Миленче, когато пия желязо (Сорбифер, Ферогранумед), си правя изследвания всяка седмица в лаборатория: Желязо - серумно, ЖСК - наситен и ненаситен. За съжаление само веднъж се покрива от здравната каса изследването, другите, ако има такива, се заплащат - ПКК и желязо с фракции - някъде към 20 лв. Приема се само под надзор от хематолог. Наистина копривата е страхотна и покачва стойностите на желязото в организма, но още по-приложим е панджарът - червено цвекло май беше другото му име. И аз малко трудно намирам коприва, но паджар има доста. Правя го на салата, като го настъргвам като морков и го овкусявам. Разбира се на вкус е като трева или желязо, но овкусен е прекрасен. Също така варен на пара на кубчета е по-приятен, но да знаеш, че червеният сок, който изпуска панджара е много силен и където попадне остава петно, даже на плота. Така, че, когато го режеш (стържеш), задължително трябва да е върху табла, която да е върху вестник. Панджарът е по-силен от копривата и вдига стойностите на желязото почти двойно. Когато приемах желязо по време на цикъл имах много силни кръвоизливи, направо плашещи от чиста кръв. После хематологът ме посъветва никога да не го прилагам по време на цикъл. Също така си прави цялостен ехографски преглед поне веднъж в годината, защото туморните образувания се хранят с желязо, и поради това понякога желязо-дефицитната анемия е свързана с новообразувания в организма. Внимавай с желязото! То не е витамин! Винаги се консултирай с хематолог!