джам, разбирам, че ти е трудно да си представиш, че бебетата имат емоционален живот, защото ти мислиш за "сложни осъзнати състояния", а аз говоря за "зная, че са малки, зная също, че не става въпрос за ревността като сравнително диференцирана емоция при възрастния, но при всички бебета, дори и при близнаците е възможно да има такава емоция". казано по нАучно му ти говориш за "когнитивни репрезентации на емоциите", а аз говоря за ранно емоционално преживяване, което разбира се, че бебето не може да осъзнае и диференцира и да каже "аз изпитвам ревност". тъкмо защото тялото и психичния апарат на бебето са толкова незряли, бебетата не могат да правят разлика между физическите си преживявания и психичните - тоест ако ги боли корема, те не могат да си кажат, о, няма страшно, само корема малко ме боли, защото имам газове, ще мине, те изпитват силна емоционална болка - преживяване на страх и гняв. вероятно сега отново ще "скочиш" и ще потърсиш "линк" към статия, но мисля е безсмислено да пълня постовете си с линкове, след като не смяташ, че три официални научни списания, които се занимават с психичния живот от най-ранна възраст (веднага след раждането, ако толкова те тревожат наблюденията на вътреутробния живот) показват, че е "общоприето от науката". по начина на твоята учителка бих те питала "коя наука" явно за теб детската психология, детската психотерапия и психоанализата не са науки, както и неврофизиологията (между другото книгата, която така възторжено оплю what every parent needs to know цитирах, тъкмо защото използва невфрофизиология и биохимия да покаже какво се случва в мозъка на бебето и детето, т.е. че вече се вижда физиологичния субстрат на емоциите и, че има видими последствия от родителстването не само като поведенчески прояви, а като промени в структурата и функционирането на мозъка).
съжалявам, че не ти давам една статия, един линк, дадох ти линкове към няколко основни според мен монографии и сборници от научни статии, които се занимават с въпроса, където се обсъжда както най-ранния емоционален живот, така и методологията на изследване. не разбирам какво повече искаш.
ако искаш можем да помислим по обратния начин - покажи ми къде "пише научно обосновано и общовъзприето от науката", че бебетата нямат емоции.
а връзката, за която ме питаш е връзката в психичния им живот.
не разбирам защо тази тема е толкова емоционално натоварена? трудна? за теб, какво се опитваш да ми кажеш - че мамя хората? че емоциите нямат място в отношенията майка-бебе, в научното мислене, че качествените изследвания са не-валидни. че във форума няма място за обсъждане емоционалния живот на бебетата и майките не бива да мислят за това? не зная, но разговора започва да ми изглежда ттвърде безсмислен и обслужващ само нас двете вместо останалите потребители, което не ми се струва полезно за никого. идеята беше тъкмо тук да има пространство да се мисли за психиката и емоционалните преживявания на бебетата, трудно ми е да разбера защо това предизвиква толкава силна негативна реакция у теб.