Като чета как се държат някои хора /доста за съжаление/ - пребивавенето на човечеството в космоса ми изглежда по-постижимо, отколкото доброто възпитание.
Моето бебе не е ин витро, но винаги когато стане дума за деца и аз и мъжа ми обясняваме, че сме го чакали много, че сме потърсили помощ, че се бяхме засилили за ин витро и никак не ме притеснява кой какво би си помислил. Ако някой си помисли нещо нехубаво, при споделяне на тази информация - ами то си е за негова сметка и определя неговия капицитет. Вече две двойки наши познати - потърсиха компетентна помощ за този си проблем, след няколкогодишно мъкнене по обикновени гинеколози и квартални лаборатории. Благодарение на нашето свободно говорене по въпроса и коментиране на възможните причини и решения. И занапред - ще продължим да говорим за това и дано повече бебета се родят след навременно получена помощ от правилното място
Иначе, дали едно дете е "трудно" и кога /на коя възраст/ е "по-трудно"...си мисля, че зависи от това, кое по принцип е най-тежко за родителите му. "Тежко" го казвам не буквално, а като индивидуални особености на самите родители, начинът им на живот преди бебето и кои свои навици им е най-трудно да променят след него. Някои навици и нужди - са чисто биологично обусловени примерно и тях не можеш да ги промениш "от голям мерак" - както лично се убедих.
Откакто се помня - безсънието ме убива. Мога 2-3 дни да изкарам будна, но после трябва да легна и да си отспя. Накъсаният сън пък ми е най-големият кошмар открай време. Тоооочно полегна и се унеса - хоп рев, с мъка ставам, успокоявам, адреналина ми скача, за да успея да съм адекватна, после много трудно се унасям и ако успея, тоооочно заспя и...пак рев за нещо
И така през 30 мин., или час. Когато беше по-малко бебето - спане напрактика нямах, само по-убита и уморена се чувствах. С възрастта, все пак той започна да спи повече и по-дълго, което за мен е голям бонус и сега на мен ми изглежда по-лесен за гледане Дани. Майки чиито бебета са били от вида "само яде и спи" - после им изглежда по-трудно, когато детето стане по-активно предполагам. Аз се хваля, че някоя си нощ той спал 5-6 часа, те ми съчувстват, че било много малко хахахах, ами от тяхна гледна точка е едно, от моя друго, зависи какво дете имаш. Не претендирам, че тези ми съждения са някаква неоспорима истина, само ги споделям. Иначе, ако не е този филм със спането...ами не ми е дотежало нещо с Дани - напротив. Все по-готино ми става, защото вече си общуваме доста по-осъзнато /от негова страна/, постоянно прави нещо ново и не мога да му се нарадвам.
П.П.
Лиско я изкарвам изобщо от горния коментар. При нея - няма лесно, но при нея думите "деца" и "тежко" - в едно изречение не могат да съществуват.