0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #540 -: Ноември 02, 2011, 22:05:38 pm »
Много мило, че толкова хора се сещат за мен.

Нищо ново, лъгаха ме две седмици, че съм с 3 см разкритие и 70% изтъняла шийка и ще родя всеки момент, после се поправиха и от една седмица пак съм на 1 см. Отрепетирах приема в родилното с един нон-стрес тест и много ми хареса, ходя си на седмични прегледи, контракции никакви.

Ако началото на идната седмица няма промяна, ще ми насрочат ден за предизвикване на раждането малко след навършени 41 седмици.
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #541 -: Ноември 02, 2011, 22:11:47 pm »
Добре дошли на новите мами. Лека и безпроблемна бременност до термин.

Гальонди, прекрасни новини. Но сега трябва и много да се пазиш в къщи.

krisi88, честити ви панделки. :bori_015:

vaci, сега забелязах в темата за честитки, че и Bobi78 е родила и има пусната тема.


*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #542 -: Ноември 03, 2011, 10:56:19 am »
Много мило, че толкова хора се сещат за мен.

Нищо ново, лъгаха ме две седмици, че съм с 3 см разкритие и 70% изтъняла шийка и ще родя всеки момент, после се поправиха и от една седмица пак съм на 1 см. Отрепетирах приема в родилното с един нон-стрес тест и много ми хареса, ходя си на седмични прегледи, контракции никакви.

Ако началото на идната седмица няма промяна, ще ми насрочат ден за предизвикване на раждането малко след навършени 41 седмици.

Цигу, тъкмо си мислех за теб как сигурно вече си в родилното. Айде стиснати палци няколко броя от нас да мине всичко леко и безпроблемно!

На мен ужасно ми тежи вече, но ми казаха, че не се очертава скоро да раждам.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #543 -: Ноември 03, 2011, 11:12:03 am »
 :D Цигу а из ти желая едно леко и безпроблемно раждане.
 ПРедстои ти най-вълнуващата част от бременността - срещата с малкото човече.
  Хайде стискам силно палци мила всичко да мине по вода. :D

Гале много се радвам за хубавите резултати, сега го давай по-леко у дома. Постискай още малко и твоят ред ще дойде мила. :D
На всички бременни желая от сърце лека и благополучна бременност.
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #544 -: Ноември 03, 2011, 12:51:20 pm »
Здравейте момичета   :)

В момента съм в 7 седмица и чухме  :heartbeat: в понеделник :) Радоста ми беше огромна :)

Имам една молба, ако може да ми отговорите. Случвало ли ви се е в ранните седмици на бременноста ви да се притеснявате без повод, дали с бебето всичко е наред. От сутринта ме обзе някакъв страх, а на преглед съм чак в понеделник , моля ако и вие сте изпитавли такива чуства - кажете как се справяхте.

Хубав ден и много усмивки
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #545 -: Ноември 03, 2011, 12:57:29 pm »
Благодаря ви момичета  :bighug:
цигу леко раждане и от мен :) Дано да стане по-скоро, за да гушнеш малкото човече :)
Гальонди сега си лягай вкъщи и се пази :) Никакво шетане, само до хладилника и обратно :)

Аз пак съм хремава :( Вече не знам какво става, никога не съм била толкова кекава...само да изляза и пак съм болна..Пак запозвам с чайовете, лимоните и супите :( Дано пак се размина само с хрема, че просто не ми се мисли.
Elisun честито  :heartbeat: :heartbeat: :heartbeat: Нормално е да се притесняваш, мисля, че всеки е минал през това, да не говорим че и няма да е само в началото :) Иначе трябва сама да се справиш със страховете си - аз лично много го мислих в началото, ама след това реших за себе си, че от мен нищо не зависи и колкото повече се притеснявам - толкова по-зле за мен и бебето.


*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #546 -: Ноември 03, 2011, 13:08:36 pm »
Четох някъде, че трябва да усещаме бебето поне 10 пъти на час, ами аз не го усещам толкова или поне не броя.

Къди, и аз така се стреснах по едно време (само че мисля трябва да е на 2 часа средно по 10 ритника) - прекарах цял един ден да броя ритници - за лош късмет точно тоя ден бебето реши да кротува... Еми, не става. Едната книга казваше, че е по-лесно да обърнеш внимание кога/колко често рита бебето в денонощието и да ползваш този своего рода режим като ориентир. Ако има (големи) отклонения от него или ако не си усетила бебето изобщо за 24 часа, тичай към болницата. Наистина бебето явно си има някакви преференциални части от деня в които избира да си е по-активно...

ra4ko75, мерси, обнових списъка.

anuk, elisun - добре дошли - казвайте термини когато имате повече детайли :)


Re: Тема на бременните №78
« Отговор #547 -: Ноември 03, 2011, 13:54:11 pm »
Ели, страхът дали всичко е наред с теб и с бебето остава до края. Има периоди, в които се тушира, но са доста по-малко от другите. :D
Васи, моето е активно предимно вечер, през деня доста по-малко. Днес примерно го няма никакво, ще го видя довечера на прегледа.
Почнах допегита за кръвното пак и като ми падна, като ме унесе, днес не отидох на работа, а му ударих един сън до сега. Хормоните пак почнаха да бушуват, защото емоционално съм лабилна - ту караници, ту рев. Оооффф един път да му дойде края!
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #548 -: Ноември 03, 2011, 14:25:26 pm »
Къди - и при мен е по-активно вечер! Денем ни се чува ни се усеща :)

А иначе за хормоните - може и да има файда от тях да усетиш бебето :) - аз имах няколко много емоционални дни напоследък - караници, рев - бебето не спря да рита тогава. Не знам усеща ли какво ли...

Момичета, вчера бях на курс по кърмене, да споделя най-важните точки:

Значи, след самото раждане е много важно бебето веднага да има контакт с вас (skin-to-skin) - слагате го на корема/гърдите и то само би трябвало да си намери гърдата - било рефлекс (особено при бебетата родени по натурален път, без стреса от секциото). След изхвърляне на плацентата, тялото получава знак да произвежда мляко. Нормално е млякото да дойде до 3 ден. Така че ако в началото нямате мляко не се притеснявайте - това е съвсем в реда на нещата. Коластрата е това което се отделя първите дни след раждането. При раждането, на бебето коремчето е толкова малко (буквално като зърно от грозде), че то не се нуждае от повече от 10 мл коластра на хранене. По този повод, е нормално в първите 24 часа, бебето да иска се храни само 3-5 пъти - по 5-10 мл коластра (тоест то си го взема това количество само). Следващите 2-3 дни коремчето му се поразширява, става като топка на пинг-понг - и тогава млякото идва. Важно е, ако решите да кърмите ексклузивно, да не позволявате да му се дава АМ в първите дни - хем да не свиква с шише отрано, хем да не му се разшири стомаха ненужно.
Бебетата нямали нужда от вода - кърмата дава всички нужни вещества и количество течности необходими за бебето.
Очаква се бебето да иска да се храни между 8-12 пъти на ден в първите няколко месеца, като след това храненетата ще се разреждат от самосебеси, като му се разширява стомахчето и поема повече кърма при всяко хранене. До 6 месец се очакват около 6-7 храненета на ден. (разбира се това е ориентировъчно - всички бебета са различни, а и зависи колко кърма ще има майката).
А, казаха също, че бебетата по принцип губели в началото около 8% от теглото си, но до две седмици след раждането наваксвали теглото което имали при раждане.
Казаха че не е препоръчително в първите 6 седмици да се предлагат шишета или биберони. Ако майката желае/или няма избор и трябва все пак да храни с шише (като изпомпва кърмата), това е хубаво да се направи след 6 седмица, но преди 3 месец (след това уж бебетата по-трудно свиквали с биберони). А и самият биберон на шишето е по-различен от зътното, макар сега да правят доста добри копия.
За самото кърмене - важно е как се поставя бебето и как поема зърното. Казват - никога не давайте директно зърното в устата. Трябва първо бебето да се гушне, като плътно тялото му е прилепено към вашето, и главата, рамената и крачетата са на една линия. Поддържа се бебето за вратлето и рамената, никога за главата (когато се кърми). Главичката трябва да има възможност да отиде леко назад (иначе бебето няма да може да преглъща кърмата). Брадичката на бебето трябва да се залепи под долната част на ареолата, а зърното да е на една линия с нослето. След това трябва бебето да поеме (обхване) долната част на ареолата, като зърното влиза последно, и така се удря в меката част на небцето (много назад). Когато бебето се нахрани, зърното трябва да е в същата форма която е имало преди да започне да суче. Сплескано или издължено зърно е пример за това как бебето не го е поело правилно.
Малко дълго стана, дано е било полезно :)


Re: Тема на бременните №78
« Отговор #549 -: Ноември 03, 2011, 14:36:31 pm »
Много добре описано, личи си че някой си е конспектирал лекцията :) Усещам как от тази тема ще науча супер много неща :)
*

    ysmivkata

  • **
  • 104
  • Мечтите се сбъдват
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #550 -: Ноември 03, 2011, 17:16:02 pm »
Здравейте коремчета ще ви споделя една връзка дано ви хареса http://www.oilatum.bg/video-urok-5.html :P :D :D

Нашите съкровища Васил и Виктория
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #551 -: Ноември 03, 2011, 17:23:43 pm »
Vaci, много полезно е всичко, което си написала! На лекцията миналия месец ни казаха същите неща. Само не ми се вярва 1 хранене да продължава час и половина както ни казаха там...Но знам ли.
Момичета, да попитам аз за тапата. Някой беше казал наскоро нещо по въпроса. Може ли пак да опише какво точно представлява. Имам някакви съмнения от няколко дни :(.
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #552 -: Ноември 03, 2011, 17:51:45 pm »
Криска88 и аз като теб уж все се вардя все в къщи и пак с хрема.Слагам спрей за нос Виброцил и Ефизол за гърлото.Това ми каза доки.Дано скоро се оправим,че това e ужасно немога да се наспа като хората :bighug:
Цигу стискм палци всичко да е по-мед и масло както са казали старите хора :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:

Re: Тема на бременните №78
« Отговор #553 -: Ноември 03, 2011, 17:56:27 pm »
голяма лигла съм, гледам как къпят бебето и плача от умиление.. това не е нормално  osi_15
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #554 -: Ноември 03, 2011, 18:36:40 pm »
Значи, след самото раждане е много важно бебето веднага да има контакт с вас (skin-to-skin) - слагате го на корема/гърдите и то само би трябвало да си намери гърдата - било рефлекс (особено при бебетата родени по натурален път, без стреса от секциото).

От сега ви казвам, че това няма как да стане в българска болница. Веднага след раждането бебето се взима, за да бъде прегледано. Показват ви го, целувате си го и го отнасят да го теглят, мерят, къпят и обличат. На родилите естествено бебето може да се даде до 6 часа след раждането, а на родилите секцио - на следващия ден.

Дали бебето ще се роди секцио или вагинално стресът е еднакъв за него. Не знам защо по тези лекции продължават да твърдят, че бебето родено чрез цезарово сечение се ражда супер стресирано.

Цигу, Зай, то не остана при вас  :P С нетърпение чакам темичките ви в "Честито"  :D
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #555 -: Ноември 03, 2011, 18:41:16 pm »
Много мило, че толкова хора се сещат за мен.

Нищо ново, лъгаха ме две седмици, че съм с 3 см разкритие и 70% изтъняла шийка и ще родя всеки момент, после се поправиха и от една седмица пак съм на 1 см. Отрепетирах приема в родилното с един нон-стрес тест и много ми хареса, ходя си на седмични прегледи, контракции никакви.

Ако началото на идната седмица няма промяна, ще ми насрочат ден за предизвикване на раждането малко след навършени 41 седмици.
И аз онзи ден те мислех. То така както няма нищо и изведнъж тръгва,а не предупреждава, така че ще очакваме всеки момент и леко раждане ти пожелавам.


  
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #556 -: Ноември 03, 2011, 19:45:59 pm »
Къди

Казаха че не е препоръчително в първите 6 седмици да се предлагат шишета или биберони. Ако майката желае/или няма избор и трябва все пак да храни с шише (като изпомпва кърмата), това е хубаво да се направи след 6 седмица, но преди 3 месец (след това уж бебетата по-трудно свиквали с биберони).


а ако майката няма кърма Васи, детето да гладува 6 седмици ли??? Да, не е хубаво да се дава шише в началото, но е практика  тук. И както Мецани каза това няма как да стане в бг болница. Те им дават в шише понякога АМ така че мисля ако ти не искаш да дават на твоето изрично да им кажеш.

Аз съм за кърменето, макар че при нас не се получи. От болницата си тръгнахме ненаучени - малкия не ми го дадоха в началото, голяма мъка ни беше, те го поставяха, той сукне малко, дърпаше се, стоя гладно и му дадоха малко АМ.

Но на теб и на останалите желая успех с кърменето - не е лесно и трябва много упорство и постоянство.  :) :)


Re: Тема на бременните №78
« Отговор #557 -: Ноември 03, 2011, 19:49:22 pm »
Дали бебето ще се роди секцио или вагинално стресът е еднакъв за него. Не знам защо по тези лекции продължават да твърдят, че бебето родено чрез цезарово сечение се ражда супер стресирано.

Мдам, така е и аз това се чудех, стреса наистина е еднакъв.
Ужас, ние вървим едрички май, вече сме 2140гр., ако така продължава лелеелеее......
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #558 -: Ноември 03, 2011, 19:57:27 pm »
КЪДИ, тъкмо по-лесно ще е за гледане :wink:. Аз си мечтая да е по-едричко, че това къпане отсега ме е притеснило. Мисля си, че с по-едро бебе ще ми е по-лесно.
*
Re: Тема на бременните №78
« Отговор #559 -: Ноември 03, 2011, 20:28:14 pm »
а ако майката няма кърма Васи, детето да гладува 6 седмици ли??? Да, не е хубаво да се дава шише в началото, но е практика  тук. И както Мецани каза това няма как да стане в бг болница. Те им дават в шише понякога АМ така че мисля ако ти не искаш да дават на твоето изрично да им кажеш.
Споделих информацията с най-добри намерения. Това са общи насоки за това как най-добре да се подходи към кърменето за по-добри резултати. Разбира се че ако няма кърма, ще се дава шише.
А това че практиката в някои български болници не съвпада с това което се практикува по света няма нищо общо със споделяне на полезна информация - надявам се все нещо да влезе в употреба в бъдеще за момичетата тук.
И в Англия не винаги е практика да ти дават бебето веднага след раждане, и често дават АМ ако майката е уморена или при други обстоятелства. Аз обаче ще настоявам да си взема бебето при мен и да си го кърмя (разбира се ако имам кърма:) веднага след раждане), живот и здраве :)