аз само да кажа, че захраних ади по водено от бебето захранване, което като цяло означава, че на детето се предлага нормална храна (без да е солена, например и без да има добавена захар) и се оставя то да прецени колко и какво да яде. хранят си се с ръцете. идеята е, че до годинката основните им нужди от хранителни вещества идват от млякото, а каквото допълнително им е необходимо си го набавят от това, което изяждат/изсмукват от храната, която избират да ядат.
няма схеми на захранването, аз поради това, че чета тук съм малко по-предпазлива в предлагането на твърде много нови храни, но до момента тя яде няколко вида зелена салата, спанак и сие, които изглежда са й едни от любимите, домат, краставица, морков, броколи, каквито плодове съм намерила - ябълка, круша, банан, манго, мандарина (страшно й харесва), агнешка кайма и пилешко, няколко вида паста, хляб. сега намерих кисело мляко. като цяло яде каквото ние ядем. храни се с ръцете си и много бързо се научи да го прави ефективно, никой не се занимава с нея, освен като свърши нещо пред нея да й се даде от същото, ако иска да продължи да го яде. на пръв поглед изглежда, че нищо не изяжда, но в памперса намирам парченца и консистенцията на памперс-съдържимото вече не е като на кърмено дете. няма никакви проблеми с коремчето й.
исторически това е начина, по който са захранвани бебетата до навлизането на АМ и последващото ранно захранване. тъй като са захранвани и преди 4 месец е трябвало храната им да е смляна, но ако се изчакат до 6 месеца те се справят съвсем добре и сами.
аз съм изключително щастлива, че не тръгнах по пътя на пюретата (моля ви не ми се обиждайте
) и ако на някой му е интересно мога да намеря линк към книгата, която имам и да пратя или да кажа повече неща. този тип захранване ми го препоръча консултантката по кърмене и тук се подкрепя и от лекари и тн професионалисти, занимаващи се с бебета.