Привет от мен! Бързам да споделя впечатленията си от Майчин дом.
Отидох малко изплашена, че ще чувам отвсякъде ревове и викове, но цареше страхотна тишина.
Влязохме на третия етаж, разгледахме новите родилни зали, е...... готино е! Всичко е много модерно, чистичко, на пръв поглед персонала любезезен. Има две стаи за общо наблюдение, осем родилни зали, мисля че 2 родилни ВИП зали (със собствен сан.възел и място за "обработка" на бебето след раждане). Няма родилна и предродилна зала, всичко е заедно настаняват те в една от стаите и там си от начало до край. Аз затова се учудих, че беше толкова тихо.
На 12 етаж се качихме после. Там малко по-старичко, но все пак не чак толкова мизерно. Десет стаи са двойки, всяка със санитарен възел и баня и 2 единични стаи (супер ВИП
) с хладилник, ТВ. Може и в другите да имаше ТВ, не съм сигурна, беше ми неудобно да надничам, при положение, че вътре има бебе и майка. Между две стаи има един аквариум, в който стоят бебетата.
На седмия етаж съвсем разбираемо не ни заведоха. Старшата сестра ни обясни, че там 27 жени ползват една баня и тоалетна, бебетата не са при тях, посещенията са строго регламентирани като часове. Докато на 12 ет каза, че свободно близки могат да влизат, бебетата са при нас и това, което на мен ми хареса е, че ще мога да наблюдавам през този аквариум тоалета на бебето, тегленето, преобуване и т.н.
Като багаж за родилна зала казаха да не се носят много неща- за майката дамски превръзки, мокри кърпи, чехли, нощници и тоалетни принадлежности. Може да се ражда с наши нощници.
В другата раница за бебето малък пакет памперси, може и единични 5-6 бр, пак мокри кърпички. Таткото явно ще може да носи по всяко време каквото не достига.
Питахме за плащането: може да стане при постъпване, може и при изписване. Към момента „избор на екип” струва 860 лв, както за естествено раждане, така и за секцио. В тази цена влиза и епидуралната. Двойката ВИП стая е по 40 лв на нощ, единичната е по 70 лв. При постъпването попълваш каква стая искаш да ползваш и ще плащаш ли за екип или не. Сестрата директно ни попита толкова пари ли имаме, че да плащаме за това и ни обясни, че няма смисъл да си въобразяваме, че доктора ще ни стои до главата от началото до края. Те са тези, които ще се грижат за нас през цялото време и лекаря общо взето само ще ни зашие. Ако не се плати тази ТАКСИЧКА си постъпваме на общо основание, при който се случим (така или иначе не лекаря ще води раждането), пак раждаме на третия етаж и си плащаме, ако искаме престоя за 12 ет.
Аз май ще я пропусна.... и без друго ми се каза в прав текст, че с термин 27.12.няма да има лекар, който да се ангажира да дойде за нормално раждане и да си спази уговорката, така че не мисля да давам грешни пари.
Друго, друго?
Може да присъства таткото при нормално раждане, стои си в стаята при теб, при секцио не го пускат в операционната. После обаче има възможност да наднича и го пускат по коридорите.
Работят с банки за стволови клетки.
72 часа престой при нормално раждане, 5 дни за секцио.
Моите впечатления са положителни и като че ли в други болници няма да ходя да разглеждам.
Ето един линк, действително така стоят нещата, както са представени:
http://www.health.bg/index.php?page=video&id=155Дано не съм пропуснала нещо и да съм била малко полезна с информация!