0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #900 -: Декември 01, 2011, 21:28:17 pm »
Боби, ти четеш много, какво казват умните глави относно захарта и бебетата/децата?
Не съм видяла някой да я препоръчва.  То това за мен е като даденост - със захар не е полезно да свикваш понеже са си празни калории, а и не е полезна за зъбите. Въобще не знам да има за нещо да е полезна. Те достатъчно въглехидрати плюскат с всичко друго, а и в АМ има захар колкото им трябва.

sixsens , слагат го вместо захар на кристали.

Ние започнахме да се захранваме с банан - онзи ден лизна малко, а днес и дадох 3 чаени лъжъчки сутринта преди млякото в градината. На това, което педиатърката ми е дала, пише да започна каши, ама тя яде оризова каша в млякото и не виждам смиъл да и давам още. Пише второ да са зеленчуци и после плодове,ама аз пък реших банан да е първото, защото четох някъде, че може да е добре за рефлукса. Ще видим дали е вярно.
« Последна редакция: Декември 01, 2011, 22:00:18 pm от Bobbie »

*
« Отговор #901 -: Декември 01, 2011, 22:07:08 pm »
След като дадох каша, педиатърът ни препоръча да започнем зеленчуци и аз започнах, но доста се запече и 3 седмици по-късно дадох и плод, та следващия път(дай боже) ще ги оставя за накрая зеленчуците. И без това ми е мъгла захранването сега да внимавам за плодове и зеленчуци заедно.
За захар просто питах, аз не смятам да я предлагам или избягвам толкова стриктно след годината сигурно ще давам крем или бисквити, а те си имат захар колкото и да е малко, далече ми е още и не го мисля, че захранването така го бях измислила пък крива ми излезе сметката  :D
« Отговор #902 -: Декември 01, 2011, 22:15:56 pm »
И аз съм против добавянето на захар. Обаче съм забелязала, че в кашите /тези в кутии/ на Хумана има захар  :? Поне тези, които съм гледала, де. В някои плодови пюрета също има и не взимам от тях. А в някои пък има глюкозо-фруктозен сироп :? Това пък защо го слагат 8O

По повод кашите, точно щях да споделя какво ми направи впечатление и особено за Хумана. Ние редовно ядем каши, направо ги излапваме и аз искам да разнообразявам, според само оризова не е достатъчно пълноценно, има и много разнообразни зърнени и този път реших да взема млечна. Винаги съм смятала че тези каши се правят с някакво АМ (преходно мляко), обаче точно на Хумана пише само прясно мляко (не си спомням дали пълномаслено) което означава че е обикновено мляко. И това за каши за възраст над 4месеца  8O как може, нали навсякъде се казва че прясно мляко може след годинката. Може и да е коментирано вече и не искам дискусия пак за и против прясното мляко но ми струва странно това, а като прочетох сега и за захарта- въобще няма да гледам за Хумана. На Милупа пък не намерих млечни, а на ХИП е с АМ, но не взех защото са глутенови, а искам да изчакам още няколко дни, тъй като много ще му станат новите вкусове за момнта.
*
« Отговор #903 -: Декември 01, 2011, 22:29:04 pm »
И пак по повод кашите, ХИП също имат захар. Бях взела елда с плодове и го установих (след касата, разбора се). Затова днес купих елдата с ябълка на Хумана, а тя е млечна; и досегичка живях с идеята на Сами, че си е с АМ, та тъкмо няма да си играя първо да правя АМ и после каша, а така, направо, с водичка... Егати, и да я давам ли сега????
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #904 -: Декември 01, 2011, 22:35:16 pm »
Забраната за мляко не е защото не трябва въобще да лизват млечни продукти. Вижте някъде по-назад сме го коментирали това каква е причината - първо, за да не минат майките изцяло на мляко, което няма да им даде необходимите хранителни вещества и второ, че им е по-тежко за бъбреците да пият мляко. Обаче някава си кашичка с няколко милилитра мляко не е като да си минал на мляко напълно и да изместиш АМто Не е и за алергия, защото АМ се прави от мляко. 

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #905 -: Декември 01, 2011, 23:01:54 pm »
На върха на чаена лъжичка захар,може да се добави в доматена манджичка за убиване на киселия вкус.С това изключение,захар не давам.Бисквити много рядко,както и плодови кис.млека.Предпочитам да наблягаме на свежи плодове и натурално кис.мляко с пазиран плод вътре.
Скоро попаднах на една интересна рецепта с кис.мляко,желатин,пасиран плод и мед.За деца над 1г е супер свеж десерт :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
« Отговор #906 -: Декември 02, 2011, 10:21:43 am »
Ааа, никак не ми се чете, то на кашата си пише повече от достатъно за докторат :-) Мина ми вече, нещо вчера вечерта ми беше станало, иначе не страдам от подобни замисляния.... Ще наблегна на червеното винце (полезно е да си била кума в Сандански, да вметна само) и повече няма да мисля след 3ч. следпобед, вредно е за здравето!
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #907 -: Декември 02, 2011, 10:29:47 am »
Момичета при захранването по схемата на д-р Бърди  пишеше
''Можем да кърмим (адаптирано мляко) после в добавка, разбира се за първите дни, докато се стабилизира количеството на изядената храна (стабилизира= около и над 100 грама).'

-въпроса ми е за колко време трябва да се достигне това количество- при захранване с оризова  каша и после добавен плод ?

питам , защото  срещнах някъде мнение/ ама не намирам сега къде  беше / за захранването по тази схема, че не трябва да се увеличава к-вото храна -а просто детето да свикнело

- и още едно питане -  дохранвам  сега малко с   АР формула.Кашата безмл оризова -  с АР млякото  ли да  я правя или с обикновенно АМ мляко от същата марка ?  
« Последна редакция: Декември 02, 2011, 11:43:33 am от nimika »

« Отговор #908 -: Декември 02, 2011, 11:31:50 am »
Абе според мен въпросът не е съвсем без значение, а и мисля че процентното съдържание на мляко в кашите не е незначително - все пак би трявало да е почти като да правиш с АМ безмлечна каша (така поне е логично). Все пак по този начин му замествам 200мл АМ и предпочитам да е с нещо хранително и близко до негово мляко. Казаха ми сега, че Топлер имали такива каши с АМ, а и са био, но рядко ги намирам.

Не бих взела такава каша, но Надин щом си взела давай поне от време на време, само внимавай да не я объркаш с винцето  :lol: мжд мелнишкото е много "опасно". За протокола на нашия общ режим- и аз сега взех елда, а от известно време наблягам здраво на червеното винце да наваксавам за минала бременна зима  :lol:
*
« Отговор #909 -: Декември 02, 2011, 12:07:35 pm »
само внимавай да не я объркаш с винцето  :lol: мжд мелнишкото е много "опасно". За протокола на нашия общ режим- и аз сега взех елда, а от известно време наблягам здраво на червеното винце да наваксавам за минала бременна зима  :lol:
Де да ме питаше малкия непрокопсаник! Като го вземем при нас на масата за вечеря, да не е самотен на пода, първото, към което посяга, е чашата ми :-) Разбираемо е, и на мен елдата не ми допада; засега предпочитам да си мисля, че се дължи на голямата и шарена чаша за вино, а не на унаследени страсти, рано му е, диване неедно!
Дядо ми (към момента е на 96) разказва и досега как едно време в Банско на лапетата са им правели попара с вино (така и не знам дали за да мируват, или щото виното било по-евтино от млякото, по дядовата версия)... На моменти се чудя дали и при мен не е успял да издебне майка ми обърнала гръб  :lol:
*
« Отговор #910 -: Декември 02, 2011, 12:55:13 pm »
Туй за прясното мляко в кашите го коментирахме доста  :) преди около месец-два. И аз имах някакви дилеми като вас. Даже питах Бърди. Той отговори,  че щом го има в кашите значи е преценено, че може и не е вредно  :). По-скоро тогава дискутирахме защо млякото в Хумана и кашите им е обезмаслено. Можело! Защо може не разбрах  :D.
Днес ще ходя до магазина и ще погледна Хумана 1 и 2 с обезмаслено мляко ли е или не. А, ако някой храни с 1 или 2 да напише, моля.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #911 -: Декември 02, 2011, 17:50:18 pm »
Моя син е на Хумана2 минахме направо на нея, преди това беше само на кърма. Реших да храня с Хумана точно заради препоръките на Бърди.

Днес ще ходя до магазина и ще погледна Хумана 1 и 2 с обезмаслено мляко ли е или не. А, ако някой храни с 1 или 2 да напише, моля.

За да не ти се налага да ходиш до магазина за да четеш виж тук.
http://humana.bg/product/%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-2/   :wink:

*
« Отговор #912 -: Декември 02, 2011, 21:23:11 pm »
Ами то който е слаб в главата е силен в краката  :lol:.

Значи каквото и АМ да гледах всички и номер 1, 2, 3 са с обезмаслено мляко и съдържат растителни мазнини които явно компенсират млякото.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #913 -: Декември 02, 2011, 21:44:16 pm »
Момичета, аз малко като черна станция, но искам да ви кажа относно разнообразното хранене. Някъде на горе прочетох, че за да е разнообразна храната на бебето давате какви ли не каши - пълнозърнести, с ябълки с моркови с нам си к'во. Абсолщтно безмислено е това. Един-два вида каши и всички зеленчуци и плодове и сухар (говоря зад деца на 8-9-10м.) са напълно достатъчни и мляко рабора се (АМ, кърма). Повярвайте ми, децата нямат нужда от сладки и солени храни, всичко в натурален вид е вкусно за тях.
« Последна редакция: Декември 02, 2011, 21:45:54 pm от StefiZ »
*
« Отговор #914 -: Декември 02, 2011, 21:54:34 pm »
Аз от вчера съм в дебрите на захранването :D
Победихме тиквата, лапа момата, че мрънка и за още 8O
За кашите от последните дискусии си избрах Безмлечна оризова на Милупа като начало. Като въведа плодове ще слагам в кашата и те така :D

*
« Отговор #915 -: Декември 02, 2011, 21:59:02 pm »
Точно така правех и аз и с двете деца. Деси я захраних с ябълка, след което редувах плод-зеленчук и може би месец след това дадох и оризова каша, след това и елда и това са единствените каши които съм купувала и давала, безмлечни, бърках с кърма или АМ. Смесвах ги за следобедна закуска с плод 1/1.
Ели я захраних с оризова каша смесена с кърма, защото имаше доста проблеми с колики, след това дадох 2-3 зеленчука и тогава започнах да редувам отново пло-зеленчук. Смея да твърдя, че децата ми нито са злояди, нито имат някакви проблеми с алергии, храносмилане, запек и т.н. :)
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #916 -: Декември 02, 2011, 22:37:16 pm »
Стефи, постът ти ми беше много полезен, благодаря! И аз процедирам горе-долу по същия начин като теб, каши съм давала само два вида, но рядко, заради килограмите. През останалото време давам плодове, зеленчуци и месо, сухар в попара или бисквити на плазмон, както и кус-кус съм давала досега. Десерти не давам никакви аз. Бях започнала да се чудя дали не й малко бедно менюто, ама ти сега направо ме успокои :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #917 -: Декември 03, 2011, 07:54:08 am »
''Можем да кърмим (адаптирано мляко) после в добавка, разбира се за първите дни, докато се стабилизира количеството на изядената храна (стабилизира= около и над 100 грама).'

-въпроса ми е за колко време трябва да се достигне това количество- при захранване с оризова  каша и после добавен плод ?

питам , защото  срещнах някъде мнение/ ама не намирам сега къде  беше / за захранването по тази схема, че не трябва да се увеличава к-вото храна -а просто детето да свикнело

- и още едно питане -  дохранвам  сега малко с   АР формула.Кашата безмл оризова -  с АР млякото  ли да  я правя или с обикновенно АМ мляко от същата марка ?  
Надявам се и някой друг да пише, но ще пиша при нас какво стана. Започнах с оризова каша безмлечна и пробвах с АР изобщо не му харесваше за 10 дни не можах да прехвърля 50гр, после разбрах че и гъстотата има значение и я правех по течна, при смесване с кърма една пародия се получи - някакви стружки станаха.
*
« Отговор #918 -: Декември 03, 2011, 08:57:30 am »

Надявам се и някой друг да пише, но ще пиша при нас какво стана. Започнах с оризова каша безмлечна и пробвах с АР изобщо не му харесваше за 10 дни не можах да прехвърля 50гр, после разбрах че и гъстотата има значение и я правех по течна, при смесване с кърма една пародия се получи - някакви стружки станаха.

Нимика аз започнах захранването с оризова каша. Достигнах такова количество за 5 дни. После в ориз. каша започнах да добавям първо 1лъж плод, на следващ ден 2-3 и така за още 5 дни въвеждам и плод.
Щом дохранваш с АР мляко ползвай него за кашата. Аз така правих. Не виждам смисъл да се ползва и друго АМ.

М-и ако по принцип детето се храни с АР мляко няма как да не го хареса добавено в каквато и да било храна. Може да не му е допаднала самата каша или както пишеш да е била прекалено гъста - зная ли?
*
« Отговор #919 -: Декември 03, 2011, 09:13:59 am »
ileini  само 4-5 по 30мл правим при дневното хранене, не го харесва, по принцип трудно го изпива, но заради повръщането го мъча няма как. Писах при нас какво беше положението, то всеки е индивидуален  :D и не е проблем да се пробва.