0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #560 -: Ноември 03, 2011, 20:42:59 pm »
Мецани и в БГ-болница може да стане този номер, за който така настоятелно съветват на лекциите - раждаш и веднага детето на корема, или направо на гърда. Само, че в частна болница естествено.
Знам, че може, защото жената която беше в съседната на моята стая била някаква супер-фенка на всички тези "естествени" течения и консултантката по кърмене - беше много горда с нея и бебе Адриан, което засукало веднага след раждането... Не съм присъствала естествено, че да разкажа "от първа ръка" как точно се случват нещата, обаче факт, че това бебе сучеше денонощно и все ревеше за гърда.

И аз не виждам какво толкова пък се стресира бебето извадено оперативно, моето си изглеждаше съвсем спокойно, а и досега не виждам нещо да му е по-различно от децата родени по естествен път. Всъщност - мисля, че при едно усложнено естествено раждане - стресът и умората за бебето са доста повече от тези, които би изпитало, ако го извадят, чрез секцио, ама това - мои си разсъждения някакви. Не са лекарско мнение.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #561 -: Ноември 03, 2011, 20:48:55 pm »
vaci, истината е, че за да тръгне безпроблемно кърменето, е добре да случиш на отзивчиви акушерки, които в нашите болници са изключителна рядкост. Моят син не искаше да засуче от мен, а гърдите ми бяха препълнени. Изцеждах се с помпата и хвърлях кърма, така ме беше яд. Казах на акушерките, че не искам да се дава на детето ми АМ, тъй като се бях наслушала на това, че щом бебето се храни от шише, видите ли няма да засуче или ще се отбие. Дадох си сметка, че заради моето тъпо упорство детето не само, че ще стои гладно, но и ще се дехидратира и ще спадне много на тегло, та в болницата първоначално се мъчехме да се кърмим и като не станеше му давах АМ. Акушерките не ми помогнаха разбира се и като се прибрахме в къщи извиках консултантка по кърмене. Показа ми различни пози, изцедих се малко преди да почна да кърмя Жорко, защото при препълнени и твърди гърди на бебето му е трудно да засуче и о, чудото стана - храненото бебе от шише засука, а сега се чудя как да го науча да пие от шише  :lol:
Та колкото и клиширано да звучи - водете се по бебето, то ще ви покаже от какво има нужда.

Jbrul, мислим еднакво  :D
« Последна редакция: Ноември 03, 2011, 20:52:04 pm от Мецани »
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #562 -: Ноември 03, 2011, 20:55:09 pm »
Малко ще се включа, макар, че не съм ви чела подробно :oops:
За мен най-важното за кърменето е - бъдете постоянни и спокойни, в първите седмици бебето суче и по 30 мин. Най-важното е да не си миете зърната със сапун, само с вода! За отпушване на каналите ползвах хавлиена кърпа, намокрена с гореща вода, за няколко минутки върху гърдите преди кърмене и дърпане с помпата, докато тръгне кърмата. След кърмене се доизпомпвах да стимулирам около 3-4 седмици след раждането, после само при препълване. И .....не давайте да суче от двете гърди на едно хранене - само от едната (предполагам сте чели за предното и задното мляко). Сигурно ставам досадна с тези си мнения, но бих искала да ви споделя от "гърмяния заек"  :lol:
Колкото до това дали бебето ще свикне на шише от болницата, си мисля, че всичко е строго индивидуално. Аз лично родих секцио, дадоха ми детето на 48-я час, дотогава беше ял само АМ от биберон и малко трудно засука в началото - голяма борба беше, но се бях мила със сапун. След третия ден, като се прибрахме, ме лапна да суче и ...........досега така :wink: Вода също не е пил и сега не й е фен. АМ също не знае какво е, никога не съм дохранвала...задължително храних от една гърда на едно хранене.
А, ако не се получи - ами нищо, не сте единствените, които не са кърмили, не се чувствайте виновни!!!
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #563 -: Ноември 03, 2011, 21:26:00 pm »
vaci благодаря ти много за информацията :) Ако бях там да слушам, сигурно нямаше толкова да разбера колкото от написаното от теб :)
Аз лично за кърмене още даже не съм мислила, но майка ми отсега ме тормози да съм си била подготвяла зърната още от 6ти месец за кърмене, че ако се окажат по-чуствителни било кошмар...Тя не ги подготвила когато била бременна с мен и едвам ме е кърмила до 3ти месец от болка..направо кръв е текло заедно с кърмата...Вече аз не мога да преценя дали моите са чуствителни или не...
danielska_81 аз сега се почнах с чайовете и супите и някво хомеопатично лекарство смуча ча гърло..айде да се стягаме и да се оправяме бързо :)
ysmivkata мерси за видеото :) За първи път виждам как се къпе новородено и опеделено беше много полезно

Относно секциото, незнам дали е по-стресиращо или не (май само бебчетата могат да преценят:), ама аз в началото май предпочитах секцио (защото ме е страх от самото раждане)...Обаче както вече казах, аз съм във Франция и тук не се прави секцио по "желание", за това вече предпочитам да няма никакви медицински причини или усложнения по време на бременността ми за да стигаме до секцио...Естествено каквото стане - стане, само да ми е живо  здраво :)
Айде лека вечер от мене, отивам да топля завивките :)


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #564 -: Ноември 03, 2011, 21:42:34 pm »
И аз не виждам какво толкова пък се стресира бебето извадено оперативно, моето си изглеждаше съвсем спокойно, а и досега не виждам нещо да му е по-различно от децата родени по естествен път. Всъщност - мисля, че при едно усложнено естествено раждане - стресът и умората за бебето са доста повече от тези, които би изпитало, ако го извадят, чрез секцио, ама това - мои си разсъждения някакви. Не са лекарско мнение.
То всъщност стреса май е най-много, когато поеме въздух,защото за първи път го прави, така че това и при секцио, и при естествено раждане, и при такова във вода все се случва изведнъж. Аз заради това на това със стреса по принцип много много не му обръщам внимание.  Няма как да предотвратим ( а и не искаме) първото поемане на въздух, първото светване на светлина и т.н.  Разните течения, които твърдят, че раждането във вода било по-малко стресиращо за бебето, ми звучат абсурдно. Човека не е земноводно и съответно е адаптиран към раждане на суша. Сега шепа ентусиасти тръгнали да преоткриват раждането от гледна точка на бебето  8O


  
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #565 -: Ноември 03, 2011, 22:04:57 pm »
Момичета, хубаво е да се информирате, да сте грамотни, лекции, книги, статии - аз съм ЗА. Просто - не абсолютизирайте това, което сте научили и не мислете, че за дадено нещо което искате да се случи - има един, единствен "правилен" начин и ако не го направите точно по този начин - следва издънка. Няма такова нещо и си го напомняйте винаги, когато се запритеснявате в бъдеще време. ;)

Помислете за кърменето примерно. В България десетилетия, че и в момента на повечето места - като се роди бебето, персоналът го взима веднага, тегли, къпе и пр. Вие го виждате повторно след няколко часа обикновено. Не казвам, че това е добра практика, но е такава. Въпреки нея обаче - знаете колко много успешно кърмещи жени има и все повече стават. Значи - не ще да е разковничето, че трябва да родите и детето веднага да е на гърдата ви, че да можете да кърмите, ако и това да е "в помощ" на теория. Ако ставаше само така - то кърмеща жена не би имало у нас дето се вика... :lol: И аз започнах да кърмя чак когато Дани беше на 3 дни - абсолютно успешно при това, въпреки че дотогава беше ял само АМ с шише, сучеше си супер детето, а наистина важното беше, че ми показаха как трябва да поема зърното, пози и пр. Мисля, че тези "чалъми" улесниха процеса в пъти, вместо със седмици да налучквам сама кое как трябва да става. Не изпадайте в крайности и знайте, че като искате нещо да се получи с бебето ви - лесно, трудно - начини има. Ще се справите и даже ще ви изглежда невероятно как може да са ви се стрували трудни неща, които така лесно ви се получават ;)

Боби, споделям мнението. Раждането е стрес който всички сме преживели все пак и не знам някой да е доказал истински, че еди кой си човек се "изчанчил" доживот, според това по какъв начин се бил родил... :lol: Първото поемане на въздух, светлината, студът, ръце които те пипат...еми както и да се родиш - все си е стрес, ама се преживява и всъщност - никой от нас не го помни този стрес, та чак такова втелясване по въпроса ама...моди всякакви се навъдиха. Повечето ми миришат на чиста шарлатанщина на мен, ама нейсе... Дето викаш - не сме земноводни, ама ся пусто - дай "да коригираме тъпата природа" дето не ни заложила да раждаме във вода, че не се сетила колко ни стресира това да се родим на суша. Ако за майката е по-комфортно и леко да ражда във вода, както твърдят жени, които са го правили - нищо против, но да се твърди че така се правело защото за бебето било по-добре - не е особено резонно за мен.


Лека, щастлива и спокойна бременност на всички! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #566 -: Ноември 03, 2011, 22:37:13 pm »
Синът ми засука от гърда на 42 дни, кърмихме се успешно 6 месеца. Според мен спокойствието е ключът за успешно кърмене  :wink:.
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #567 -: Ноември 03, 2011, 23:01:22 pm »
Krisi88 , не е необходимо да подготвяш зърната от 6-ти месец. Подготовката започва от средата на 8-ми месец и се състои в мазане с Лансинох. В никакъв случай не обтривай зърната с кърпа, защото това предизвиква контракции и е един много остарял и погрешен метод за подготовка на зърната.

Лансинох може да се ползва по време на кърмене и е без отмиване. Ползвам го все още. Изключително полезен крем се оказа - успокоява и предпазва зърната от разраняване.
http://apteka.framar.bg/30007206/%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%85-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-10-%D0%B3%D1%80-

Другият крем, който може да ползвате е Гармастан, но него задължително трябва да отмивате преди кърмене:
http://apteka.framar.bg/30000965/%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-20-%D0%B3%D1%80

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #568 -: Ноември 04, 2011, 11:13:02 am »
Мецани благодаря ти много  :youwoman: Аз около мен нямам много родили приятелки и за това ми е трудно да разменям информация със тях по въпроса, а да не говорим че на никой не съм казала още.  За това се допитвам от майка ми и е нормално нейните методи да са остарели вече :) Благодаря ти много пак :)

Сега като прочетох постовете ви, разбрах колко много неща не знам и колко много неща не съм попитала. Вярно е, че имам много време, но сега в понеделник задължително ще разпитам каква е процедурата след раждането и бебето къде ще бъде и каква е процедурата с храненето. Знам единствено, че бащата присъства по време на раждането ( въпреки че незнам дали бих искала да ме вижда в такъв вид) и може да среже пъпната връв ако иска.

Едно интересно мнение, незнам дали сте чували за такава практика, но леля ми е педиатър (не в България, не е и учила в България) и тя ми каза задължително да НЕ храня бебето през ноща, а вместо кърма да му давам водичка вместо храненията в 3ч и 6ч през нощта. Бебето уж спяло по-спокойно и с времето преставало да се буди през нощта.  osi_10


Re: Тема на бременните №78
« Отговор #569 -: Ноември 04, 2011, 12:03:47 pm »
Момичета, аз бях бременна точно цялата минала зима и ми се иска да споделя как се запазих без всякакви грипове и пр., а може би помните миналата зима какви епидемии имаше - наистина около мен всички бяха болни, а и аз ходих почти нон-стоп на работа.. Ами с чайчета основно  :wink: -така се запалих по всякакви там чайове, че се оказа че освен че засилват имунитета, загряват приятно, имат много приятни различни аромати, които ми бяха и като заместител на алкохола  :lol: т.е. пиивах разнообразни интересни чайове, за да не мисля че не мога да обърна още една чашка червено винце или малко уиски  :lol: Даже и мъжа ми се пристрасти и вечер пиехме чай като стара английска двойка  :lol: Така или иначе в магазините за добавки и био продукти има голямо разнообразие, например на мен много ми хареса чай от ройбос и още нещо, който повишава имунинитета, има отпускащо действие и ни хареса много на вкус. Само веднъж имах хрема и смучех тантум за гърло. Всъщност пих и едни курс Прегнакеър в началото на 2 триместър.

Относно кърменето след раждане- на нас ни дадоха бебето след около 2 часа на гърда, а веднага след като го увиха с нещо го сложиха върху мен да го видя (но акушерката го държи защото аз още не бях адекватна) -незабравим момент. Веднага засмука, но ако не искате акушерската помощ не се сещат винаги, въпреки че за мен това беше основен аргумент при избора на болница.
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #570 -: Ноември 04, 2011, 12:52:25 pm »
Едно интересно мнение, незнам дали сте чували за такава практика, но леля ми е педиатър (не в България, не е и учила в България) и тя ми каза задължително да НЕ храня бебето през ноща, а вместо кърма да му давам водичка вместо храненията в 3ч и 6ч през нощта. Бебето уж спяло по-спокойно и с времето преставало да се буди през нощта.  osi_10

Krisi, не съм сигурна че това е правилен подход - това което разбрах е, че бебето има нужда от кърма/АМ през цялото денонощие, поне в началните месеци. Това ще е все едно ти да си гладна през нощта и да ти дават вода вместо храна... Може би на по-късен етап е възможно, но не мисля че е приложимо поне в първите месеци. Сигурна ли си че леля ти е имала предвид от самото начало?


*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #571 -: Ноември 04, 2011, 15:13:53 pm »
Криси, пусни търсачката и виж, че това са стари методи, които в днешно време се отричат. Както някой тук каза: "Представи си, че си гладна, а ти дават да пиеш водичка!" Вместимостта на стомахчетата на новородените е колкото напръстник първите дни. Затова е нужно да се хранят по-често. А дали бебето ще спре да се буди през нощта, за да яде, това не знае дори и самото то. Има различни бебета. Едни много бързо отказват нощното хранене. При други е точно обратното. Аз лично не бих си държала бебето гладно (става въпрос за новородено в случая). Моят син дори сега понякога се събужда поради една или друга причина и иска мляко - давам му. Вече не му е навик обаче да се буди, за да яде.

Re: Тема на бременните №78
« Отговор #572 -: Ноември 04, 2011, 15:17:32 pm »
Ами и аз не съм много "за" държането гладно вечер, но например тук във Варна в АГ-то така ги научават-храненето , което е в 3 вечерта го пропускат и остава в 12 вечерта и в 6 сутринта... Просто така го приучават още от първите дни. И на мен не ми се струва много уместно ама...Поне това ми обяснява моята приятелка, която роди началото на октомври и тя до сега така си го храни, пропуска в 3 часа и си е добре бебето-а до колко е полезно това е отделен въпрос :)

*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #573 -: Ноември 04, 2011, 15:22:39 pm »
И аз няма да държа бебето гладно нощем, но няма и да го будя точно на 3-ия час, а мисля да се водя по него - ако се събуди на 3-ия час тогава ще му дам, ако се събуди на 5-ия тогава и така.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #574 -: Ноември 04, 2011, 18:06:22 pm »
Момичета, даването на вода и залъгването с биберон нощем се отнася за по-големи бебета.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #575 -: Ноември 04, 2011, 18:45:23 pm »
Аз на Андреа опитах един път да и дам вода и като видях, че си е гладна след около 30 мл си и дадох яденето. Това което правя обаче е, че тя си расте и си увеличава дажбите през деня, а през нощта съм я оставилана 90мл и не ги увеличавам. Тя не е гладна и си запива веднага след като ги изпие.

Б.


  
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #576 -: Ноември 04, 2011, 19:24:55 pm »
Момичета напълно възможно е и да е за по-големи бебета...Аз просто съм чувала части от това как леля ми помагаше на братовчедка ми с бебето, и съвсем възможно е да съм се объркала  :oops: А като гледам и съм се изхвърлила, не само в 3ч, ами съм написала и в 6ч да не се храни  :oops:
Ония ден ми взеха 1 литър кръв сигурно за изследвания(забележете, че тук явно взимат микробиология в същата лабораторията където даваш кръв...Пак много забавно..Точно една лаборантка ми взе кръв и аз да и кажа "Чао и приятен ден",а тя заключи вратата и ми вика "Сваляй гащите"  8O 8O 8O...общо взето само се излагам...все не уцелвам къде да свалям гащи и къде не :oops:)и преди малко отидох за резултатите, обаче в лабораторията ми дадоха само за микробиология  и токсоплазма..Явно резултатите за БХС и другите маркери за аномалии наистина са ги пратили директно на лекаря и ще разбера лично от него в понеделник..Дано всичко е ок
« Последна редакция: Ноември 04, 2011, 19:27:09 pm от Krisi88 »


*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #577 -: Ноември 05, 2011, 15:39:20 pm »
Здравейте момичета!Мисля ,че вече ми е време да се запиша в тази,която ми се струва мнооого полезна,особено за мен ,тъй като ми е за първи път:)В момента съм в 7г.с. и вече видях двете тупкащи сърчица!Малко ми  е притеснено и напълно объркано,защото не живея в Бг и представа си нямам как ще протече цялата бременност и наблюдаването и от тукашните специалисти,но да се надявам ,че всичко ще е наред!Единственото  неразположение засега е едно постоянно гадене,което изобщо не е сутришно,а направо целодневно.Ако има някаква рецепта,която помага ще се радвам да споделите  :)
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #578 -: Ноември 05, 2011, 16:43:17 pm »
Здравей alana , добре дошла и лека и безпроблемна бременност.
Честити 2 сърчица :)
аз също съм с постоянно целодневно гадене,
на мен ми помага пиенето на сода и айриан и яденето на маслини и солети.
Облекчението е временно, но е по-добре отколкото без нищо.
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #579 -: Ноември 05, 2011, 17:30:29 pm »
alana честито, радвам се за твоето двойно щастие. При мен също беше така с гаденето и помагаха обикновени бисквитки - винаги имах до леглото и като усетя, че започва да ми се гади си хапвах по малко. Също и няколко лъжички кисело мляко.
Успех и лека бременност.