Уххх хайде стига бе момичета! Каквото и да си пишем, чиито и официални и неофициални становища и мнения да цитираме...ами детето ще яде и ще пие АМ колкото иска и може в крайна сметка. Което е "по-ящно" - повече, което не е - по-малко. В крайна сметка пък, каквото и да пише и да казва някой по въпроса с АМ и количествата, моето като не иска и не може да поеме повече храна от всякакъв вид за едно денонощие, че да му докарам АМ до "препоръчителното количество" какво да направя? Да му го наливам със сонда сигурно...
А и кърмещите майки - съвсем са я "загазили" тогава, ако не могат да произведат литър кърма за денонощие, или и да могат - детето им не иска да я изсуче и аууууу какво да правим. "Мъка и драма"!
Моля, разберете ме правилно. Аз съм последният човек, който омаловажава доброто и правилното хранене при децата, самата аз захраних и храня детето си по правилата, които всички тук считаме за добри, всички тук искаме и се опитваме да правим най-доброто за децата си - това е ясно. НО. Редовно чета някакво изпадане в крайности по темата... Ама сега еди какво си на 8м и 15 дни, или на 9 точно да се даде /примерно/. Еми като е казано и /доказано защо/, че това се дава между 8-и и 9-и месец - значи в този период си е баш навреме, независимо на кой ден си го дал точно. Всеки си знае детето, както се казва и не е кьорав и идот, че да не може да прецени с определен тип хранене дали му е добре хлапето, или се налагат корекции от страна на мама. И ако са възможни корекции в посока да се ограничат някои храни при нужда, корекции в посока да се дава нещо "в повече" отколкото детето може и иска да поеме си е чисто невъзможно, все тая кой какво препоръчвал и защо.
Има деца на възрастта на Дани, които се хранят по 6 пъти за 24 часа примерно, има и такива като него, които са на 4 хранения /просто защото не искат повече/. Ами тези с 6-те хранения, ще докарат АМ докъм литър сигурно, ако пият колкото Дани, а той пък ги докарва около 460 мл. АМ, ама яде и сирене и да кажем "млечните" неща му стават достатъчно, сложете и млечни каши в сметката и всъщност всичко си е ОК.
Ако АМ беше чааак толкова незаменима храна...ами то и аз и повечето от вас - днес щяхме да сме "криви, гърбави и увредени", че не са ни наливали с АМ до 3-годишни.
И нещо друго ми е крайно необяснимо и нелепо открай време. Като кърмех Дани и той си наддаваше добре - никой не ме е питал колко често суче, ама какво количество и да ми дава наклони по въпроса. Добре наддавало детето - значи млякото му стига и точка. Откакто почнах с АМ да го храня обаче, въпреки че продължи да си наддава все така добре и да няма никакви здравословни проблеми, ей Богу - не се спря това дуднене: ама малко му било АМ, ама много му било АМ, ама така трябвало, ама инчаче трябвало. Брех! Като го захраних - още по-зле. Това съм дала рано, онова съм дала късно, млякото което пие пак не е "колкото трябва" /то никога не е било де , поне на теория/ и не можело то така видиш ли. На "тъпото" ми питане - къде е проблемът в храненето, щом детето се развива както трябва и на к'во отгоре да коригирам нещо насила? Абе вярно ся, развивало се както трябва, ама така пишело за еди кое си еди къде си и хЪ на - няма мърданката. Ако го кърмех още - нямаше да има проблем нали колко кърма пиел, нямаше и да ме питат даже... Освен за да ми кажат, че "крайно време да спра да го кърмя" де и вместо това да взема да му давам АМ в ТОЧНО определени литри и милилитри, щото без АМ - не стааа работата, това е ясно.
И ви уверявам, че на гореописаните ситуации и мнения - не се смея понеже съм небрежна към детето си, неговто хранене и здраве, или супер неграмотна по тези въпроси, че затова да е.
Хората са различни, нуждите им от едно, или друго в дадени моменти - също са различни. Бебето/детето - не е изключение от това правило...така като чета какво споделяте - само го потвърждава.