Джей, за някои неща си права, за други - не. Живея в доста богата и социална държава. Помощта за раждане се полага на майката на три части, които са обвързани с медицински прегледи на бременната и бебето. Няма да споменавам цифри, но става въпрос за много пари.
Безплатно здравеопазване няма, но ако си към държавната каса, като цяло заплащането е символично. За качеството - има какво да се желае, но това е друг въпрос.
Цените на яслите зависят от доходите на родителите, както и от броя на децата. Една година нищо не съм плащала, защото синът ми е четвърто поред дете. Да, де, ама държавата си промени законите и сега големите не ми ги зачитат, а са студенти и на наша издръжка. Та сега ще ми сложат максимална такса, която наистина е много висока. Но ще го измислим. И там има варианти.
За майчинството - 20 седмици, 6 преди термин. През това време се полага пълната заплата. След това има отпуск за родители - по 6 месеца за майката и толкова за бащата. Заплащането е минималната заплата за неквалифицирани кадри.
Детските са достатъчни за храната, памперсите, че и нескъпи дрехи за отрочето. Увеличават се с броя на децата.
Детски кухни няма.
Ами, май е това. Липсвало ми е по-дългото и по-добре заплатено майчинство, както и заплатата на мъжа ми, докато той си беше вкъщи, но като цяло - има и по-социални държави от България, но не ми се мисли как щеше да е, ако бях в САЩ. Много, много по-трудно. А американците раждат ли, раждат. Въпрос на чест и патриотизъм ... Но нищо не е само черно или само бяло и при тях.
ели, благодаря!
Лека ви нощ!