0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #340 -: Август 23, 2011, 11:33:33 am »

Натали, бебетата имат рефлекс да избутват всичко от устата си, с цел да не се задавят докато са още малки. Нормално е в началото да не искат да приемат нищо...да бутат и плюят, но с времето свикват. На Дара и трябваха около 2 седмици за да започне да яде що-годе добре.

Да знам, че това е така, но ела го виж дали бута плодовото. Там е треперене от лъжица до лъжица и ако се забавя със следващата започва рев, че не съм била достатъчно бърза. :lol: И фира никаква. :wink:
« Отговор #341 -: Август 23, 2011, 14:53:44 pm »
Аз за това съм много против захранване първо с плод. Моето педи ни каза да се захраним първо със зеленчук, така те свикнаха с вкуса на някои продукти и чак след месец и половина минах на плодове.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #342 -: Август 23, 2011, 15:30:01 pm »
Момичета, като започнахте захранването, а и след това , кое първо давате- няколко лъжички зеленчук и после кърма(АМ) или обратно. и има ли всъщност някакво значение?
*
« Отговор #343 -: Август 23, 2011, 16:21:48 pm »
Ечи, аз давам първо зеленчука и после млякото. Знам обаче, че има и деца, които първо пият/сучат и после пюрето, а даже сучещи преди и след пюрето  :wink:. Така че зависи от предпочитанието :).

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #344 -: Август 24, 2011, 11:54:34 am »
За захранването първо със зеленчук, защото иначе свикват със сладкото - обсъждали сме го, но пак да кажа: те вече са си свикнали със сладкото, тъй като кърмата е сладка, както и АМ (освен някои НА, ако не се лъжа). Освен това, когато зеленчуците се приготвят без сол, много от тях също сладнят - тиквички, морков, царевица, сладък картоф... Децата постепенно изграждат вкуса си, но приемат по-сладките неща по-лесно, естествено.

Ечи, първо пюрето или кърмата зависи от това дали искаш да заместваш хранене или само да "запознаваш" детето с нови вкусове. Докато само го запознаваш, може първо да кърмиш. Като решиш да заместваш, даваш първо твърдата храна и после дохранваш. Аз винаги давах първо новия вкус, защото иначе Бобо не пускаше гърдата, докато не се засити напълно и беше абсурд да му пробутам нещо ново...
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Nataly*

• 2785
« Отговор #345 -: Август 24, 2011, 14:10:06 pm »
За захранването първо със зеленчук, защото иначе свикват със сладкото - обсъждали сме го, но пак да кажа: те вече са си свикнали със сладкото, тъй като кърмата е сладка, както и АМ (освен някои НА, ако не се лъжа). Освен това, когато зеленчуците се приготвят без сол, много от тях също сладнят - тиквички, морков, царевица, сладък картоф... Децата постепенно изграждат вкуса си, но приемат по-сладките неща по-лесно, естествено.

Напълно подкрепям.

Имам въпросче: виждам, че някои майки дават след плодовото пюре кърма/АМ. Трябва ли да се дохранва или пюрето си минава като основно хранене? Алекс в 12.30-13 яде зеленчуково и след това към 17-17.30 плодово, рядко към пюрето давам каша, защото не я иска. След това си изкарва до храненето в 21ч. Тогава нужно ли е да давам и мляко след плодовото или си му е достатъчно?
И още нещо кърмата ми намаля доста и замразената е на привършване вече. Коя Хумана трябва да купя 1 или 2? Прочетох, че 2-та е след 6 месеца и сега съм в чуденка с коя да започна?
*
« Отговор #346 -: Август 24, 2011, 15:40:06 pm »
Аз започнах с плод по схемата на Бърди и не съм имала проблеми след това с въвеждането на зленчук. В интерес на истината Никол предпочита зеленчуците пред плодовете.
Идеята за започване на захранването с плод е именно сладкия вкус. Тъй като бебчетата са свикнали с него, по-лесно поемат храната с лъжичка и свикват съответно с нея.

Натали ако малкия наддава добре и както пишеш изкарва без проблем до 21ч не виждам смисъл да дохранваш.
За Хуманата смятам, че трябва да е 2-ка.
*
« Отговор #347 -: Август 24, 2011, 15:58:10 pm »
Натали, аз за 4-5 дни заместих следобедното хранене, и след това не съм дохранвала с АМ! Плодово пюре Диляна изяждаше по около 190 гр, понякога и по-малко.
За разлика от твоя сладур, тя обожава кашата :) В повечето случаи смесвах каша и плодово пюре. Сега още си я яде кашата, но смесена с банан, праскова и/или друг плод.

Аз също давам Хумана, след 6тия месец е 2ка, след 10тия е 3ката - с вкус на банан и ванилия  :)
*
« Отговор #348 -: Август 24, 2011, 17:18:44 pm »
Ели, на колко месеца беше Диляна, когато заместихте следобедното хранене? То първо ли се замества? Мерси :)

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #349 -: Август 24, 2011, 17:25:59 pm »
Аз започнах със зеленчук (морков), защото си мислех, че после като хареса плодовете може да не иска зеленчук. Обаче като чета тук, а и на други места,  май няма никакво значение. Пък и сега като разсъждавам гледайки отстрани, ами тя ако е искала да е отказала зеленчуците, след като въведох плодовете, така че май си остава въпрос на предпочитание.

*
« Отговор #350 -: Август 24, 2011, 17:38:17 pm »
Раши, погледнах си схемата - 6 месеца и 18 дни  :)
Аз лично първо заместих обедното хранене.  Захраних на 1 декември, на 5 мес. 14 дни. Почти месец съм замествала, на 29 декември, след като е изяла около 190 гр. пюре и 30 АМ, на следващия ден съм дала само пюрето  :)
Точно месец, след захранването, започнах да замествам следобедното, за 4-5 дни.
Пиша как съм процедирала:
1 ден - 4-5 лъжички оризова каша + 140 мл. АМ /от направени 180/
2 ден - 11 лъжички каша + 130 АМ / от 150/
3 ден - 2 с.л каша, приготвени с 30 мл. АМ, 40 гр. пюре круша /тя ми е била 3ти ден нова храна/, изяла е 60 мл. АМ /от 120/
4 ден - каша + 80 гр. пюре круша - 170 мл., около 190 гр. е това мисля, АМ не искаше

Незнам доколко е било правилно, всеки си преценява, но на Диляна много й харесваше комбинацията каша + пюре  :)
« Отговор #351 -: Август 24, 2011, 19:21:25 pm »
И ние заместихме почти всички хранения.
В 8ч ядем млечна каша с пресен плод
13ч пюре със зеленчук или с месо. Вече давам и жълтък
16ч млечна каша
19ч плод
21.30 кърма
Аз имам доста повече кърма, но моите почти сами се отбиха. Сутрин пият по макс 50мл кърма, др я правя с бисквитки и с кашата.

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

Nataly*

• 2785
« Отговор #352 -: Август 24, 2011, 20:29:11 pm »

Натали ако малкия наддава добре и както пишеш изкарва без проблем до 21ч не виждам смисъл да дохранваш.
За Хуманата смятам, че трябва да е 2-ка.

Ами смятам, че наддава добре. Преди 10дни на консултацията беше 8.200.

Благодаря за отговорите и аз смятам, че Хуманата трябва да е 2-ка, ама да попитам все пак. :wink:

nikolina-pikolina , а вие сте на 5 хранения така ли? Аз си мислех, че или се дава каша или пюре, или смесени де, но на едно хранене. А ти си написала друго. Аз ли нещо не мога да схвана? :oops:
« Отговор #353 -: Август 24, 2011, 23:12:12 pm »
Nataly*,ние по-скоро сме на 4 хранения. В 19ч ако са много гладни давам плод от бурканче или малко млечна или бисквитена каша. Иначе сме 2 пъти каши, 1 път основно и кърма преди лягане.

Моите сами се отбиват от кърмата, никога не стигнахме количества от по 220мл на дете или 200гр твърда храна. Но като седмаци добре вървим. Гоним 7 килиграма  :D

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #354 -: Август 24, 2011, 23:35:13 pm »
Аз давам плодовото пюре между между две хранения.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #355 -: Август 25, 2011, 00:17:58 am »
Плодово пюре между хранения съм давала единствено първи и втори ден към 10-11 часа, когато въвеждах нова храна и количеството е няколко лъжички. Защото като се позаситеше с плодовото пюре, следващото хранене към 13 часа изяждаше прекалено малко количество, или отказваше да яде. След това й се доспиваше и ставаше една мътна ... На 3ти ден измествах плодовото следобед + каша, или цяло плодово /от 190 гр/.
« Отговор #356 -: Август 27, 2011, 11:21:01 am »
Здравейте,

имам питане относно сготвена храна. Днес им сварих домашен заек, но месцето е за повече от 1-2 хранения и искам да попитам как да съхрана останалото месо. В камерата ли, на порция ли или? Мерси много за отговорите.

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #357 -: Август 27, 2011, 12:06:17 pm »
Николина аз го пасирам с бульончето, пълня в торбички за лед и слагам в камерата. Така ми е най-удобно. После рязмразявам 2-3 кубчета и предлагам за следващо хранене  :D
*
« Отговор #358 -: Август 27, 2011, 22:06:45 pm »
Съвпадение  :) и аз днес варих заешко.
Сварих и пасирах с част от бульона, както ти е казала Илейни. Само, че аз го сложих в обикновените пластмасови формички за лед. Нещо не успях да го натикам в найлоновите торбички  :?  И след като замръзна ги прехвърлих в обикновена найлонова торбичка. Предварително си измерих, че 5 кубченца са 50 гр. т.е. за едно ядене.

« Отговор #359 -: Август 28, 2011, 10:48:49 am »
Ами при мен остана за 1 порция имисля да им го дам днес, за да не замразявам прясно месце. Аз не меря на грамажи, на око сложих заедно с морков, картоф и малко елда, масло. Много хубаво стана. Та днес отново сме на месце.

9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...