-добре това, отколкото да има на всеки километър колибка от пребити хора? Нека да има метро, нови болници. А пенсии и заплати няма как да се вдигнат, защото няма от къде. Не мислите ли, че тези, които са били преди това, все пак са заложили бомба, която рано или късно ще гръмне? Не може безнаказано да крадеш, да лъжеш и да очакваш тия след теб да направят чудеса от храброст, за да дойде изведнъж светлото бъдеще. А и в чужбина не е прекрасно - във фирмата на мъжа ми за един ден уволниха 10 000 души - това как ви се струва? И не е някаква нищожна, незабележима филма. Гигант е. Криза има, това е положението, световна при това. И трябва да сме благодарни, че въпреки всичко, в момента антикризисните мерки в България са най-популярни навън и всички чуждестранни наблюдатели твърдят, че ние ще прескочим етапа на кризата най-безболезнено.
И другото, което трябва да направим всички ние - вместо да се оплакваме от привилегиите за определени хора, то трябва да отидем и да гласуваме, за да не може онези с привилегиите да ни превземат и да наложат новите правила! Ето това е истината - всички да отидат и да гласуват, за да няма никой правото да избира вместо нас!
Съжалявам за дългия пост, но имах нужда да го напиша.