0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 77
« Отговор #560 -: Август 31, 2011, 21:26:16 pm »
Да си кажа и аз за избора на екип. Решила съм да си платя каквото е нужно, но да съм с лекарката, която ми е помагала до сега. И от благодарност и защото ще съм по- сигурна с човек който познавам. Честно казано- бих дала сумата лично на нея, а да не минава през касата, ама на... няма да го направя- първо заради неразбираемото ми желание за справедливост /все пак цял екип ще е около мен, независимо кой ме мие и кой ме шие/, и второ- заради още по- неразбираемата ми вяра смисъла от закони в родната ни България /демек май ме е страх да не ме 'Фанат/.
Друго ми идва да ви питам пак за избора на екип. Значи отивам аз в болницата с направление, обадила съм се на докторката, тя пристига с екипа и се започва... Искам да питам: ако в документите и на УЗ в предродилното се установи че ще се ражда /т.е. няма да е секцио по медицински причини/...почват контракции и т.н.... и аз си поискам упойка- тази упойка включена ли е в Избора на екип? И понеже съм с 2 бебета и сигурно ще има повече народ в родилното, просто теоретичен въпрос: докторката със своя екип ли пристига или с този който е на смяна? Просто не мога да си представя как посреднощ трябва да се събудят 7-8 човека, да се придвижат до болницата, и накрая да си поделят 900 лева.
Задавам тези си въпроси, защото така и не съм разучила как точно седят нещата... срам не срам... а в същото време все повече се озъртам за симптоми.
Стана малко дълъг пост, sorry, ама искам и да се оплача- днес много често ми се "схваща" корема. И като лежа, и като се движа. Нямам силни болки, по скоро неприятно усещане от притискането на органите и от пристягането. Зная че това е нормално, особено в 8ми месец, но понеже съм сама 2 дни и вече психически не издържам- рева постоянно, постоянно ходя до WC да видя да не падне тапата...та дайте някоя успокоителна дума  :?
"Истински приятел е не онзи, който е до теб, когато си на дъното, а онзи, който е до теб, когато се мъчиш да изплуваш."

[
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #561 -: Август 31, 2011, 21:47:40 pm »
Хм, изобщо не се бях замисляла за упойките. То ми е и много рано за това. Но как наистина стои въпросът с тях? За секцио сигурно влиза в цената на избора за екип или се лъжа? Изобщо не съм наясно.
*
« Отговор #562 -: Август 31, 2011, 21:49:24 pm »
Встрани от темата, но миналото лято докато бродех из дебрите на плевенската онкология, научих, че някои сестри и санитарки получават по-високи заплати отколкото лекарите. Това е абсурдно. Системата действително е здраво забатачена.
Я,я как така  8O! На какво основание?

Обясниха ми го с основната заплата, пък после допълнително заплащане на час за извънредна работа и разни други формулки и вратички. В крайна сметка лекарят не може да заработи повече от 500 лева, а санитарката си докарва 700. Допускам, че се е случвало такова недоразумение, защото го каза лаборантка с дълъг стаж в отделението.
« Отговор #563 -: Август 31, 2011, 22:28:46 pm »
Котаранче, Гери, за МД София вчера казаха, че епидуралната влиза в "избора на екип". Ако не си избереш, предполагам се плаща отделно. Всяка болница вероятно за себе си определя колко е цената и какво се включва в нея.

*
« Отговор #564 -: Август 31, 2011, 23:03:41 pm »
Ами, лакарите да станат санитари! Цигу, нещо не го вярвам, няма как да стане, винаги има свободни места за работа в онкото. Никой не плаща за извънреден труд, трупат си часове и после си почиват надработените часове. Отде пари? Едвам ли докторята ще се оставят санитарките да взимат повече от тях.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #565 -: Септември 01, 2011, 00:58:56 am »
Това за лекарите и санитарите го вярвам, защото знам, че преди така се беше получило при пилотите и стюардесите. Понеже пилотите имат по-строги ограничения колко часа могат да летят, а си правеха парите основно от командировачните, които взимат на всеки полет и се оказваше, че стюардесите взимат повече от тях, ако летят повече.Сега вече не знам как е, но едно време се получаваха такива неща. Сигурно нещо подобно се получава и при лекарите.

Б.

*
« Отговор #566 -: Септември 01, 2011, 01:36:53 am »
Свекърва ми е санитарка в АГ отделение и взема малко над минималната заплата...и със сигурност не и плащат извънреден труд, доскоро даже и за заплатите нямаше пари...абе трагедия е, здравната система е за основен ремонт. :(
« Отговор #567 -: Септември 01, 2011, 01:39:57 am »
Мъжът ми плаща данъци по- големи от заплатата ми, чудно ми е къде отиват парите за здравни осигуровки.
*
« Отговор #568 -: Септември 01, 2011, 01:47:20 am »
Мъжът ми плаща данъци по- големи от заплатата ми, чудно ми е къде отиват парите за здравни осигуровки.

Малко спам...ама отиват за покриване на здравните нужди на братята безработни роми :( А когато на една средностатистическа българка и се наложи да ражда напр. в повечето случаи си плаща избор на екип...и аз бих си платила, да не ме разберете погрешно, но ми е много мъчно заради цялата ситуация, мъчно ми е за лекарите, и за пациентите. :(
« Отговор #569 -: Септември 01, 2011, 07:34:04 am »
Котарана в избора на екип е включена анастезията. Лекарят, който си избрала идва заедно с анестезиолога, а всички останали са от редовната смяна, така че будиш един или максимум двама човека.
Вчера бях на ЖК, измери ми кръвното и о изненада 135/90, даде ми направление за кардиолог та днес ще усвоя парите по тази клинична пътека  :D.
Надявам се е било моментно състояние имайки предвид какъв екшън ми беше тези дни в офиса. Такива неща прочетох за високото кръвно при бременност, че косите ми се изправиха. :oops:
*

• 1357
« Отговор #570 -: Септември 01, 2011, 08:48:29 am »
КЪДИ, дано да е било моментно състояние, че и аз ги четох същите неща и докато преди се чудех и маех дали да пия хапчетата след това веднага ги започнах. Още не могат да се разберат по моя случай с Допегит-а и Фраксипарин-а и аз ги вземам и двете. Всеки лекар знае "моето не го спирай" и аз по средата...
Излезе ми мкробиологията - имам стафилококи :(. Пуснах и стерилна урина, но за какво ли ми беше, то е ясно вече.
« Отговор #571 -: Септември 01, 2011, 10:49:57 am »
Гери, днес пак ми беше високо 135/80 изписа ми Допегит и на мен по 1/4 до 1/2 и проследяване на кръвното сутрин и вечер. След празниците ще съм на контролен.
Изключвам солта от менюто си и май не бива толкова да се ядосвам на работа, обаче съм под стрес почти постоянно. :( Кардиограмата ми иначе е добра.
*

• 1357
« Отговор #572 -: Септември 01, 2011, 10:57:34 am »
На мен за 135/80 ми изписаха сутрин и вечер по цяла таблетка Допегит и вече няколко дни го пия, а кръвното си стои със същите стойности. Странна работа.
« Отговор #573 -: Септември 01, 2011, 11:02:28 am »
На мен за 135/80 ми изписаха сутрин и вечер по цяла таблетка Допегит и вече няколко дни го пия, а кръвното си стои със същите стойности. Странна работа.

Хм, странно, не се повлиява изобщо от цяла таблетка Допегит?! Принципно 135/80 не е кой знае какво кръвно, но ние сме бременни тук стойностите са различни.
Аз съм притеснена сериозно. :oops:
« Отговор #574 -: Септември 01, 2011, 11:09:20 am »
А на мен кръвното ми е ниско. Д-ра каза течности и нещо сладко. От ниско може ли да стане високо?
*

• 1357
« Отговор #575 -: Септември 01, 2011, 11:17:21 am »
КЪДИ, по 2 цели таблетки дневно и не се влияе(засега) :?. Доколкото четох, не трябва да допускаме да се качи над 140. Затова и се следи непрекъснато, да се коригира дозата ако е необходимо. Да видим как ще ти се отрази на теб.
Аничка, явно може да стане от ниско високо от самата бременност. Аз цял живот съм била с кръвно 110/70.
« Отговор #576 -: Септември 01, 2011, 11:42:18 am »
Добре де, при бременност стойности 140/70 се считат за нормални, над тази стойност вече е високо. Моето кръвно е 130/80 и нищо не пия и се чувствам добре. Вие имате ли някакви оплаквания?
*

• 1357
« Отговор #577 -: Септември 01, 2011, 11:56:46 am »
Аз не чувствам нищо, нямам оплаквания. За желателнo при бременност ми каза докторът, че е 120-125 на нещо. Другото се води високо.
« Отговор #578 -: Септември 01, 2011, 12:01:44 pm »
Добре де, при бременност стойности 140/70 се считат за нормални, над тази стойност вече е високо. Моето кръвно е 130/80 и нищо не пия и се чувствам добре. Вие имате ли някакви оплаквания?

Аз днес съм с ужасно главоболие сигурно се дължи на кръвното. 130/80 е добре мисля важното е долната границата да не се вдига, а при мен тя е височка - вчера 90. Освен това аз съм и малко хахо, та от притеснение може и да го вдигам.
« Отговор #579 -: Септември 01, 2011, 12:06:07 pm »
Ама то 120/80 е перфектното кръвно при нормални обстоятелства, но с бременността първи се засягат кръвното и кръвоносната система. Не знам, струва ми се че ако до 140 се води за ок и нямаш някакви оплаквания не трябва да се пият хапове, нооо все пак не съм доктор ... Мое мнение.
П.С. Сега видях че докато съм писала и КЪДИ е публикувала. Има един "симптом на бялата престилка"  :) аз винаги го правя това: като ми мерят кръвното първия път ми излизат абсурдни стойности от 150 на нещо си и докторите кръстосват погледа, но аз си чувствам, че го качвам, след третия опит почва да показва нормални стойности. Така съм си цяяял живот  :)