0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Заглавието не е шеговито!!!! НАИСТИНА!

Миналата есен моя, по време на патрул намира в квартал Запад в Търговище малко персийско коте. Било на смрачаване и с колегата му им дожаляло да го оставят на улицата, затова го взели с тях. Представете си двама полицаи да патрулират с малко персийско коте (на около 4-5 месеца беше тогава тъпата овца). На сутринта го донесе в Разград. Изкъпа го. Установихме, че има проблем със зрението. Реагира на остра светлина, но като цяло се блъска в стените, не вижда дори храната си..... Разпитваха доста време в квартала за загубено персийско коте, но никой не знаеше нищо. Накрая просто предположихме, че са го изхвърляли заради зрението. Носихме я на ветеринар. Установи се, че няма проблем със зениците, реагират на светлина и по всяка вероятност проблема е психически. Но е факт, че почти не вижда. Не че и пука особено. За нея е нещо нормално, приема си го като даденост и не се тормози излишно. Блъска се в стената с всичка сила и все едно нищо-продължава щастливо да скача...Откачена работа...
ОБАЧЕ! Проблемите не спират до тук. Котката просто няма никакви инстинкти за ходене до тоалетна. Ходи когато и КЪДЕТО си поиска. Всичко пробвахме. Котешка тоалетна с гранули-не, умира от страх като я сложим вътре. Предположихме, че заради шума, който издават гранулите като стъпи върху тях. Пробвахме с пясък - пак нулев ефект, тя просто няма инстинкт за ровене. Затваряме я в банята, изаква се встрани от легенчето си, вътре не влиза. Ако е свободно пусната ходи в коридора, спалнята, хола, кухнята...общо взето където я напъне. Пишането по същия начин...На няколко пъти се случва да я държим затворена по цял ден в банята, тя излиза и на бегом отива в коридора или хола да се изпикае......
Пролетта се разгони и от тогава почти не я пуска....Не мяука, само издава някакви гърлени звуци....денонощно..
Вече сме се отчаяли..Правим ремонт горе у дома и направо не знам какво ще я правим, не искам апартамента ми да се превърне в тоалетна, свекървата не иска и дума да чуе да я оставим при нея....Приказвахме с ветерианрката да я кастрираме. Тя каза, че няма проблем, ще го направим, но няма да има ефект върху хигиенните навици (които липсват при нея..)

Въпросът ми е дали някой се е сблъсквал с нещо подобно и моля за съвет какво да правим. Жал ми е да я изхвърляме, но понякога направо ми идва в повече..... :(

« Последна редакция: Юли 28, 2011, 00:26:05 am от Елфи »
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Котка с психични отклоненя-съвет ..?
« Отговор #1 -: Юли 21, 2011, 14:37:07 pm »
Мъжът ми каза, че се е сблъсквал многократно с подобни случаи. Вероятно се касае за неврологично заболяване. Единственото, което може да се опита, е стероидно лечение, но не могат да се очакват чудеса  :(.
*
« Отговор #2 -: Юли 21, 2011, 14:38:29 pm »
Звънни в Централна Ветеринарна Клиника - ей на този доктор - http://centralvetclinic.com/13/%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4-%D1%80-%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2/

Обясни му че сте от Разград и го попитай за съвет. Вероятно става дума за неврологичен проблем

ПС
Котето е фантастично
« Последна редакция: Юли 21, 2011, 14:43:54 pm от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #3 -: Юли 21, 2011, 14:39:57 pm »
Мимс кастрирайте я, самото разгонване мисля че допринася за проблемите и с не ходенето където трябва.
За заболяване не мога да кажа нищо.

*
« Отговор #4 -: Юли 21, 2011, 15:03:28 pm »
Фуси, благодаря ти, изпратих писмено запитване до д-р Василев.
Ели, твоят съпруг ветеринар ли е? За какво стероидно лечение става въпрос? Съгласни сме на всичко вече ....  :(
*
« Отговор #5 -: Юли 21, 2011, 15:10:43 pm »
По описанието и консултация по телефона с още един ветеринар мнението му е че може да има хидроцефалия котето или друго вродено заболяване, мозъчно, неврологично и т.н. Според него шанса да се оправи е минимален, но задължително препоръча консултация в добра ветеринарна клиника, все пак да го погледнат животинчето.
*
« Отговор #6 -: Юли 21, 2011, 15:32:53 pm »
Проблемът е, че тя не се изпуска без да иска, а направо целенасочено....Не знам дали това изключва неврологичния проблем...
« Отговор #7 -: Юли 21, 2011, 15:48:25 pm »
 8O тъпа овца?  8O блъска се в стената и после "щастливо" скача...  8O това подходящи епитети ли са според теб за живо същество? заведи я на лекар, ако няма особени шансове я приспивай.

*
« Отговор #8 -: Юли 21, 2011, 15:53:03 pm »
Мецинка, ако ме познаваше, щеше да знаеш, че така си говорим 'на галено'. Повярвай ми, котката е обгрижвана отвсякъде, в нашата къща животните се гледат по-добре от нас самите.
А за щастливото скачане си е така. Изключително е щастлива когато се изпикае някъде, скача от кеф. Блъска се в стените често, но не и пука. Както казах - водили сме я в Разград доста пъти, така че не се опитвай да ни изкараш, че сме я оставили на самотек.
*
« Отговор #9 -: Юли 21, 2011, 15:55:52 pm »
Мимс, а на едни и същи места ли си върши работата.Да кажем избрала е две места на килима и три в коридора или на най-различни?

Да се допълня, защото има спрей за отблъскване и спрей за привличане на котките.Единия го пръкаш там където не искаш да ходи , а другия в тоалетната.

Аз да чукна на дърво с моите две мацки проблеми не съм имала, само са много капризни и ако не изчистим веднага след акане стават ужасни и ровят ли ровят, търсят злато милите.
« Последна редакция: Юли 21, 2011, 16:03:31 pm от magi_st »

« Отговор #10 -: Юли 21, 2011, 16:01:12 pm »
 :( много обичам котета... имах си до преди 2 години, умря на 17  :balk_145: още си рева за нея...  :lol: :lol: :lol: по-скоро бих нарекла свекърва си така  :x защото тя си е точно тъпа овца. сестра ми имаше куче, с подобни симптоми, бяха го намерили на морето, оказа се, че има тумор в мозъка  :( и го приспаха, само се мъчеше милото...
п.с.  :wink: интересен речник змимка

*
« Отговор #11 -: Юли 21, 2011, 16:03:46 pm »
Да, мимс, наблегни на някакво мозъчно заболяване следващия път като я водиш, т.е. проблеми с мозъка де. Нямам идея, но предполагам могат да й направят ренген или ехография.
*
« Отговор #12 -: Юли 21, 2011, 16:06:14 pm »
Маги, не е до определени места, където и падне, макар че действително си има предпочитания към един ъгъл в коридора, един ъгъл в хола и кутията на цифровата телевизия в спалнята.... Имаше един период, в който заграждахме въпросния ъгъл в коридора с една дъса и и оставяхме останалата част от коридора. Тогава признавам се осеняше от време на време да влиза в банята да пикае и ака. Дори на няколко пъти се изака в таблата с пясъка...Но си е моментно...

Стефи, днес пак говорих с моя приятелка, която е ветеринарен доктор, в Разград са най-добрата клиника по принцип и винаги са много отзивчиви към моите животни. Тя каза, че не иска да ме отчайва, но при нея проблемът е в мозъка и просто лечение няма ...
*
« Отговор #13 -: Юли 21, 2011, 16:08:34 pm »
Забравих - бяхме купили спрей за отблъскване на котки от конкретни места-ефект нулев....
*
« Отговор #14 -: Юли 21, 2011, 16:12:38 pm »
ами това беше и предположението на баща ми - хидроцефалия или тумор, да не те отчайвам, но и той каза, че няма спасение :( трудно решение е, но няма смисъл да се мъчат и двете страни безкрайно дълго, просто трябва да вземете решение.
*
« Отговор #15 -: Юли 21, 2011, 16:23:48 pm »
Тя няма болки, супер активно и живо същество е, и наистина е супер щастлива понякога след като ходи до тоалетна...(не където трябва, разбира се). Онзи ден така се смяхме с нея, докопа една кърпа с малко белина и самата миризма я влуди, голяма радост имаше към тази кърпа - че и говори, че и се търка, че и се умилква....Т.е. няма никакви признаци на болно, умиращо животно, което да налага евтаназия. Просто е неконтролируема в ходенето до тоалетна....Не знам вече, тотално се изчерпах откъм идеи. От друга страна мен ме влудява с това нещо - всеки Божи ден има 'беля' някъде из апартамента, в случая мъките са мои, не нейни. Миналата седмица стигнах до там, че я овъргалях в пишаното, набих и я хвърлих в банята. После такава съвест ме загриза, защото аз никога не съм оставала без животно вкъщи и не ми се беше случвало да удрям някое, макар да са ми се качвали на главата.... :( Просто за никоя домакиня не е голяма радост да превръщат жилището ти в тоалетна....не знам вече :(

Просто исках да знам дали някой се е сблъсквал лично с подобен проблем...
*
« Отговор #16 -: Юли 21, 2011, 18:52:52 pm »
Дано намерите решение, много е красиво и изглежда толкова мило котенцето. :)
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #17 -: Юли 21, 2011, 20:25:53 pm »
Миналата седмица стигнах до там, че я овъргалях в пишаното, набих и я хвърлих в банята. После такава съвест ме загриза, защото аз никога не съм оставала без животно вкъщи и не ми се беше случвало да удрям някое, макар да са ми се качвали на главата.... :( Просто за никоя домакиня не е голяма радост да превръщат жилището ти в тоалетна....не знам вече :(

Мимка, дотук получи 2 отзива от ветеринари за какъв проблем става дума най-вероятно. бой няма да помогне. консултирайте се с ветеринар да прегледа животното и вземете адекватно решение.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #18 -: Юли 21, 2011, 20:56:51 pm »
Мимка, ама голям сладур е тая пикла. Предполагам, че си пробвала всичко от това да я въргаляш в пишкането, до това да и носиш акото в котешката тоалетна и заедно да ровите. Ветеринарите ще кажат какво й е, но и е много голяма вече, за да приучиш дори и да е здрава. Имам вечно разгонен котарак, който хапе постоянно, освен да се сродим друга идея нямам.
« Последна редакция: Юли 21, 2011, 20:59:09 pm от Шмати »
*
« Отговор #19 -: Юли 21, 2011, 22:06:17 pm »
Джам, аз съм човек, който никога, при никакви обстоятелства не повишава тон на домашния си любимец, камо ли да вдигна ръка. Просто в него момент полудях....
Да, Шмати, пробвали сме всичко....За ровенето заедно - доста време го правихме, за да събудим в нея инстинкта за ровене, но уви.....
Евтаназия е просто последното нещо, за което бихме помислили. Ще търсим варианти...