0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моля за съвет
« -: Август 08, 2011, 21:32:26 pm »
Здравейте,
отдавна чета форума, но не съм писала досега!Тъй като имам час в специализирана клиника чак за февруари догодина, искам да ви разкажа за моите перипетии и може да ми дадете някакъв съвет.През 2006г. ме оперираха от ендометриоза и след това последва лечение със золадекс.Слава богу от тогава не се е обаждала / ходя на профилактични прегледи/,но уви и бебе не става.Правила съм хормонални изследвания, които са в норма.Отрицателно изследване за хламидии, цветна снимка с проходими, но леко нагънати тръби.Лекаря, при който съм чак догодина на преглед, ми препоръча на деня на репрудоктивното здраве таи година да направя фоликулметрия, а и аз си мислих,че там е проблема, но вече втори месец всичко е наред - имам овулация, всички показатели, като дебелина на ендометриум и т.н. са ок.Цикълът ми е редовен- никога не съм имала проблеми с него като по часовник е. А забравих- и спермограмата на милото е ок.Имам и имунологични изследвания по друг повод, от които видях, че НК клетки и АНА са ми в нормата. Та чудих се според вас дали пропускам нещо? Ще се радвам на мненията ви!
*
Re: Моля за съвет
« Отговор #1 -: Август 08, 2011, 23:02:53 pm »
А забравих- и спермограмата на милото е ок.

Спермограмата в специализирана клиника по стерилитет от андролог ли е правена?
В нея морфология по стриктните критерии на Крюгер или по новите критерии на СЗО има ли?

Ако отговорът е "не" на който и да е от двата въпроса, още е рано да отхвърляте мъжки фактор.
« Отговор #2 -: Август 08, 2011, 23:11:37 pm »
да и да  :)правена е в АГ Варна при доктор Александров и е по СЗО
« Отговор #3 -: Август 09, 2011, 10:59:36 am »
Бих ти препоръчала и изследвания за микоплазми и уреаплазма. Микробиология на еякулата на мъжо. Сигурно ти си имаш микробиология и цитонамазка. Относно хормоните - стандартните са: LH, FSH, estradiol, prolactin, testosteron на 3-5 ден от началото на МЦ. Прогестерон на 7-ми ден след доказана овулация. Възможни проблеми, които могат да изникнат: висок пролактин, или висок тестостерон, или просто нисък прогестерон в лутеална фаза. Всяко едно от тези може да е проблем само по себе си. (Пиша това отново, защото не казваш точно кои хормони са изследвани). Аз например въпреки наличие на овулация и добра дебела лигавица се оказах с високи мъжки хормони и нисък прогестерон - само ехографски да се гледа без изследвания може да се пропусне нещо.
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #4 -: Август 09, 2011, 11:09:22 am »
Аз бих добавила и изследване за антиспермални антитела. При нас всичко в спермограмата беше повече от прекрасно - брой, подвижност, морфология, но с изследването за антиспермални антитела стана ясно, че въпреки тези резултати естествено забременяване няма как да настъпи. В последствие се оказа, че причината за тях е дълго нелекувана уреаплазма. Така, че подкрепям и нуждата от изследване на микоплазми и уреаплазми. Успех!
« Отговор #5 -: Август 09, 2011, 12:41:19 pm »
Благодаря за отговорите! От изброените хормони нямам изследвани прогестерон и тестостерон, но мисля при следващия цикъл и фоликулметрия да ги направя!А за антителата ще попитам моя гинеколог, но можеби ще е най-добре да ни изследват направо в София/часът ми е за к-ка Надежда/ за тях.
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #6 -: Август 09, 2011, 12:47:08 pm »
Не изследвай антителата в обикновена лаборатория, едва ли ще е достоверен резултатът. Но микробиология и микоплазми и уреаплазми спокойно може да направите, не е необходимо да чакате чак до февруари.
« Отговор #7 -: Август 10, 2011, 09:18:43 am »
Не изследвай антителата в обикновена лаборатория, едва ли ще е достоверен резултатът. Но микробиология и микоплазми и уреаплазми спокойно може да направите, не е необходимо да чакате чак до февруари.
Благодаря за инфото
« Отговор #8 -: Август 16, 2011, 10:25:36 am »
ellitca, а изследвала ли си ТСХ?
« Отговор #9 -: Август 16, 2011, 11:05:46 am »
Не, имам прегред с ехограф на щитовидната жлеза, който не показа отклонения,но ми дадоха да изследвам FSH, TAT, MAT и мисля FS4 / може и да греша за последното,но листа с хормоните не е пред мен в момента/, чакам да ми дойде и след това ще ги пусна в ден след цикъла, казаха ми на гладно и без кафе! 
*
« Отговор #10 -: Август 16, 2011, 11:20:08 am »
Да не би FSH, да е TSH, защото иначе не виждам смисъл да го изследваш това FSH.

« Отговор #11 -: Август 16, 2011, 12:24:31 pm »
Да TSH е! osi_9 В бързината го пообърках малко.Пък и то толкова изследвания вече .......
« Отговор #12 -: Август 16, 2011, 13:08:13 pm »
Да, точно TSH имах предвид, но го написах на български  :).
ellitca, на ехограф може и да не покаже отклонения, както и при мен, но стойността му да е леко завишена, което е причина за проблеми със забременяването.
Пусни хормоните на щитовидната, които са ти изписани, и ако ТСХ е над 2,5 потърси консултация с ендокринолог.
« Отговор #13 -: Август 16, 2011, 16:53:05 pm »
ОК, ще пиша, когато са ми готови резултатите от всички изследвания другия месец. Дано да няма проблем, а още по-добре е въобще да не ми се наложи да ги правя - въпреки, че вече спрях да се надявам чудото само да стане и го раздавам малко непукист!   yahoo_17
« Отговор #14 -: Август 16, 2011, 17:35:46 pm »
 :? инсулинова резистентност?

« Отговор #15 -: Август 17, 2011, 13:50:15 pm »
mecinka, прочетох темата за инсулиновата резистентност и разбрах, че влияе на качеството на яцеклетките, права ли съм? Да те попитам,знаеш ли кога се назначава такова изследване - има ли някакви симптоми /май поликистоза/, които насочват докторите към него?
« Отговор #16 -: Август 17, 2011, 14:31:22 pm »
 :) свързва се с поликистозата, въпреки че не е задължително. ами аз съм плюшеничка :) и мисля, че в тази връзка ми го назначиха. друг симптон мисля е, че ми прилошава като съм гладна. сега пия сиофор и хапвам канела,  :) цикълът е значително подобрен. някои лекари съм чела, че предписват метфоргама /извинете ако не е точно/ вместо сиофор за подобряване качеството на яйцеклетката.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #17 -: Август 21, 2011, 22:49:48 pm »
Метфогамата и Сиофора са различни търговски наименования на едно и също лекарство - основната съставка е метформин. Основните симптоми са необяснимо напълняване, особено в областта на корема, прилошаване при глад, необясним апетит към сладкото, поликистоза - така беше при мен поне. Откакто пия Сиофор, вече не ям по един шоколад всеки ден  :oops: :lol: , свалих 15-тина кг за около 3 месеца, придружено с диетка, разбира се.
Елица, изследвай си и половите хормони. Прогестеронът е важен хормони и е добре да се види какво е положението там, също така съотношението LH и FSH, тестостерон, изобщо пълен комплект полови хормони си пусни.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #18 -: Август 22, 2011, 10:03:39 am »
Метфогамата и Сиофора са различни търговски наименования на едно и също лекарство - основната съставка е метформин. Основните симптоми са необяснимо напълняване, особено в областта на корема, прилошаване при глад, необясним апетит към сладкото, поликистоза - така беше при мен поне. Откакто пия Сиофор, вече не ям по един шоколад всеки ден  :oops: :lol: , свалих 15-тина кг за около 3 месеца, придружено с диетка, разбира се.
Елица, изследвай си и половите хормони. Прогестеронът е важен хормони и е добре да се види какво е положението там, също така съотношението LH и FSH, тестостерон, изобщо пълен комплект полови хормони си пусни.
sixsens,ако съдя по посочените симптоми, то трябва да съм спокойна, защото хич не обичам сладко и въобще даже не се и сещам за шоколад - сигурно съм една от малкото такива екземпляри :D Иначе през този цикъл ще пускам половите хормони, а заедно с тях и тези на щитовидната жлеза и ще пиша в темата резултатите.В предните ми изследвания съотношението м/у и FSH и LH е около 1,20.
« Отговор #19 -: Август 22, 2011, 10:10:23 am »
Всъщност как се определя това съотношение FSH:LH или LH:FSH? Ако е второто, то тогава моето отива към 0,9! :?