0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните № 77
« Отговор #540 -: Август 31, 2011, 01:56:03 am »
Май е въпрос на манталитет и възпитание уважението към различните професии. Реплики от рода на "той само ще те позашие" ме изумяват и ужасяват.
« Отговор #541 -: Август 31, 2011, 09:08:46 am »
Май е въпрос на манталитет и възпитание уважението към различните професии. Реплики от рода на "той само ще те позашие" ме изумяват и ужасяват.

Аз бих се ужасила, ако това се окаже истината!

Голяма дискусия стана, радвам се. Така или иначе темата с доверието, спокойствието при раждането и т.н. за мен също е много важна и хубаво, че минали момичета по този път могат да разкажат какво се случва в действителност.
Въпреки, че съм убедена, че в МД имат специалисти, имат база, опит... и ако трябва да се доверя на непознати, бих се доверила на тях, а не на Шейново или на Тина Килкова, си давам сметка, че ако в клиниката на д-р Владимиров се извършваха и раждания, то аз щях да съм пред сериозна дилема именно заради доверието и спокойствието. И когато ми казаха за първи път ще създават нова клиника, ще се меситм и т.н. първия ми въпрос беше ще има ли родилно отделение.
Завиждам благородно на тези от вас, които имат възможност да съчетаят всичко при техния си лекар!

И още нещо: някой спомена за плащане под масата, над масата, на този и оня...
Тази тема е също много обширна и с различни гледни точки. Съгласете се, че в държавата ни лекарската професия не е на пиедестала, на който трябва да бъде- нито в очите на хората, нито в стандарта на живот, който заслужават хората, грижещи се за нашия.  Не е нормално лекар да е на повикване (особено акушер-гинеколозите), да носи отговорност, и накрая да получава до 1000лв заплата, на фона на хиляди други средно-образователни професии, които получават повече, с нормирано работно време и на практика нищо полезно свъшено. Ами как няма да вземат под масата...?!
Не че ги оправдавам. За мен да си лекар и учител е призвание, а не бизнес. Но средата явно ги принуждава.  И този „избор на екип” го направиха наистина законен начин за рекетиране на пациентите. Дали го избираш или не, той е лекар, на смяна е, и това му е работата в крайна сметка. Защо трябва да плащам допълнително, за да го мотивирам да си я свърши?! Заплата получава и от пациента търси..... Е да ама заплатата една....
Не знам. Има нещо сбъркано в цялата работа.
Отплеснах се малко.
« Последна редакция: Август 31, 2011, 09:14:40 am от Мишле82 »

*
« Отговор #542 -: Август 31, 2011, 09:34:16 am »
И този „избор на екип” го направиха наистина законен начин за рекетиране на пациентите. Дали го избираш или не, той е лекар, на смяна е, и това му е работата в крайна сметка. Защо трябва да плащам допълнително, за да го мотивирам да си я свърши?!
Не е задължително да е на смяна, ти си плащаш защото му прекъсваш почивката. Дори водопроводчика взима пари за извънреден труд, а какво остава за човек, от когото зависят няколко живота.
Ако раждам отново, отново бих си избрала лекар. И не е вярно това, че само шиели, също че поемали само секцио - може да има и такива, аз поне не случих на такъв. От 11 до 19.30 този Лекар беше неотлъчно до мен. Отидох само на преглед, а накрая ме прие да раждам. В стаята отново дойде след това. Ходи да види и малките, за да ми каже как са. Ако не беше той, нямаше да имам 2 деца.
Както каза някой по-горе, вместо количка за 1000-2000 лева, по-добре лекар, на когото имате доверие. Защото нищо не се знае... Никой не е застрахован от усложнения (и аз не бях).
« Отговор #543 -: Август 31, 2011, 11:03:52 am »
Аз лично не бих рискувала без избор на екип. Когато навремето при спонтанен аборт загубих бебчето си в "Шейново" кървенето почна към 17:00 и лекарката на смяна само се тюхкаше, че било точно между смените. Все едно аз съм виновна и нарочно го правя, та да й е кофти. Чудеше се под какъв предлог да ме остави за следващата смяна...
Една приятелка роди в Т. Киркова месец май и разказа за коренно различното отношение към момиче, което е отишло ей така, без да избере екип. Не, че и тя не е родила, но след чакане, превиване и шиене без упойка. Благодаря за такъв "професионализъм".

Момичета, при мен нищо ново... Всеки ден съм на тонове, но от седмица не са ме гледали на УЗ, само преглед за разкритие. Я кажете как се разбира какви са водите (дали вече са зелени и т.н.), че почнах да се чудя тоновете и този преглед с ръце достатъчни ли са?
*
« Отговор #544 -: Август 31, 2011, 11:40:24 am »
Мишле82, не мисля че опцията "избор на екип" е рекет към пациентите. Струва ми се, че е по-скоро опит да се легализират така популярните "плащания под масата". Лицемерно би било да се направим, че тях ги нямашаше масово години наред /а и все още ги има на доста места/. Та щом така и така ще даваш пари, поне имаш възможността да го направиш легално и да изискваш нещо срещу сумата която си дал - определен лекарски екип, определени битови условия и ако не ги получиш да си предявиш претенциите където трябва. Освен това, "избор на екип" е и начин да се мотивира персоналът да работи добре. Като се стараеш - "избират те", получаваш пари над заплатата, ако си немарлив - седиш си на заплатката, поемаш си дежурствата и толкова, защото никоя жена не иска да ражда при теб непременно.
Това е поне идеята на тази система, а дали работи добре - друг въпрос. Струва ми се обаче, че така все ще е по-добре от шушукания и лични договорки между пациенти и лекари и прехвърляне на банкноти в пликчета по кабинетите.  :?
Не на последно място - за рекет можем да говорим, ако пациентите са задължени да избират екип, а те не са. Всяка жена има правото, да постъпи в болница и да роди напълно безплатно, при този който е на смяна. Въпрос на шанс е, кой ще е на работа точно за твоето раждане, може да е някой от тези, за които обичайно се плаща "избор на екип" /както стана с една моя дружка/, може и да е някой не толкова..."хай". При всички случаи - никой никого не кара насила да плаща за раждане. Всяка жена си решава дали раждането й е главен приоритет, или ще разчита на късмета си и "ха дано всичко е наред".

Аз на късмет и случайности - никога за нищо не разчитм, платих си, не съжалявам и пак бих платила. И както казаха някои по-горе, ако трябва да избирам между скъпи вещи за бебето и добре осигурено раждане - винаги бих избрала второто. По обясними причини ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #545 -: Август 31, 2011, 11:49:02 am »
Аз пък си мисля, че толкова нерви, пари, надежди похабих за това да видя положителен тест, че последното нещо, което трябва да мисля е да дам ли или не 1000лв. за раждане. Всички добре знаем, че принципът е плащаш получаваш и това да търпя комплексарското поведение на една санитарка или сестра няма да го допусна.
Изборът на екип е точно това, ако спи да го събудиш, той да се отзове и да ти помогне и вярвам, че това се случва точно така. Ако някой разправя друго убедена съм, че спестява част от информацията.
« Отговор #546 -: Август 31, 2011, 15:16:29 pm »
Здравейте, момичета. Минавам набързо да кажа, че всичко мина добре. Сега съм в активна почивка до следващата седмица.
Целувки
« Отговор #547 -: Август 31, 2011, 15:52:52 pm »
Браво Катрин, радвам се много, ти си наистина смело момиче. Пожелавам ти оттук нататък никакви перипетии повече  :hug2:
« Отговор #548 -: Август 31, 2011, 16:48:06 pm »
И този „избор на екип” го направиха наистина законен начин за рекетиране на пациентите. Дали го избираш или не, той е лекар, на смяна е, и това му е работата в крайна сметка. Защо трябва да плащам допълнително, за да го мотивирам да си я свърши?!
Не е задължително да е на смяна, ти си плащаш защото му прекъсваш почивката.
Мммммм, не винаги ;)
Отивайки за лапароскопия, също си платих "избор на екип" и това беше абсолютно задължително, само че никого не съм извикала през нощта и не съм прекъснала ничия почивка. Операцията ми беше насрочена в работно време, когато лекаря беше на смяна. За тези случаи питам защо пациента плаща "избор"?

Ще обясня защо смятам, че избора е рекет. Първо, ако съм благодарна и искам да дам на лекаря, защото съм останала доволна, никой не може да ми определя сумата. И второ, абсолютно не оправдавам проява на лошо отношение, защото не си платил.Дай, за да получиш...защо?! Не са ли положили хипократова клетва? Не е ли това тяхната професия? Аз защо не получавам пари от хората на работа, отделно от заплатата си? Просто от моята работа не зависи човешки живот и не си играя с нервите на човек и близките му, а в техния случай хората са притиснати и никой не иска да рискува най-милото си  :? Пациентите така сме ги научили..... То и катаджиите хулим, ама пак ние ги учим. И така :)

« Отговор #549 -: Август 31, 2011, 16:56:56 pm »
Катрин мила радвам се,че всичко е минало добре.От тук нататък само спокойствие и хубави мигове :bighug: :bighug: :bighug:

« Отговор #550 -: Август 31, 2011, 17:40:24 pm »
Мишле, твоето не е било избор на екип, а плащане на операция в частна клиника.
« Отговор #551 -: Август 31, 2011, 17:53:10 pm »
Мишле, твоето не е било избор на екип, а плащане на операция в частна клиника.
За Майчин дом София говоря, Къди, не съм била в частна клиника.
Дано никой не се почувства засегнат, ако съм казала нещо по-остро, и аз съм много объркана, не знам какво да правя. Страх ме е до Господа, нямам наистина познат лекар, парите не ги ринем и просто съм се хванала за главата! Още не съм казала на мъжа ми за вчерашните си впечатления и това, което чух...имам чувството, че хептен ще се омотая!  :lol:

*
« Отговор #552 -: Август 31, 2011, 18:22:06 pm »
Да се включа и аз... Първо да ви се похваля, че днес бях на преглед и шийката не ми се е скъсила въобще от предния преглед и за сега не мислим за серклаж. Бебетата са добре, развиват се чудесно и се оказа, че и двете ще са момчета :bori_004: :bori_004:
за едното на 100%, а другото почти сигурно  :balk_48:
А по темата за 4избор на екип" за мен също си е рекет, независимо колко ниски са заплатите на докторите в България, всеки сам си избира към какво поприще да се насочи и го прави с пълно съзнание, все пак медицина се учи в зряла възраст  :wink:
Говорила съм с няколко момичета, вече родили и всяка казва, че е по-добре да си платиш за екип, защото иначе те оставят да се мъчиш като куче. Е, накрая все ще родиш някак си, но ужаса си е изцяло за теб и дано да е само това...Имам две приятелки, които родиха в МД тази година, но хванаха намалението от 350 лв за избор на екип. Освен тази сума трябваше да дадат и нещо отгоре на доктора - да не говорим, че и двете не са доволни от това, което получиха накрая, а едната дори имаше усложнения....  Ситуацията наистина е безумна, направо не знам кое е вярното решение  :balk_91:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #553 -: Август 31, 2011, 18:28:07 pm »
И аз съм съгласна, че е рекет това с избора на екип. В крайна сметка като избереш не (би трябвало да) получаваш различно обслужване. Според мен по-реално е на лекарите да се плаща за раждане. Така този, който е избран повече, ще прави повече пари, но ще ти струва еднакво независимо дали си избрал или не.

Освен това никой не избира цял екип. Избираш си гинеколога, защото обикновено ти е водил бременността и му вярваш. Ама как си избираш например анастезиолог? По какви критерии? Как изобщо разбирате, че един анастезиолог е добър -да не ви дават статистика с това колко упойки е сложил и дали има проблемни случаи? А акушерки? Въобще какъв е този „избор“, ако не си информиран.

« Последна редакция: Август 31, 2011, 18:29:44 pm от Bobbie »

*
« Отговор #554 -: Август 31, 2011, 18:43:40 pm »
Боби, има няма нужда тук все още в АГ клиниките си работят само акушерки  :wink:.

Аз не знам парите от избор на екип дали се дават на АГ и анестезиолог (ако има) и акушерка, или само на доктор/те? В "Шейново" има избор на акушерка за нормално раждане, така за мен е ОК, стига да знам коя да избера.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #555 -: Август 31, 2011, 19:14:41 pm »
Боби, има няма нужда тук все още в АГ клиниките си работят само акушерки  :wink:.
Знам. Изрично съм написала, че не става дума за България. Уточнявах защо съм използвала думата „сестра“ в моя пост, защото си помислих, че към мен е отправено обяснението ти. Явно не е било. Извинявам се ако съм пропуснала, ако някой друг е ползвал същата дума, но не видях друг освен мен.
« Последна редакция: Август 31, 2011, 19:26:03 pm от Bobbie »

« Отговор #556 -: Август 31, 2011, 19:16:24 pm »
Целият екип получава от парите за избор на екип, включително неонатолозите - това ми го обясни една акушерка, която интервюирах за детегледачка.

За мен "избор на екип" е просто наименование. Осигуряваш си, че отиваш при човек, който те познава (до някъде) и се е ангажирал по някакъв начин с теб. Иначе пак ще родиш, няма да те оставят да умреш, разбира се, но не е ясно на кого, в какво настроение ще попаднеш, дали няма да се случиш "между смените" и т.н.
Мога да ви кажа, че за такова раждане в Австрия чух от първа ръка, че направо лошо ми стана, говоря за Виена и за платено раждане с "избор на екип". Предвид разликата в заплатите - склонна съм да платя избор на каквото искат, само да знам, че ще получа нормално отношение. Както казва КЪДИ - да търпя в такъв момент настроенията на някоя санитарка... айде, мерси! Да не говорим, че изборът на екип в Токуда, където раждах, при мен включваше и избор на анестезиолог (препоръчан и от лекаря ми).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #557 -: Август 31, 2011, 19:25:19 pm »
Ами те пак са тръгнали да решават пробеми където ги няма. Да си решат проблемите с отношението на акушерките и санитарките, а не да легалиризат рекета - така те стимулират лошо отношение към тези, които не са си платили за избор. Какво пречеше да се плаща за самото раждане по клинична пътека отделна от следенето на бременността и лекарят да получава част от тези пари? Лекарят/екипът/ ще си прави пари за това, че си го избрал, но не виждам защо жената би трябвало да плаща повече ,че си е избрала даден лекар. Просто плаща на този лекар, вместо на друг. Ама те все едни такива смислени ги измсилят...
А акушерки и санитарки са там на заплата и да се плаща от някои пациенти а не от други е толквоа абсурдно. Естествено, че ще ходят да обръщат повече вниамне на платилите и другите ще бъдат зарязани.

Б.
« Последна редакция: Август 31, 2011, 21:21:53 pm от Bobbie »

*
« Отговор #558 -: Август 31, 2011, 19:35:26 pm »
А акушерки и санитарки са там на заплата и да се плаща от някои пациенти а не от други е толквоа абсурдно. Естествено, че ще ходят да обръщат повече вниамне на платилите и другите ще бъдат зарязани.

Встрани от темата, но миналото лято докато бродех из дебрите на плевенската онкология, научих, че някои сестри и санитарки получават по-високи заплати отколкото лекарите. Това е абсурдно. Системата действително е здраво забатачена.
*
« Отговор #559 -: Август 31, 2011, 20:54:42 pm »

Встрани от темата, но миналото лято докато бродех из дебрите на плевенската онкология, научих, че някои сестри и санитарки получават по-високи заплати отколкото лекарите. Това е абсурдно. Системата действително е здраво забатачена.

Я,я как така  8O! На какво основание?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.