ровя се аз из нета понеже търся примерно меню за хранене по време на бременност, но не ми излиза нищо освен таблици.
Исках да помоля тези от вас които са по-вещи в това да ми помогнат със съставянето на режим,ако не е удобно тук на ЛС. Ще съм ви много благодарна
Iana, няма режим който да пасва универсално на всички
Иначе колко лесно щеше да е...
Най-важното е да се храниш разнообразно, и да си набавяш необходимото за бебето чрез по-богата диета.
Дебелите книги разделят хранителните категории на няколко:
Хляб и зърнени изделия
Зеленчуци
Плодове
Мляко, кисело мляко, сирене/кашкавал
Месо, риба, яйца, бобови
Мазнини и захари (зехтин, масло, и тн)
Също така едни от най-важните минерали и витамин са желязо, калций и фолиева киселина.
Фолиевата киселина трудно се набавя по естествен път, но добри източници са зелени листни зеленчуци, бобовите растения, банани, домати, пъпеши, цитрусовите плодове.
Източници на желязо са червено месо, пиле, риба, спанак, тофу, изсушени плодове (кайсии, сливи, стафиди), ядки всякакви, пълнозърнест хляб. Желязото се усвоява по-лесно с напитки богати на витамин С, като например портокалов или доматен сок
Източници на калций сигурно ги знаеш - мляко, сирене, кисело мляко, риба - малките рибки особено, спанак, броколи, портокали.
Препоръчва се храната ти да се състои поне от няколкото горни категории на ден, и да варираш, като не изключваш никоя от тези категории. Всяка е източник на различни витамини и минерали.
Винаги можеш да си доосигуряваш каквото ти липсва чрез витаминните добавки за бременни.
Има храни които се препоръчва да избягваш - някои видове риба (по-големите), меките сирена, необработените меса (луканки, филета и тн.)
А, и пий много вода (поне 1.5 л на ден)
Това е в общи линии което аз се сещам. Не се шашкай тотално - храни се просто здравословно - и не е нужно да ядеш за двама, както казваха преди
Но ако преди диетата ти не е била пълноценна, като моята (аз например живеех на кафе, не закусвах, абе изобщо... Сега гледам да имам поне 3 яденета на ден, и да запълвам пролуките с "полезни храни", хапвайки стафидки, плодове, пиейки сокчета
Малко дълъг пост... Леко бременеене