За комшийките както и да е,ще е веднъж и ще разбереш - ами аз като не знам какво точно ще и дадат в детската градина, д ане мислиш, че ми е приятно. Няколко семдици се тюхках и сега вече преживях. Гледам менюто и най-фрапирашите болкуци им казвам да не и ги дават, но не мога да съм сигурна, а и не мога всичко да и забраня. Сега е малка, но после каквото ядат другите, това и тя ще яде. Аз затова закуската я правя в къщи, че само обяд и следобедна закуска да е яла там. А и в последните дни и давам от моите нездравословни храни. Не може аз да ям, а тя да ме гледа и да реве - та си разделихме един сладолед преди няколко дена( тя хапна 2-3 лъжички, ама да и мине мерака) и миналата седмица и дадох един пържен картоф, че да не гледа жално
. Не мисля, че единични случаи ще и навредят. Не смятам с пържени картофи да я храня, но пък не може ние с мъжа ми да си вземем бира и картофи и тя да гледа, че да е здравословно нахранена.
Аз забравих да ви кажа,че той и отказва да опитва различна храна.
Според докторите причината се крие най-вероятно във задавяне със храна в ранно детство и разстроената чревна флора от прекалено АБ.
Ей, тези пък лекари психолози ли са?Задавяне с храна, ама човека си хапва каквото обича. Какво общо има чревната флора с това, че не опитва? Растройство ли хваша? За опитването - аз до преди 10тина години също трудно опитвах, а и сега не съм по пробването на нови неща.Ако нещо има някакъв вид, който преценя за неапетитен, не си правя труда и да го помириша.
На мен ми звучи като че е капризен на ядене, а не злояд, щом като си хапва каквото обича. Напомня ми на мен като бях дете. Ако тръгна да пиша какво не ядях няма да ни стигнат няколко страници. Моята закуска най-редовно беше филия с масло и сол, като на това ядях само средата, а баба ми ми изяждаше кората. Дори и лютеница не обичах.
Мляко пие ли? Ако пие мляко и яде яйца детето, би трябвало да може да си набави необходимото. Защо да трябва да яде месо? Ако яде животински продукти не е необходимо да яде месо. И аз не обичах нито месо ( само салам, ама те не купуваха), нито риба, защото както я готвеха я мразех. И до ден днешен като се сетя за доматените гозби на дядо ми, гювеча и печеният на фурна шаран и ми се отяжда. Той понеже му беше махната жлъчката и готвеше много зравословно... и безвкусно.
Моето скромно мнение, като бившо такова дете, е че ще се наложи да му дадат и нездравословни храни, ако искат да му разширят диапазона. Няма да стане със здравословни храни на такова капризно дете. Ще трябва и пържени картофки и сладоледче ако се наложи - въобще неща, които нормално не бих сметнала за добри за едно дете, но важното е да опита. А започне ли веднъж да опитва повече, има шанс да опита и нещо по-здравословно. Поне така мисля аз, но аз не съм им на мястото, не знам какво са опитали до тук. Другото, което могат да направят е да не са толкова строги с режимното хранене, а да оставят отгоре някъде разни плодове, да си хапва от време на време. Или да го хранят на друго място, уж между другото - абе всичко само и само да разнообрази. Чудо голямо като му развалят храненето, като той и без това не яде. Може да му се отяжда вече, само като види масата, защото я асоциира с нещо неприятно.
Боби
П.П. Друго се сетих - с подправки ли готвят. Питам, защото аз за това бях най-капризна и отказвах всичко, което има някакви подправки - само сол и чубирца ядях.Не хапвах таратор ако има копър, не ядях салата, ако има магданоз - ей такива неща. До ден днешен дори оцет в салата не обичам.