Аз не съм "специалист" по Историята на психоанализата. Аз съм просто вълнуващ се четец. И интересуващ се по темите. Аз не се задоволявам с официалните лъжи и манипулации на психоаналитиците- мен ме интересува какво стои зад всичко това, къде са корените на всичко това, и защо това е така, както е. И в този аспект, личните подробности на хората, имащи амбицията из основи да променят виждането на човека за самия себе си, естествено представляват голям интерес- не може да обсъждаш фундаментални въпроси на човешката психика и поведение, когато самият ти си аморален и пропаднал тип. И естествено, никаква връзка с Айнщайн тези неща нямат, защото малката Лизерл, така тайнствено изчезнала от живота на Милева Марич и младия Айнщайн, по нищо не променя теорията на относителността. Докато тотално развратният Фройд, отиващ на почивка в Швейцария, и записващ под друго име любовницата си (която е сестра на собствената му жена), за да не скандализира "излишно" обществото, явно трудно може да говори после за "важността на здравия семеен сексуален живот". В кое вярва? в това, което пише, или в това, което прави ??
Мръсотията и помийната яма, в която е зачената псевдонауката, наречена "психоанализа", пряко касае основни човешки характеристики на нейните "бащи". Защото именно тези фундаментални човешки пороци на Фройд и Юнг, дадоха основните штрихи, и са основата на новото учение. Докато за физиката- тези неща едва ли са валидни-математическото уравнение, и решаването му, не зависи от това, с кого и как Айнщайн е живял. Нито пък физиката стана "по-лоша" от това, че Лев Ландау е бил непоправим женкар.
За да бъда по-ясен- връзката между "сексуалната абсолютизация" на Фройд ( която Юнг отхвърля така категорично, пишейки за разговора си с Фройд, където последният го молел да направи от сексуалността "догма" в тяхното учение) и уринирането му ( като дете) пред родителите му, в хола, като знак на протест, и знак на омразата към собственият му баща, сигурно нямат "никаква връзка" с последващите писания на бедния евреин в неговите "теории".
Критиката на Фройдизма може да е в много направления- за мен лично Карл Попър с неговата липса на фалшифицируемост е най-силната критика. Простете, но цялата медицинска наука се подчинява на факти и доказателствата им. Защо Вие в психоанализата имате свободата, всеки от вас да си говори каквото си иска като теории, и никоя от тези теории да не може да бъде потвърдена с обективни методи?? Що за наука е това? Аз ако например кажа, че човек диша със сърцето си, а не с белите си дробове, ще бъда осмян. А Вие? къде са Вашите обективни доказателства че това, което твърдите, за едно или друго, е вярно? Къде е доказателството за съществуване на "Едипов комплекс"?? достатъчно ли е само да го изкажете, за да стане автоматично вярно?
Психоанализата е игра на доминация. Доминация над пациента. С цел манипулация, и кукловодство.
Тя прави човешката психика на пациента болезно зависима, и "на патерици" "до живот".
Върху психоанализата стъпиха всички военни методи за разпит и манипулация на човешкото съзнание, както и всички методи за разпит на обвиняеми и натиска върху тях за самопризнание.
И това няма нищо общо с реалната психиатрия и методите и за помощ.
Психоанализата (освен че като наука няма нито един начин достоверно да бъде потвърдена с обективни методи), е всъщност имагинерна игра на интелектуалци, размишляващи всеки сам за себе си, червеният цвят, червен ли е, или с лилов Хегелиански или Кантов оттенък. И после , в зависимост от вкуса на всеки "аналитик", към този коктейл се добавя "на вкус" философия и религия, в дози произволни и пак "на вкус". Всъщност, в никоя наука няма повече теории, подразделения, течение, методи и фракции, отколкото в "науката" психоанализа. Простете, колко са Ви теоретичните школи, и до кога ще се роят те??
Освен това, пазейки тайните на пациентите, и изтръгвайки от тях най-съкровени изповеди, психоанализата вече е силен инструмент на обществено влияние и изнудване- и понеже на психоанализа се подлагат най-вече богати и заможни хора, хора с влияние, психоанализата днес е средство да се управлява света. Ако към това добавим и огромните пари, които се въртят вътре, стават ясни много неща. И най-вече- къде свършва науката, и къде започва политическата шарлатания - на обществено и лично ниво.
Към това да добавим само че, Едуард Берне(с), племенник на Фройд, е основател в САЩ на теорията и практиките на манипулативното потребителско търсене чрез насочена реклама. Берне(с) например е авторът на реклама, чрез която жените в САЩ започват масово да пушат, след като десетилетия преди това, пушенето сред жените се е смятало за грозен навик.
Не мога да не се съглася с Вл. Набоков, който казва по повод на Фройд- " Аз не мога да оневиня един убиец, само защото е имал лоши отношения с майка си като дете". И Още- " За мен дупката в един стол е дупка в него- и нищо повече".
"...тя се договаря и има страшно много хора, които работят с хора в неравностойно положение, това, което фройд казва не е че трябва да е скъпо, а че парите имат различна стойност за различните хора и клиентът трябва да има участие, тъкмо за да има баланс в отношенията.)"
Вярвате ли си? Искаме да изкараме психоанализата "достъпна"? Всъщност, едва ли е имало по-алчни за пари хора от Фройд и Юнг. Оставяме настрана хонорарите им, или нежеланиято на Фройд да работи "за нищо". Всъщност, една голяма част от кореспонденцията им е свързана с пари, хонорари, от кого и колко да вземат, и как и от кого повече да вземат.
Когато и двамата са се срещнали в Кил за първото им пътуване до Америка, масата в ресторанта е била платена от Юнг- Фройд се е оправдал че не бил хапнал много неща, в сравнение със сътрапезника си.
А когато са се качили на кораба, Фройд с неудоволствие е разбрал, че Юнг има кабина първа класа, докато Фройд- 2, или 3- повод за търкания и намеци по време на цялото пътуване от страна на Фройд. Именно тогава, Юнг се е опитвал в сеанси да анализира сънища на Фройд. И когато стигнал до критичен момент, и поискал повече детайли, Фройд му отговорил
"Не мога да рискувам да ти ги дам. Защото ще загубя своят авторитет пред теб". Естествено, пациентския психологичен "стриптийз" явно не влияе върху пациентския авторитет пред лекуващия го психоаналитик... .През време на целият им престой в Америка ( Кларк Институт лекциите), и след срамния епизод, когато по незнайна причина Фройд се е напикал в едно такси, Фройд се е заключил в хотела си, докато Юнг е обикалял като "бесен" из близки и далечни места, опреснявайки връзките си с Американския Естаблишмент, от когото е черпел безкрайни потоци богати пациенти към Цюрих.
Това са "бащите"- без грим и "фризиране" и манипулация.Още подробности искате ли?? За Йоланда Яффе, Йоланда Якоби, Барбара Хана (Barbara Hannah), и защо Мари-Луизе фон Франц и Барбара Хана трябвало (според Юнг) да живеят заедно (терминът "лесбийки", срамно не се споменава, за да не се всява излишен смут след почитателите на психоанализата. Предпочете се терминът " lifelong friends"... интересно, колко такива "lifelong" споделят и общ апартамент? )... .