0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #920 -: Ноември 29, 2011, 00:19:41 am »
@Nataly
Това е вид контактен дерматит от мястото на триене на ръба на памперса. "Лишей"... .

Първоначално и аз така си помислих, докторе.
Какво мога да направя? Да купувам ли последното мазило, което ни е предписала?

Аз бих намазал или с правено КС кремче, или с Фусикорт.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #921 -: Ноември 29, 2011, 00:24:59 am »
@Nataly
Това е вид контактен дерматит от мястото на триене на ръба на памперса. "Лишей"... .

Първоначално и аз така си помислих, докторе.
Какво мога да направя? Да купувам ли последното мазило, което ни е предписала?

Аз бих намазал или с правено КС кремче, или с Фусикорт.
Благодаря Ви. Ще пробвам с Фусикорт тогава, не зная какво е това преварено КС кремче. :oops:
*

Birdie

• 11040
« Отговор #922 -: Ноември 29, 2011, 00:26:05 am »
"Правено", не "преварено".
КС ( обикновено - "Бетноват") в база.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #923 -: Ноември 29, 2011, 00:33:00 am »
Натали, това което виждам на снимката, при Дани се появи на дясната кълка отстрани - там където се "прихлупва" памперса. Аз пък реших, че е нещо гъбично, което се е накачило в тази зона, защото скоро преди това го мазах с "Имазол" заради един обрив по дупето и чинно го замъкнах при кожната пак.  :lol: Жената ми каза същото, което ти пише Д-р Бърди /не, че неговото мнение не е достатъчно да те успокои, само споделям че подобен проблем имаше и при Дани/
С нищо не съм мазала, просто започнах да слагам по друг начин памперса, за да оставя точно тази зона "да диша" и за седмица - кожата си стана нормална пак. Уговорката беше, че не мине ли - ще звънна да ми каже какво мазило да купя, но не се наложи този път.
След случая се замислих, че откакто се е родил, винаги слагам втората лепка именно от тази страна и точно там "затягам" повече, за да коригирам ако първата лепенка не е баш на място. Сега редувам ляво/дясно, коя ще залепя втора, за да не "прихлупвам" все на едно и също място памперса. Би могла и ти да опиташ да го поставяш по-високо, или по-ниско, за да "почине" кожата точно в тази зона от настиска му.

Ама го обясних и аз, дано ме разбра.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #924 -: Ноември 29, 2011, 00:34:42 am »
Вие можете ли да дадете дори и една публикация, поддържаща тезите Ви за "нормализиране на чревната флора с пробиотици" като начин на борба с резистентен Клебсиелла щам? Съмнявам се много... .
Това са хипотетични "разсъждения". Ако бе така, щяха да лекуват резистентна Клебсиелла не с Имипенам и квинолони, а с пробиотици... .
  Май нещо не се разбрахме. Аз не споря, че се лекува трудно. Нали затова питах от къде са я взели. Казвам, че просто така е логично, че е разсъждавала. Като лекувате Клебсиела не я махате от червата напълно и без това. Тя си е там и след лечението, но в по-малки количества, понеже лечението е дало шанс на другите бактерии( които тя иска да даде с пробиотиците) да станат повече.Нещата рязко се променят, ако я изолират от другаде и тогава трябва „яко“ лечение - мисля, че за това говорите като казвате с какво я лекуват, ако съм разбрала правилно.

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #925 -: Ноември 29, 2011, 00:39:30 am »
"Правено", не "преварено".
КС ( обикновено - "Бетноват") в база.
Ох, явно умората ми е дошла повече, какво съм видяла и аз. :oops:
Отново Ви благодаря.

Жбрул, разбрах те напълно какво имаш предвид.  :)
*

Birdie

• 11040
« Отговор #926 -: Ноември 29, 2011, 00:49:00 am »
Вие можете ли да дадете дори и една публикация, поддържаща тезите Ви за "нормализиране на чревната флора с пробиотици" като начин на борба с резистентен Клебсиелла щам? Съмнявам се много... .
Това са хипотетични "разсъждения". Ако бе така, щяха да лекуват резистентна Клебсиелла не с Имипенам и квинолони, а с пробиотици... .
 Май нещо не се разбрахме. Аз не споря, че се лекува трудно. Нали затова питах от къде са я взели. Казвам, че просто така е логично, че е разсъждавала. Като лекувате Клебсиела не я махате от червата напълно и без това. Тя си е там и след лечението, но в по-малки количества, понеже лечението е дало шанс на другите бактерии( които тя иска да даде с пробиотиците) да станат повече.Нещата рязко се променят, ако я изолират от другаде и тогава трябва „яко“ лечение - мисля, че за това говорите като казвате с какво я лекуват, ако съм разбрала правилно.

Няма данни че даването на пре/пробиотици помага с каквото и да е било в случая.
Поддържам аз... :)

Вие самите бяхте за "изследванията, статиите" като критерии за правилността на едно терапевтично поведение, малко страници тук, по-нагоре :) И затова поддържам тезата, че няма статия, или проучване поддържащо такова терапевтично поведение с пре/про биотици.
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 07:15:11 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #927 -: Ноември 29, 2011, 04:15:03 am »
Вие самите бяхте за "изследванията, статиите" като критерии за правилността на едно терапевтично поведение, малко страници тук, по-нагоре :) И затова поддържам тезата, че няма статия, или проучване поддържащо такова терапевтично поведение с пре/про биотици.
Хе хе -  с моите камъни по моята глава :-). Признавам, няма точно за Клебсиела, само за дисбаланс по принцип.

Може ли сега аз да си попитам нещо? Нали ви разправях за нашата история с течащият нос на Ивана ( 1г. и 5м), който си продължава вече няколко месеца. Днес като бяхме на преглед, педиатърката каза, че ако не е зелено/жълто поне 7 дена, не лекуват. Вярно е, че и тече прозрачно, голяма част от времето,но алергологът каза, че не е сезонна алергия. Сега педиатърката казва, че тогава проблемът бил друг, не бактерии и ме прати на УНГ. Не ми е много ясно какво би трябвало да търси този УНГ. Бихте ли ми дали някаква насока като отидем какво да кажа и дали да настоявам за някакво определено изследване? Също, какви въпроси да задам?

Боби

П.П. Забравих да кажа, че сега и на бебето му тече носа, от както Ивана изкара този РСВ и не знам дали е от него или от нещо друго. Лекарката каза да съм и слагала физиологичен разтвор и да изсмуквам секретите, нещо което аз правех и без това, ама мен ме притеснява това, че и се стичат през нощта в гърлото и днес сутринта например изкашля храчка, която беше тъмнозелена на цвят -гадна работа. А все пак е само на 4 месеца. За сега няма темпреатура, нито някакви други оплаквания. Каза и за нея, че ако продължало повече от 7 дена тогава щяли да направят микробиология и да дават антибиотици, ако е необходимо. Ама мен ме е страх след 7 дена дали няма да свърши с някоя пневмония - има ли такава опасност или си внушавам?
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 07:14:36 am от Birdie »

*

Birdie

• 11040
« Отговор #928 -: Ноември 29, 2011, 07:17:35 am »
Така е. Ако е над 7 дена, е добре да се направят посявки, и да се лекува съобразно резултатите от тях.
Но, ако е от няколко месеца състоянието, е добре да ги направите незабавно... .
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #929 -: Ноември 29, 2011, 08:10:10 am »
Така е. Ако е над 7 дена, е добре да се направят посявки, и да се лекува съобразно резултатите от тях.
Но, ако е от няколко месеца състоянието, е добре да ги направите незабавно... .
Отказват ми, докторе. Аз не мога да направя нищо без лекарско назначение. Те преди и правиха посявки след много настояване от моя страна и откриха.... номална флора. Затова сега не искат понеже се редуват с прозрачни секрети т.е. не е инфектирано непрекъснато и не инфекция била причината, а тя ставала в последствие. Вече не знам на какво да вярвам.
А какво ще прави този УНГ?
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 08:23:15 am от Bobbie »

« Отговор #930 -: Ноември 29, 2011, 08:39:15 am »
Здравейте, д-р Бърди
според АБ:
"Изолира се Klebsiella pneumoniae, ESBL (+)
забележка: всички щамове, продуциращи ESBL са резистентни на антибиотици от групата на: Пеницилини, Цефалоспорини, Азтреонам.

Ampicilin/sulbactam - I
Amoxicilin clavulanic acid ( Augmentin ) - I
Piperacilin/Tazobactam - S
Cefoxitin - S
Gentamicin - R
Amikacin - S
Nalidixic Acid - S "

Боби ще го лекуват с последния АБ, но друг педиатър, аз при "светилото" повече не отидох.
*
« Отговор #931 -: Ноември 29, 2011, 09:02:23 am »

Варикоцеле? имате ли, или просто така е снимката?

?????? Ами не съм го водила на лекар.А май трябва :-(  Но на какъв?или при педиатъра. И как трябва да се процедира?
Ох честно казано уплашихте ме с това варикоцеле. Не че знам точно какво е ама....
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 09:23:15 am от ivanita »

« Отговор #932 -: Ноември 29, 2011, 09:11:43 am »
Боби, да, точно това имаше предвид педиатърката, но като разбра, че са много, реши да използва "тежката артилерия" както се изрази тя.
И как ще лекува един от най-резистентните щамове в микробиологията с "пробиотици"... нещо не ми е много ясно? 8O :wink: :(
Според мен е искала да увеличи другите бактерии в червата.  Той е част от чревната флора ( в ниски количества)на около 40%от нас - нали затова е чест причинител на превмония като глътнат повръщаното ( от там и името му). Тя не може да го махне 100% от там, а  да го балнсира да си влезне в нормалното количество. Сигурно затова е попитала колко е и е разбрала, че няма да стане, понеже баланса е прекалено разбит, че само по естествен път да го намали.
Това са предположения, не я знам какво точно е искала да прави, ама така ми звучи на мен.
« Отговор #933 -: Ноември 29, 2011, 09:59:15 am »
Здравейте, мами:)
Много съм афектирана и искам да споделя поредната глупост на нашите светила. На Боби му изолираха Клебсиела Плеумония и след 7- дневно лечение с Панцеф уж по АБ, която представих, назначен ни от доц. Георгиева - гастроентеролог във Варна, правя контролна посявка на 14-ия ден и ПАК Клебсиела! Звъня на доцентката, а тя " Амии нова АБ ". Ок, но в лабораторията за късмет се сещат за нашия случай и питат:" Защо пак изолирахме Клебсиела, с какво лекувахте?", като чуха Панцеф се учудиха, че на АБ няма такъв антибиотик, аз също погледнах - няма чуствителност към него! Оказа се, че тъпках детето с ненужен антибиотик...Към мамите от Варна и областта: НЕ ходете при тази прехвалена доцентка, лекува неадекватно, неискам да коментирам и предните и диагнози, добре, че беше д-р Бърди, че да не давам някои лекарства. От лабораторията ми препоръчаха детска педиатърка, която направи обстоен преглед на детето, който досега не беше правен, даде ми доста съвети, доволна съм. Това, което ме притесни е, че му назначи Нелидикс, на 8 ч./7 дни, като ме предупреди да не се притеснявам, че не е подходящ за малки деца?!? Ще се радвам, ако и д-р Бърди сподели мнение, другите АБ от антибиограмата са инжекционни. Докторката се свърза с лабораторията и попита неможе ли да лекува само с пробиотик, но те отговориха, че са "много колонии в чист материал" каквото и да означава това:(

По принцип не си позволявам да се изказвам за лекари, но тъй като и моето дете беше за съжаление подложено на лечение от тази докторка, ще споделя впечатленията си. Др. Георгиева изписва поголовно Биогая и разни прахчета за чревната флора. Дъщеря ми беше с много ниско тегло на 2месеца и невъзможност да се храни самостоятелно и 'чудната' Биогая и беше изписана като пенацея. С това 'лечение' ни изпрати да си ходим. Докато лежахме после по болници месеци наред, срещах майки и деца с различни проблеми -  на всички бяха изписани същите капки и прахчета от същата докторка, които нямат нищо общо със състоянията на децата.
« Отговор #934 -: Ноември 29, 2011, 10:19:06 am »
Момичета, да разкажа набързо за ортопеда, в случай, че може да е от полза за някоя мама с по-малко бебе, да не се шашка като мен :). Напразно благославях педиатърката, че не ми е казала за водя бебка на ортопед след първия ни преглед (който беше на втори-трети ден от раждането). От разговора с ортопеда заключих, че явно има и такава школа: един преглед до 6-та седмица (няма значение колко рано или късно, но в този срок) и ако не се открие проблем, чак на 2-3 годишна възраст, когато се гледало за плоско стъпало и пр. Така ми отговори ортопедът на въпроса кога да е следващият профилактичен преглед (дали като започне да сяда, да ходи и т.н.). Е, не знам аз как бих могла да диагностицирам проблем, но явно се разбира някак. Освен това 2-3-годишна възраст ми се видя леко неопределено, но не съм настоявала да ми каже кога точно.
На прегледа ни откриха обаче, т. нар. къдрави пръстчета. Не било голям проблем, но не е като нищо да не трябва да се прави :(. Така че огледайте стъпалата на бебоците и ако някое пръстче е извън редицата, трябва да се подръпва лекичко по няколко пъти на ден.
Пожелавам здрави и послушни бебета на всички!

ПП Пропуснах да кажа "за протокола", че този лекар разрешава всякакви кенгура, бънджита и проходилки, че даже и да слагам беба седнала  8O (за това нямам още кураж да си кажа честно:)). Аз в кенгуру я нося отдавна да си призная, че иначе не се издържа  :oops:, но ми се виждаше много малка за бънджи, в смисъл, че няма да се сети как да го ползва  :D. При това положение, веднага отивам в "борсата" да видя другите мами как и с какви бънджита се снабдяват  :)

« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 10:59:24 am от vanyush »
*
« Отговор #935 -: Ноември 29, 2011, 10:27:51 am »
vanyush можеш ли да намериш снимка в нета или да качиш, какво значи къдрави пръстчета- да се качват едно върху друго ли?
За доц.Георгиева - и на нас ни изписа Биогайя, но то май изписването на пробиотици е заразно в момента или ги смятат за панацея наистина. :)
« Отговор #936 -: Ноември 29, 2011, 10:45:20 am »
М-и, ето линк към такава снимка: http://reubenjackdodd.blogspot.com/2007_11_01_archive.html
Можеш да видиш още като потърсиш "curly toes" в google images, че явно има различни "модификации" и не знам тази доколко дава информация.
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #937 -: Ноември 29, 2011, 11:43:50 am »
vanyush, какво те посъветва ортопеда, какви масажи да правите?

На Хриси 3-тото пръстче на лявото краче е леко завито под другите, предполагам е генетично, защото баща и има същото само, че на  другия крак. Педиатърката в клиниката, която родих ни посъветва да го повдигам с парченце плат, опитвах да го правя но пръстчето повдигнато ставаше бяло на цвят и се притесних да не би да се наруши кръвообращението. Консултирах се с ортопеда, д-р Хазбун, (този, чиято статия беше качена в темата) той каза да не го правим нищо пръстчето.

Аз сега разбирам за "къдраво пръстче", много ще ме е яд ако сме пропуснали тези месеци.

Ще се радвам ако д-р Birdie  се включи с мнение.  

Използвам възможността да му благодаря, че е с нас и ни дава незаменими съвети.  :lovedock: Докторе, вие сте като апостол за нас.  :)
Вчера сложихме последната ваксина infanrix разделена от Synflorix, поради липса на първата ( така като д-р Birdie ни съветва тук във форума). За моя радост Хриси не вдигна температура, както при първите два приема. Предния път обсъдих това с педиатърката, тя каза, че се поставяли заедно и че така им е наредено, иначе им правили глоби.  :? :x :x

Така ме е яд, можех да си спестя дискомфорта на бебето, приемане на Панадол, две безсънни нощи и притеснения.  :( Яд ме е на Българското здравеопазване.  :x

Към мамите, на които им предстои, изисквайте разделено поставяне на ваксините!
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 12:13:52 pm от deep »

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
« Отговор #938 -: Ноември 29, 2011, 12:42:46 pm »
Deep, каза ми за подръпвам пръстчетата нагоре...
За ваксините, за жалост и аз не можах да се преборя да не ги слагат наведнъж... :( Възхищавам се на хората, които успяват. Ако обаче някоя липсва в момента, направо свещ ще запаля! Предстои ни другата седмица... :( Това за глобите ми звучи доста съмнително, просто не им се занимава според мен  :x
*
« Отговор #939 -: Ноември 29, 2011, 13:27:33 pm »
И аз мисля че не им се занимава,за следващото дете може да съм си намерила педиатър съгласен с мен или ще съм се научила да отказвам въпреки твърденията, че така трябва и че не е проблем.