Джам, мед не се дава заради ботулизъм, къде намеси алергиите тук? Мляко не се дава, защото е в тежест на бъбреците, а и по-тудно се усвоява. АМ е направено от мляко и деца с алергии не могат да пият обикновеното АМ и без това. Неоспорим факт е, че алергиите се увеличават, не намаляват, въпреки че захранването се прави по-късно от колкото в миналото.
медът съм го дала като пример за храна, непрепоръчвана преди 1 год.възраст. не съм намесила алергии - в отделно изречение е сложен.
мляко не се дава не заради "тежест на бъбреците", а заради необработените белтъци в него. в останалите млечни продукти тези белтъци са частично разградени и обработени, съответно имат по-малък алергизиращ ефект. именно заради това захранването на децата с АБКМ започва първо с АМ, после сирене, после кисело мляко, накрая прясно мляко - а не за да не им товарят бъбреците.
а статията, която си дала, твърди, че до 6 месеца е добре да има само кърмене/АМ. ама не пише нищо за това, че след 6-тия месец може да почваме веднага с пържолите. захранването си върви, но пак се спазва определен ред, не се почва с най-натоварващите храни, не се дават наведнъж по много храни и т.н. така че - за какво спорим? ако е за да дадем разрешение на мама Х да даде глутен на 4-месечно и сирене на 3-месечно - ОК, давам го веднага.
алергизирането се дължи на тоталното навлизане на химията в абсолютно всички аспекти на нашия живот - не се дължи само на храната. просто първите прояви на алергията обикновено са свързани с хранителната алергия. аз съм на 44 години, алергична съм към определени неща от 10-годишна и тогава бях единственото дете в класа с алергия - гледаха ме странно и не знаеха каква е тази дума.