0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #520 -: Октомври 27, 2011, 18:40:22 pm »
Добре е да си сверяваме часовниците според Американската педиатрична асоциация, но аз лично не съм съгласна с военния режим при бебетата, било и то 12-18 месечни.
Обаче ми интересно да прочета различни мнения, защото всеки е прав за себе си.

А дали ще се справят американците със затлъстяването, хм.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #521 -: Октомври 27, 2011, 18:53:57 pm »
didon , аз без да съм опитвала, забелязах, че от както преди няколко дена измеситих Андреа в хола, много повече и по-спокойно започна да спи. Дали е съвпадение или мъжът ми като хърка я е разсънвал не знам, но определено има разлика. Честито ви заспиване сам в легло. Това вероятно няма да е вечно така, ама все пак си е помощ.

Смарайди, те казват, че бебето е по-спокойно с рутина ( което си е друга дума за режим :-) ) Може рутината да е да си играе от 1:00 до 3:00 и да спи от 5:00 до 15:00, но е рутина. Ивана ако не я нахраня в определения час започва да мрънка,макар вече да не е толкова точна. Като бебе можеше да си свериш часовника по нея. Сега ако не спазя процедурата по лягането, не заспива спокойно - значи за нея тази рутина определено е полезна. Ако пък се наложи да си легне по друго време с повече от половин час разлика, тежко ми.  За мен това е по-трудно от гледна точка, че не мога да я влача по гости и да заспива навсякъде, но иначе е толкова кисела, че не се живее. Някои бебета може да са щастливи и без това. Като я гледам Андреа, тя ще е така. Но  Ивана иначе е много трудна за гледане, ако всичко не е организирано.

« Последна редакция: Октомври 27, 2011, 20:21:20 pm от Bobbie »


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #522 -: Октомври 27, 2011, 19:55:37 pm »
 :)
 Благодаря Боби,
Спомням си, Калоян беше на около 2 месеца. Една вечер, време е вече за сън, реве, ама реве, сякаш има колоки. Аз даже и това си помислих. Дондуркам, шушкам, милвам... не, та не. Давам гърда-отново не. Без изобщо да се усетя, както се разхождам из апартамента, влизам в неговата стая и изведнъж спря. Ама като казвам изведнъж, представете си, сякаш плача беше на запис и някой го изключи. както спря да плаче, така заспа и чак до 3ч /тогавашния ни час за хранене/

 

 
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #523 -: Октомври 27, 2011, 22:29:51 pm »
само да вметна нещо - не зная откъде черпите знанията си за американската и западната въобще педиатрия, но освен книгите на Джина Форт, която се отнася с бебетата като със затворници в институция със строг режим, има и една друга част, доста по-голяма и доста по-подкрепяна от професионалистите, с които поне аз (може би избирам) да се срещам. книгите, които цигу цитира са точно от тази школа, която помага на родителя да се намести към режима на детето и ако има нужда семейството малко да го подбутне, така че всички в това семейство да се чувстват добре.

причината за това е, че преди едно известно време хората тук са се светнали, че тази работа със строгия режим не е добре нито за децата, нито за майките. в тази "школа" е и подкрепата за естественото раждане, кърменето, захранването, водено от бебето и други благини.

ясно е, че скачаме, защото става дума за децата ни, но нека имаме малко повече уважение една към друга. нито боби злоупотрябва с детето си, нито аз, нищо, че такъв е режимът на моето семейство, че всички си лягаме не по-рано от 2 часа през нощта. вечерта тя спи тук час, там 40тина минути. горе-долу й знам времето, защото си е направила режим и наистина, ако нещо стане, че се събуди (например, заспи на мен и не преценя дали е заспала достатъчно дълбоко и я оставя в леглото) по времето, което за спане се държи, съвсем нормално, като недоспал човек - крива.


та както се казва във филмчето "деца, дайте да бъдем приятели"

отивам да готвя, че като кажа на мъжа ми, че няма вечеря, щото съм чела форума, представяте ли си :D

пп - по повод акането - ади е само на кърма, но откъм 2.5 месеца спря да ака всеки ден и взе да пропуска. понякога ден, понякога два, но рядко, понякога ми е много трудно, но удържам порива "да направя нещо", щото пак по книжките съм чела, че е нормално за кърмените деца, нямали запек.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #524 -: Октомври 27, 2011, 23:56:38 pm »
Хубаво е да има правила,режим..обаче има и неща,които детето налага само и е по-здравословно  да се съобразиш с него,отколкото да се надвивате .Има и неща,на които просто им идва времето,както се оказва не веднъж през краткия ми опит на гледане на деца.
 Относно темата за спането,не мога да не споделя,че по някаква причина (която така и не разбрах)дъщеря ми от 3 -тата си седмица,та до 11 си месец,когато това вече се случваше само през деня,а и бях бременна в 5м със сина си,тя заспиваше отгоре ми 8O.Разплута като жаба.В началото като новородена,беше немислимо да я преместим в леглото й,това продължи около 2-3 месеца.Постепенно започнахме да я местим като заспи дълбоко.Това престана до към 9-10 месец и пак...наново.Приспивахме се по познатия начин,само дето бях бременна и коремът ми пречеше :DБяхме опитали всякакви варианти това да престане,но не се получи,защото тя беше изключително ревящо,пищящо истерично бебе,което не се успокояваше по никакъв начин-освен този.И ако сме искали да поспим,то това е  с детето-марка върху нас(почти винаги върху мен,рядко върху баща си-той така не можел да спи).И това отмина ,и други дразнещи нявици,за които решение се намира често ,но винаги персонално за конкретното дете.Това ми е правило номер едно-да не сравнявам децата си с другите(изключвам сверката по принцип).Второто ми дете пък има други особености,при все че се води кротушко.Та този кротушко заспива към 22.00 (на ръце)местим го в кошарката,спи до 1.00 ,яде и това е....после в неговото легло изникват бодли сякаш.Спи при мен на спалнята,което не ми харесва,но...И няма вариант да го оставя да се нареве,и двете ми деца реват до посиняване,но не се постига положителен ефект.
Обаче знам,че това е нещо,което все някога ще свърши,така се успокоявам и по-лесно понасям безсънните нощи :).
 И гушам,много гушкам-нищо,че било "вредно за възпитанието"според доста хора :)
« Последна редакция: Октомври 28, 2011, 00:14:11 am от TINI78 »

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #525 -: Октомври 28, 2011, 00:18:10 am »
Тини, Ивана също беше така в началото. Само в мен заспиваше и до към 7-8 седмица и като тръгнех да я отлепям от мен и започваше да плаче, ако не е дълбоко заспала и хайде пак отново. Добре, че оше не бях бременна, че и така си беше изтощаващо. Седах в леглото и будувах от страх да а сложа при нас да не я смачкаме в съня си, че по новините все имаше подобни случаи. Сега с Андреа съм по-смела и в началото спеше половината нощ в леглото си и после половината при нас.  Обаче смятам че съм сбъркала с Ивана, че дори и не съм пробвала нещо друго по-рано. Така и по случайност открих, че нощно хранене не и трябва вече. Като шумнеше скачах да я храня ( беше все в един час), че да не се разплаче. Един път и дадох водичка, пи няма и 20 мл и заспа, на следващата вечер пак така и после въобще не се събуди повече. Може би, ако бях пробвала по-рано, е била готова за нощен сън, ама кой да знае. Сега не скачам веднага, а чакам да видя дали наистина е на ставане или фалшива тревога. И периодично ше давам по мъничко вода. Снощи през нощта се друсахме, че беше нервна, но общо взето гледам, ако е спокойна, да я сложа в леглото там да заспи, че не ми се създават лоши навици без причина. Не  се надвиваме, а се подбутваме :-). Не се оставяме да плачем никога, въпреки изопачаването на думите ми тук. Оставили сме се да плачем, когаот сме се инатяли след 4 часово гушкане и опити за успокояване. Сега като се събуди си я взимам и се гушваме на едно легло в нейната стая, защото и аз смятам, че гушкането е много важно. Не бях чула, че някой мисли, че е вредно. Само свекърва ми изкоментира, че само съм я целувала, но не ме е укорявала.  Не спя с нея,макар че много ми е приятно, но никой не се наспива. Преди няколко нощи я замъкнах в нашето легло и тя започна да се катери върху мен, после върху мъжа ми и въобще от приятното гушкане нищо не остана.
« Последна редакция: Октомври 28, 2011, 00:27:28 am от Bobbie »


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #526 -: Октомври 28, 2011, 09:17:45 am »
И аз гушкам с удоволствие, въпросът който ме вълнува и четох всички нападки в спора е защо като на детето ми му се спи та едва гледа се сърди, пищи и огъва докато го гушкам, но както и да е по-добре да се върне добрия тон.
За това че бебетата на кърма нямат запек не съм съгласна - аз сега давам по 30мл АМ АР но преди си имахме запек и 4-ти ден като се напъва и реве му слагам свещичка не мога да си представя как 14 дни не се е напъвало тава дете.
Въпрос към д-р Бърди или който може да ми помогне: По време на кърмене бебо повръща и аз го вдигам да оригне и прекпатявам храненето това правилно ли е? Не знам дали се е наял, защото той винаги е готов да яде има ли мляко го изсмуква понякога дори смуче пукса го да изтече от устата му и пак.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #527 -: Октомври 28, 2011, 09:45:01 am »
м-и, по повод неакането, говорим, че е нормално, когато няма никакъв дискомфорт. Разбира се, че ако се напъва и не може да се изака, трябва да се предприеме нещо. А пък за 14-те дни, ми то и майка ми, и свекърва ми не можеха да си представят. В един момент спряха да ме питат изака ли се детето, защото усетиха, че вече дразнят. И личната и лекарка, при която я заведох след седмия ден и щях да набия, докато и бъркаше с термометър в дупето, също не си представяше. И на края каза - ама тя даже не се напъва, за пръв път такова нещо ми се случва. Та споделих го, защото ми е минало през главата. А пък всеки може да си представя различни неща  :D.
     
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #528 -: Октомври 28, 2011, 10:05:39 am »
Въпросче за леко (по)връщащ бебо:
Кай никога не е повръщал (на фонтан, имам предвид, иначе се е случвало да връща малко храна, при силно оригване например).
Откакто обаче почна да се върти като пумпал в леглото и по пода, основно по корем, с размахани във въздуха ръце и крака, непрекъснато връща храна. Предположих, че е заради натиска върху коремчето (и аз бих върнала, все пак) и го държа, много насила, да седи вързан в шезлонга по 30 мин след хранене. Но и това не помага. Сега става съвсем забавно - седи по малко, във W-форма, силно сгънат напред, резултатът е ясен. Сигурно помага и непрекъснатото бъркане с ръце в устата, при все че не виждам как с тези къси пръстчета би предизвикал повръщане.
В момента сме на LactanaBio2, зел.пюре на обед и оризова каша следобед; но и с АМ-1 пак така беше, и преди оризовата каша - също. Докато кротко си лежеше по гръб, нямаше такива грижи.
Имате ли идеи за помощ? Дори да оставя настрана, че непрекъснатото бърсане, смяна на чаршафи и т.н. е много неприятно на любимата ми херния (щото се провежда сгъната на 4), бебето и всичките му играчки са непрекъснато мокри - дрехите му си го отнасят, колкото и често да го преобличам, а и на него няма как да му е приятно.
Мислех да му купя кошарка за игра, че много шавлив е станал, но не знам как ще смогва да изсъхне при това положение  :-(
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #529 -: Октомври 28, 2011, 12:46:01 pm »
Nadine,ако няма как да го спреш, не знам как ше продотвратиш смяната на чаршафи. Ни сме непрекъснато с лигавнник, но тя още не се върти, та помага. Не знам при вас дали ще е добра опция това.


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #530 -: Октомври 28, 2011, 14:44:39 pm »
Момичета, какво ще кажете за милиум /май така се казваха малките бели пъпчици/ при бебетата.

Сигурно и вие сте се сблъсквали с тях. Доста неща изчетох, че не трябвало да се пипат, и сами ще ли да изчезнат, но аз вече взех да се притеснявам, защото в началото беше само 1 на нослето, и на бузката 2-3 като броеница. С нищо не ги третирам, но и не се махат, а сега излязоха и 4-5 по нослето :?

Вие как се справяте с тях на практика, и с какво мога да ги мажа?
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #531 -: Октомври 28, 2011, 17:42:19 pm »
Breiv, на едното ми фъстъче имаше две на бузката - точно под очето, още от раждането. Изчезнаха съвсем сами, не съм ги мазала или бъзичкала с нищо. Може би, към средата на третия месец съвсеми се изгубиха и сега няма помен от тях. Бъди търпелива, и не ръчкай - излишно е според мен  :wink:
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #532 -: Октомври 28, 2011, 18:08:05 pm »
Breiv ние имаме една под мишницата.
Давам бебчо кърма и АМ от няколко дни започва да реве че е гладен на 2-рия час, давам повече добавка - -не иска. Какво да правя да храня по -често или има и др. вариант?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #533 -: Октомври 28, 2011, 19:40:31 pm »
 :oops: :oops: :oops: със сигурност ли реве, че е гладен?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #534 -: Октомври 28, 2011, 22:36:12 pm »
Ами от друго не спира и иска.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #535 -: Октомври 28, 2011, 22:42:11 pm »
Кърми на поискване  :).






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #536 -: Октомври 28, 2011, 23:04:54 pm »
момичета, знаете ли ар-млеката  с какво друго освен гъстотата помагат при рефлукс. Ще има ли същия ефект ако сгъстявам обикновено ам с оризова каша? Не знам дали е от ар-то (аптамил), но веднага след хранене се започва едно викане, пъшкане, присвивине което последния път завърши като се изака. След това започна да си рита и да се смее, което ме навежда на мисълта че може би нещо в ам-то не и понася. Този клей от рожкови може ли да й дразни стомахчето?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #537 -: Октомври 29, 2011, 00:01:46 am »
момичета, знаете ли ар-млеката  с какво друго освен гъстотата помагат при рефлукс. Ще има ли същия ефект ако сгъстявам обикновено ам с оризова каша? Не знам дали е от ар-то (аптамил), но веднага след хранене се започва едно викане, пъшкане, присвивине което последния път завърши като се изака. След това започна да си рита и да се смее, което ме навежда на мисълта че може би нещо в ам-то не и понася. Този клей от рожкови може ли да й дразни стомахчето?
Би трябвало нищо друго да не  е различно и вероятно точно нишестето да я е запекло, а то ще бъде и в оризовото брашно. След като го имаш не знам дали има смисъл отделно да си правиш,освен ако не искаш по-рядко или по-гъсто да го правиш и да можеш да контролираш.
Аз сгъстявам нашето с оризово брашно ( или каша ?- не съм в бг и не знам как се превежда правилно) и ефект макар да е трудно да се каже дали пък просто си го израства малко по малко рефлукса или от това се оправи, защото нейният не е толквоа силен. Пак повръща,но аз слагам по-малко от препоръчителното количество оризово брашно. Причината да го правя е, че не исках да е прекалено гъсто, а и имах няколко кутии АМ и без това. АР АМ е по-гъсто то това, което аз правя.

Боби

 


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #538 -: Октомври 29, 2011, 00:22:15 am »
dessi-kk , щом й е олекнало след като се е изакала, сигурно я е позапекло това АМ и нормално да й създаде дискомфорт. Досега като е била само на кърма и ти й вкарваш съвсем нов вид храна - едва ли стомахчето се е адаптирало от раз. Конкретно за Аптамил /обикновен, или АР/ - доста майки са споделяли, че им запича децата и като са сменили с друго АМ - всичко се е оправило. Аз не съм го ползвала и нямам личен опит, само споделям какво съм чела и са ми казвали в личен разговор. Има пък голям процент майки, които са много доволни от това АМ - явно на всяко дете му понася различно.
"Лактана Био" е страхотно АМ, но Дани и без това е доста "право черво" и от него червата му заработваха в режим 300%  :lol:, което водеше до още по-яки колики и посерич. Други деца пък, с по-нередовно и трудно изхождане - спираха да имат такива проблеми след като започваха да ядат "Лактана Био". Т.е. зависи си от конкретното дете и конкретния организъм как ще се приеме даден вид АМ.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #539 -: Октомври 29, 2011, 00:28:28 am »
не тя не е запечена, всеки ден си ака, а днес след въпросното хранене когато вика и се мята 30 мин. се изака 2-ри път. И не е проблем колко пъти ами това пищене, като че ли коремчето я боли от това мляко и като се изака и й мина. Сгъстителя е клей от рожкови, не е нишасте, едно такова лепкаво става млякото от него. За това си мисля ако само гъстотата е важна да си сгъстявам нормално ам.
Jbrul тя не беше  само на кърма,преди да почне проблема с рефлукса дохранвах с лактана био, а сега преди ар давах първо ха по предписание на гастрото. Би ли погледнала на кутията на хумана ар какъв е сгъстителя?
« Последна редакция: Октомври 29, 2011, 00:40:19 am от dessi-kk »