Eх,
Боби. Нито аз, нито ти, нито която и да е от нас тук - може да разбере философстването на тема "безопасност на детето в автомобил", но повярвай ми - подобни "философи" има бол. Чак не е за вярване колко са много.
Не знам българска ли е, балканска ли е тази повсеместна тъпанарщина по разни въпроси, които просто не подлежат на обсъждане и "размисли", НО най-редовно по бебешко-детски въпроси, ми се привеждат "аргументи" като: "ние едно време" и "баба ти все в столче за кола си е возила детето, със специална козметика го е мазала...и в този ред". Зависи какво се обсъжда точно. Идеята е естествено, как всичките тези работи дето ги правя аз /ние/ са съвсем излишни, тъпи, ненужни, превземка, мода, НО в никакъв случай не са нещо необходимо и важно. Защо? Защото видиш ли ти преди 100 години такива неща нямало, а на хората децата все пак били оцелявали.
Както знаете - много съм обяснителна
За важни неща, само и само да убедя поредния тъпанар, че еди какво си е наистина важно, а не някаква случайна хрумка - умея да бъда и адски търпелива в обясненията, както когато говоря за столчета за кола примерно. И хайде да оставя свекито настрани и да я "разбера" в някаква степен. Ми по нейно време да имаш автомобил е било лукс. Тя като си е гледала децата са имали "Москвич" /дядо ми дори имаше автомобил, в който фабрично предпазни колани - липсваха/, столчета за кола е нямало, свеки има двама живи и здрави синове отиващи към 40-те години и на тази "база", да кажем е ясно, защо й се струват пресилени нашите мерки за безопасност. Пяна ми излезе на устата 4 месеца и половина, да обяснявам като на малоумна. Абе едно време - така, ама колко коли имаше по пътищата ни преди 20 години бе жена, каква скорост можеха да поддържат, а колко ТИР-ове и автобуси имаше, а колко шофьори с купени книжки и каращи пияни, или направо без книжка... Ми сега е различно. Съгласява се жената и след 30 сек. е готова на нова сметка, да анализира столчето на Дани колко точно е криво и неудобно и как мъчим детето в него и това е то.
И както казах - свекито лесна, освен да ме подразни с коментар - друго не може да навреди в тази област.
Ами какво да кажа за наши познати, с бебе на възрастта на Дани, което бива превозвано и разнасяно като чувал с картофи по автомобилите на фамилията, поради същите "важни" причини, които и от свеки чувам?! Имат столче за кола, ама не се ползва, било неудобно на детето, било играчка да го монтират, какво щяло да му стане и те били возени на ръце като деца... Седя, тъпея и вече не знам какъв довод да изтъкна, белким почнат да возят бебето в столче. Да не споменавам, че татко му на това бебе, често кара пил и на година има поне три ПТП-та, макар и леки.
Майката наскоро ми се обиди, защото отказах да возя нея и детето й в моя автомобил, без детето да е в столче. Било й спешно ходенето еди къде си, а видите ли мен ме домързяло да ги закарам и за това съм й била отказала.
И като тези описаните, ако знаете колко са много още - ще ви призлее.