Цигу, много обичам да чета книжки всъщност
, не от точно този вид де, но нямам против и тях да прочета, не се знае откъде ще излезе решението на моя "проблем". Може и на ЛС да дадеш заглавия, може и тук да ги постнеш, все пак и други момичета се интересуват както виждам.
Боби, не мисля че вече има какво да направя относно спането на Дани, точно защото - няма как да го накарам да спи повече отколкото иска/има нужда. Самият той си прави режим и за ядене и за спане, откакто се е родил и е доста по-точен от всеки часовник. Примерно като новородено бебе си закова храненето на точно 3 часа и цепеше секундата, после на 4, 4 и половина, стигна до 6 часа по едно време, отскоро пак е на 5. Но мисълта ми е, че той "режим" си е имал винаги и освен, че режимът е железен - си е лично негова изработка, не съм го карала аз по никакъв начин. Само понякога съм измествала часове за хранене за мое удобство.
Със съня - положението е същото. Заспива в определени часове всеки път, разлики има +- 15 мин. от дадения час за спане, рядко до половин час. Периодично тези часове се сменят, според това колко пъти в денонощие ще спи, което е нормално и се определя от възрастта му. Нощният му сън обаче е времето, в което аз не мога да спя ефективно, защото просто сънят му не е "плътен" и всяко мрънкане за нещо на което не реагирам на секундата - може да се превърне в едно хуууубаво събуждане. И като "си е взел дрямката" особено, допусна ли да се разсъни - става непредвидимо нататък. Примерно днес заспа към 20.45. Спазвам същите "ритуали" подобно на теб /само дето сега разбирам, че ги пишело и по книгите, ама карай/. Половин час преди очакваното време за сън - една хубава вана, с пяна и всички екстри, после го обличам с точно такива дрешки /в БГ им казваме пижамки/, давам му играчката за мачкане която се ползва само за сън, биберон и заспива. Напоследък все по-лесно и без много кандърми. И непробудният му сън е окло 2 часа, след което се почва въртене, мрънкане за нещо, опитвам да не допусна да се събуди - подавам биберон, ако трябва, пускам му машинката за звуци /също само за сън се ползва/, давам вода ако иска... Заспива уж, но след 30-40 мин. - ново такова "пробуждане" и хайде пак аз да търча и при всяко следващо - все по-трудно и бавно го "успивам". Поспал ли е пък 4-5 часа вече - оцъкля се и следва екшън
В един момент, въпреки че се бях зарекла да не го правя - взех го да спи при мен на спалнята, за да си спестя ставането поне. Разлика в поведението му няма, според това дали е в кошарата, дали ми е в леглото - реши ли, че не му се спи - няма гушкане, биберони, уговорки и пр. Не се спи и толкова. В точно този момент, вече е буден от половин час, гледам го на камерата, търкаля се из кошарата си и пее и си играе с каквото добара. Кога ще заспи пак - не мога да гадая, само знам, че като се отегчи достатъчно ще се размрънка, после ще реве и ако не отида - ще се засини от рев, но няма да каталяса и да си легне да се самоприспи. Оставих го няколко пъти да пореве 10 мин., да разбере че "номерът - няма да мине" уж, резултатът беше повече от трагичен. Не само не спря и не се кротна, а така се разстрои, че когато накрая все пак отидох и го гушнах - близо час не можах да го успокоя, целият се тресеше, хълцаше и после цяла нощ се стряскаше насън. За себе си - с подобни практики приключих. Може да са обосновани, работещи, да дават ефект при много деца - не оспорвам, но са твърде много "извън моите убеждения" просто. В крайна сметка и начинът ми на живот не налага супер спешно и "на секундата" Дани да започне да спи 12 часа непробудно и без да ме вдига, въпреки че нямам против да стане така
Всичко, което не ми се вижда твърде крайно по въпроса - вече съм го направила мисля. Малко по малко нещата стават по-добре, въпреки че не със скоростта с която ми се иска. Ако собственото ми здраве не беше толкова жестоко разклатено - нямаше и да се впрягам толкова всъщност.
Благодаря за мненията и съветите на всички!