запис.
Момичета, вчера п-ра каза да започвам да давам по малко плодови пюрета за " десерт" Вие какво мислите?
А бе като цяло това захранване ми е голяма мъгла и въобще си нямам идея как става тази работа, така че ще съм много благодарна за съвети.
ivanita, малко ви е раничко. По принцип е след 4месечна възраст захранването. Някои хора чакат до 6м. - дори и да чакаш до тогава, няма какво да загубиш.
Не е толкова трудно. Общите правила за захранване са:
- дава се по една нова храна през 3 дена най-често, че ако има алегия да се разбере от какво. като даваш нова храна започни с лъжичка, две - пак по същата причина
- може да започнеш с каша - оризовата е най-малко вероятно да причини алергия, затова доста педиатри я дават като първа храна. а иначе няма значение дали ще започнеш с плод или зеленчук, съществуват всякакви схеми в зависимост от предпочитанията на майките и педиатрите и всеки твърди, че неговата е по-добра
- Глутен е най-добре да се даде между 6 и 7 месечна възраст. По-ранно и по-късно даване имат по-висок риск да създаде чувствителност към него ( особено по-ранното). Глутена има в зърнените храни ( особено в житото)- трябва да провериш в кои каши има и в кои не преди да ги даваш.
- за месата определен ред няма, но като се има предвид, че от скоро са започнали да ядат, може би е по-добре по-леки меса - пилешко, пуешко, да не е с много мазнини. те се дават след 6тия месец.
- мляко и мед не се дават до една годинка
- ако в семейството има алергични хора е добре да се изчака дори до 2-3 годишна възраст с тези храни към които е алергията.
- най-често срешаните алергени са: мляко, яйца, фъстъци и други ядки , риба и рибни продукти, миди и скариди, соя, шоколад, царевица, житни продукти.. може да пропускам някой, ама това са основните
Това е общо взето - не е някаква точна наука, не му се плаши
. Първата годинка основната храна на бебето е млякото ( АМ) така че храненето е повече за да се научи. Ако някой ден не иска да яде, не е трагедия, дай си му мляко.
За техническата страна - съществуват различни мнения дали преди или след млякото ( кърменето) да се даде храната. Моята педиатърка казва преди, защото тогава е гладно и аз така ги захраних моите и и двете; други казват, че има бебета, които първо си искат млякото и се изнервят, така че да се давало за десерт (като твоя педиатър). което и да избереш не е от значение, зависи как ти предпочиташ и какво е готово да приеме бебето
Ако нещо съм пропуснала или написала грешно, моля другите да добавят.
Ники, аз също с АМ винаги съм праивла кашите, точно по същите причини като теб. При нас млячни каши няма,така че не съм имала чуденка в това отношение.
Боби