0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 77
« Отговор #600 -: Септември 02, 2011, 10:12:32 am »
Когато си в болнчиен по време на бременността, сумата която ще получваш като майчинство не се променя значително, тъй като за месеците в болничен се гледа базата, от която са изчиследни, а не получената сума

Наистина ли?! Мислех друго, че се гледа сумата която си получил по време на болничният. Ако да кажем взимам чисто 1200лв., сумата която ще получавам при болничен ще бъде 80% от тези 1200 или 960лв. При изчисляване на майчиството, кое ще се вземе предвид 1200 или 960?
« Отговор #601 -: Септември 02, 2011, 10:17:17 am »
Къди, до колкото аз зная майчинството през 410-те дни се изчислява като 90% от осигурителния доход през последните 18 месеца. Месеците, които си ползвала като болничен по време на бременността са били с по-нисък осигурителен доход. От там малко ще се повлияе на общото осредняване след това. В същото време през 410-те дни трябва да отговаряш и на друго условие- не повече от получаваното среднодневно НЕТНО възнаграждение. Т.е. така или иначе повече от чистата заплата, която вземаш в момента няма да получаваш. Това човек от НОИ ми го каза, защото и аз много се интересувам. И в крайна сметка тяхната сметка аз не я разбирам и си почивам когато реша, пък каквото ще да става накрая.  :lol:

« Отговор #602 -: Септември 02, 2011, 10:26:05 am »
Къди, до колкото аз зная майчинството през 410-те дни се изчислява като 90% от осигурителния доход през последните 18 месеца. Месеците, които си ползвала като болничен по време на бременността са били с по-нисък осигурителен доход. От там малко ще се повлияе на общото осредняване след това. В същото време през 410-те дни трябва да отговаряш и на друго условие- не повече от получаваното среднодневно НЕТНО възнаграждение. Т.е. така или иначе повече от чистата заплата, която вземаш в момента няма да получаваш. Това човек от НОИ ми го каза, защото и аз много се интересувам. И в крайна сметка тяхната сметка аз не я разбирам и си почивам когато реша, пък каквото ще да става накрая.  :lol:

И да искаш няма как да получаваш повече от това, което взимаш. Явно човека от НОИ е имал предвид прага за страната, който е определен т.е. не може да взимаш повече от 2000лв. Този праг се определяше едно време от мин. РЗ за страната, но когато тя започна да се увеличава прага не мръдна. :(
*
« Отговор #603 -: Септември 02, 2011, 10:28:23 am »
Къди, до колкото аз зная майчинството през 410-те дни се изчислява като 90% от осигурителния доход през последните 18 месеца. Месеците, които си ползвала като болничен по време на бременността са били с по-нисък осигурителен доход. От там малко ще се повлияе на общото осредняване след това.
За месеците, през които е била болничен, се взима базата на която са изчислени.
« Отговор #604 -: Септември 02, 2011, 10:33:33 am »
Къди, до колкото аз зная майчинството през 410-те дни се изчислява като 90% от осигурителния доход през последните 18 месеца. Месеците, които си ползвала като болничен по време на бременността са били с по-нисък осигурителен доход. От там малко ще се повлияе на общото осредняване след това.
За месеците, през които е била болничен, се взима базата на която са изчислени.
Дано да е така, би било по-добре за нас :)
Къди, не за 2к ставаше въпрос. Това, което каза е "90% от средно дневното брутно възнаграждение, но не повече от получаваното към момента средно дневно нетно"  :wink:
Така или иначе 18 мес са дълъг период на усредняване, и да си почиваме сега, няма да се отрази кой знае колко. Спокойствието и бебчетата са по-важни ;)

« Отговор #605 -: Септември 02, 2011, 12:57:10 pm »
Аничка, консултирай се, защото мисля, че става въпрос и за 180 дни непрекъснати болнични.

Ето какво ми обясниха: "Всеки месец се ходи при АГ лекар,който ти следи бременността и ти дава болничен,който трябва да е подписан и от още един лекар. Обаче имаш право на 180 дни болничен общо. Бременността е 240. Разликата е 60 дни, така че трябва да си 7г.с., за да ти стигнат дните до 45-дневния отпуск по майчинство."

А аз както съм и с близначета ... до 40 седмица не знам дали ще изкарам  osi_10
Пуснах си болничен от 1.09, средата на 7г.с.
*
« Отговор #606 -: Септември 02, 2011, 13:19:47 pm »
Няма значение, че са близначета 45-дневния се идава пак спрямо термина. Ако родиш преди това от датата на раждане се пуска болничен. Аз родих на 36 седмици точно и от датата на раждане ми прекъснаха 45-дневния, но след това педиатъра изравни болничните, та общо си бяха 410 дни пак, т.е. бях болнични до годинка и месец на децата.
А 60 дни не са 7г.с., а 9г.с. (7*7=49; 9*7=63)
« Отговор #607 -: Септември 02, 2011, 14:07:18 pm »
Аз си пуснах болничен 227 дни преди термин. 227-180=47 дни, а болничния е 45 дни преди термина, би трябвало да се вместя, ако в тези 180 дни не влизат празниците - Коледа, Нова година ...
*
« Отговор #608 -: Септември 02, 2011, 14:20:56 pm »
180 дни са общо - календарни. За болничния няма значение дали е празник или работен.
« Отговор #609 -: Септември 02, 2011, 14:23:31 pm »
ами тези няколко дни, които се получават ще са отпуска, ще реша накрая като изтече болничния.
« Отговор #610 -: Септември 02, 2011, 14:29:19 pm »
ами тези няколко дни, които се получават ще са отпуска, ще реша накрая като изтече болничния.
А и както ти каза Мими, винаги може да се случи така, че да родиш преди термин. Не го мисли сега толкова, щом имаш и отпуска, все има какво да се измисли ;)

М, макар, че то раждането преди термин няма отношение със 180-те ти дни, защото те вече са изтекли.
« Последна редакция: Септември 02, 2011, 14:31:46 pm от Мишле82 »

« Отговор #611 -: Септември 02, 2011, 14:31:18 pm »
Здравейте и от мен-и аз да се включа в разговора с въпрос.Аз съм дръг случай,от 2 години съм без социални осигуровки ,а само сама си плащам здравните.То е ясно,че на болничен нямам право,ама изобщо някакво майчинство ще взимам ли?Ако някой е наясно с тези случаи де.Ако има тема където е разискан  подобен въпрос,пуснете линк,че да не спамя тази.И изобщо къде мога да проверя на какви права имам право в този случай?
« Отговор #612 -: Септември 02, 2011, 14:31:51 pm »
Благодаря ви, момичета :)
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #613 -: Септември 02, 2011, 14:41:18 pm »
Ники75, и аз съм като теб. Мисля, че в такъв случай се полага някаква сума от порядъка на 100-120 лева(не съм се интересувала по-подробно) месечно в продължение на година и детските. В бг-мамма имаше такива теми, разгледай там.
« Отговор #614 -: Септември 02, 2011, 14:46:06 pm »
Мерси Гери,ще прочета и там.
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #615 -: Септември 02, 2011, 14:48:46 pm »
После намини да кажеш какво си проучила :wink:.
*
« Отговор #616 -: Септември 02, 2011, 15:48:12 pm »
niki75 ако си безработна ти се полагат 100лв от социалните.Ще ги получаваш 1година.
Ако си студентка редовно обучение ти се полага еднократна помощ за раждане от 2800лв. еднократно.
« Отговор #617 -: Септември 02, 2011, 16:02:27 pm »
Къди, бях писла писмо на НОИ и те ми бяха отговорили, това, което съм писала в последния си пост, а именно,че за периода в болничен се смята базата , от която е изчислен, а тя съвсем минимално се разминава с Брутната заплата.
Аничка, след изтичането на 180-дни болничен, които се издават ежемесечно от лекарска комисия (ЛКК)имаш право да се явиш на ТЕЛК за удължаване на болничните. На мен също няма да ми стигнат дните, още повече ,че при мен става въпрос за една и съща календарна година и ще изляза отпуск след като изтекат 180-те дни, до издаване на 45-дневния преди раждането. Просто не ми се занимава с ТЕЛК посред зима с големия шкембак, а и имам отпуска за усвояване.
От НОИ ми бяха писали,че е най-добре да си в непрекъснат болничен, при ходене на работа и периодично излизане в кратки болнични се намалявала базата за изчисление на майчинството. За съжаление съм изтрила мейла или поне не мога да го намеря :(
« Отговор #618 -: Септември 02, 2011, 16:13:19 pm »
От НОИ ми бяха писали,че е най-добре да си в непрекъснат болничен, при ходене на работа и периодично излизане в кратки болнични се намалявала базата за изчисление на майчинството. За съжаление съм изтрила мейла или поне не мога да го намеря :(
На това не мога да разбера логиката.
Значи е по-добре за 30 дни да си бил болничен (говорим примерно на месечна база), отколкото 14 дни да си бил на пълна осигуровка и останалите 14 дни да си на 80% ? :ask:

« Отговор #619 -: Септември 02, 2011, 16:28:28 pm »
На това не мога да разбера логиката.
Значи е по-добре за 30 дни да си бил болничен (говорим примерно на месечна база), отколкото 14 дни да си бил на пълна осигуровка и останалите 14 дни да си на 80% ? :ask:
За всеки първичен болничен се изплащат първите 3 дни от работодателя на 70 %, може би от тук идва разликата.