0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #440 -: Септември 09, 2011, 18:49:10 pm »
пухчето, да, може, евентуално следи как ще реагира детето (Бобо много колики получаваше от грах, започна да го понася чак към 10-11 месеца).

power, лично аз попари не съм правила, но като се чудех, гледах, че много от "нормалните" сухари съдържат сол, а аз по това време сол не давах въобще. Сиренето, което той много обича, го изцеждам поне 24 часа, преди да му го дам. Масло купувам немско.

Глутен въведох с различни каши и пюрета. Както и с коричка хляб, въпреки че Бобо нямаше зъби по това време. Опитах се да започна по препоръчваната схема (не помня точно вече, ама нещо от сорта на овес - ръж - ечемик - пшеница), но овесът му докара зверски колики. Педиатърката ме уплаши, че с ръжта ще е още по-зле, та направо му вкарах хляб. За моя изненада - никакъв проблем. Доста след това започнах да вкарвам различните видове зърнени, повече проблеми не е имал. Друга опция са бисквитките - децата обичат да гризкат, това не е само хранене за тях, има и занимателен ефект.

Успех!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #441 -: Септември 09, 2011, 20:47:33 pm »
Сливи аз ще дам след ябълката и крушата, а спанак след 8 месец.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #442 -: Септември 09, 2011, 21:26:20 pm »
Въведох глутен с бисквитки на Плазмон. Сега давам обикновени сухари.
Спанак не съм въвела, на нас ни казаха да изчакаме.
Масло купувам немско.
Сиренето го изкисва.
Сливи дадох още на 6 месеца.
[/url][/url]
« Отговор #443 -: Септември 09, 2011, 22:12:05 pm »
Благодаря,
Понеже купих днес едно кило спанак и си мислех да заделя и за малкия...Сега четох, че спанакът съдържа доста нитрати и не се препоръчва преди 8-9 месеца, така че си изядохме всичко с мъжа ми  :D
За сливите, и аз тогава ще ги дам след крушата  :) , купила съм и от двете  :)
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #444 -: Септември 09, 2011, 22:30:46 pm »
Аз също съм въвела сливите. Беше втория плод след крушата, защото Алекс се беше запекъл яко. От тогава нямаме проблем с това. :wink:
« Отговор #445 -: Септември 09, 2011, 22:41:00 pm »
Аз спанак давам на бебчо, но в пюрето, което правя за два дни слагам съвсем малко количество(не повече от 15-20г).
*
« Отговор #446 -: Септември 11, 2011, 00:32:56 am »
Попарката я правя със сухари на Хип. Масло - немско, сирене - 24 часа  :lol: Познато а?

А кога се престрашихте да давате да гризкат сухар или бисквитка? Аз незная кога ще се престраша. Все си мисля, че ще се задави  :?

*
« Отговор #447 -: Септември 11, 2011, 16:29:45 pm »
Илейни, бисквитки на плазмон давам от 2-3 седмици, давах безглутенови (за да не и бутат солети, снаксове и т.н. в ръцете), преди няколко дни по докторска заръка дадох тези с глутен. Илияна като ги види и откача (баща и също), разтапят се в устата. Въпреки, че тя си дъвче без проблем. Ябълка и давам резен и си гризе спокойно, е под наблюдение.
Аз за сиренето да питам, имам възможност да взимам истинско козе сирене, от проверено  място. дайте мнение.

*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
« Отговор #448 -: Септември 11, 2011, 21:01:04 pm »
Тези бисквитки на Хип нали са същите като на Плазмон и се топят в устата? И аз все си мисля,че ще се задави като му я дам...
А за сиренето- не трябваше ли първо кравето сирене да се въведе?
07.10.2009
*
« Отговор #449 -: Септември 12, 2011, 00:15:54 am »
Глутен въведох на 9 месеца и 8 дни, много се бях вманиачила с него  :oops: Четях информация, етикети, много трудно ми беше да въведа различните видове, в реда, в който се препоръчва: овес - ръж - ечемик - пшеница. Затова малко им поразместих местата, но всичко въвеждах постепенно и между всеки вид имаше поне седмица време  :)
1. Овес - с пюре Ябълки и круши с овес - Sunval
2. Просо - Зеленчуци с просо - Sunval
3. Ечемик - бишкоти Биберон - Plasmon
4. Пшеница - Ябълки и праскови със сухар - Sunval
5. Ръж - с ръжен сухар /в тях има и пшенично брашно, затова първо въведох пшеницата/

Попара дадох след годинката, просто дотогава на Диляна й стигаше сутрешното мляко, за да изкара до обяд и не искаше да яде закуска.

Правя я с пшенични сухари Goldies. Сирене купувам Карловско - вакуум, от Кауфланд, по препоръка на приятелка - много е хубаво. Кисна 24-48 часа, сменям водата 2-3 пъти. Масло - President, мисля вече да сменя с немско, или с Lurpak - безсолното.

Понякога правя попарата със сухари с масло, 120 АМ и кубче сирене, също става много вкусна и Диляна си я хапва с охота  :)

Сега и моят въпрос  :) - На нашата възраст мога ли да дам смокиня, или да изчакам? Никъде не съм срещала информация за въвеждането на този плод. Аз лично много го обичам, а сега точно му е сезона  :D
« Последна редакция: Септември 12, 2011, 00:18:33 am от Eли:) »
*
« Отговор #450 -: Септември 12, 2011, 09:53:30 am »
Доколкото знам смокините са алерген.
Все още не съм дала.
Купувам едно френско масло с айфеловата кула на картинката (името беше нещо от сорта "Вивр и Еле") безсолно, 82%масленост. Харесвам и повече от Президента.
*
« Отговор #451 -: Септември 12, 2011, 10:05:42 am »
Мими, благодаря  :) Ще изчакам със смокините значи.
Това масло хич не съм го чувала и виждала :oops: Кажи откъде го купуваш, щом е френско може би от Карфур?  :?
*
« Отговор #452 -: Септември 12, 2011, 10:24:33 am »
Да, има го в Карфур, но в Била е по-евтино. Особено, ако го пуснат на промоция (а него често го пускат).
В Карфур последно беше 3.99лв 200гр (мисля), а в Била е 3.79 ненамалено и 3.29 на промоция.
Ето го (успях да го намеря)
http://www.vk-bg.com/vk/?page=products&pid=131
*
« Отговор #453 -: Септември 12, 2011, 10:33:35 am »
 :balk_21:
*
« Отговор #454 -: Септември 13, 2011, 16:36:23 pm »
Стигнах до викане на неволята... Нещо пообърках темите, та това съм го публикувала и другаде, но си е за тук:
Току-що пробутах на Кай първите му лъжички пюре от моркови (и му разказах вица за тортата от моркови на Заю, ма той нещо не го отрази...). По-голямата част май отиде по бебе, диван и майка, ма нейсе. Сега обаче се видях в чудо - първоначално заспа както обикновено, но после се буди с писъци през 15 минути и няма успокояване. Не е гладен, дори не си доизяде порцията АМ след пюрето, и вода не иска да пие, само пищи. В момента спи, но с включен сешоар (а него го ползвам само в краен случай - иначе ще се изнерви още повече от липсата на сън). Дали може да е свързано с въвеждането на пюре? То сигурно си е травма, ама аз не помня - преди 33 годинки е било....
И друго има: какво правим със стерилизацията? Не мога да стерилизирам пасатора, няма как, а пък той се ползва непрекъснато и за други неща; както и "купата" на пасатора, която е най-удобна за пасиране... Дали да купувам "специални" прибори и купичка за малкия, при условия, че си имам чудесни неспециални керамични такиваа, а той сега ще яде само по лъжичка на ден? И дали "специалните" изобщо подлежат на стерилизация? Аз не съм фен на хипер-стриктната хигиена(тип обсесивен синдром ала Монк имам предвид), и досега се е случвало и дни наред да "стерилизирам" само с поливане с вряща вода, но все пак това е било като изключение - на почивка например.
*
« Отговор #455 -: Септември 13, 2011, 17:12:45 pm »
Мдам, и още въпрос, че има различни трактовки на написаното в мойта книжка (аз съм любител бна организираните в таблички схеми:-):
всъщност по колко лъжички му се полагат? Днес 1-2, а после как са стъпките на увеличаване? Придружено и с намаляване на АМ?
*
« Отговор #456 -: Септември 13, 2011, 21:39:28 pm »
Nadine , вероятно си му докарала колики с новата храна и оттам са били писъците. Няма нужда да си стерилизираш домашната кухненска техника, едно добро измиване напълно стига.
Не виждам защо толкова бързаш да захраниш и да си вързваш излишни кушии, а и за детето няма никаква полза от подобни действия, но твоя си работа все пак.
Общо взето, въвеждането на нова храна е: 2-3 лъжички първия ден, втория ден ги удвояваш, третия ден колкото изяде сам и така. Но аз захраних на 6 месеца и не съм сигурна дали е същата процедура за бебе на възрастта на Калин.
За АМ, при първите давания на пюре, правех стандартното количество АМ за наяждане и гледах колко ще изпие след пюрето и като установих някаква доза - правех нея /да не хабя само АМ/. Даденото количество пюре + количеството АМ с което да дохраниш, трябва да са приблизителното количество АМ, което си пие при хранене само с АМ.

Уточнявам, че писаното дотук са "общите положения", не съм задълбавала в детайли.  :D Успех!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #457 -: Септември 13, 2011, 23:35:48 pm »
Nadine , вероятно си му докарала колики с новата храна и оттам са били писъците. Няма нужда да си стерилизираш домашната кухненска техника, едно добро измиване напълно стига.
Не виждам защо толкова бързаш да захраниш и да си вързваш излишни кушии, а и за детето няма никаква полза от подобни действия, но твоя си работа все пак.

И аз като Жбрул мисля, че рано си го захранила и стомахчето му е реагирало веднага. Ти си знаеш, но аз бих изчакала. Аз също като Жбрул захраних по-късно на 5м и 20дни.
*
« Отговор #458 -: Септември 13, 2011, 23:59:04 pm »
Е, аз не бих се ангажирала с твърдение, че бебето на Надин е получило колики, защото е захранено на 4 месеца. Може просто да има по-чувствително стомахче, или конкретно да не му понася морков, може още 100 неща да са. Познавам мама от форума, която захрани "както си трябва", след 6-я месец даже, изключително кърмено бебе и пак имаше колики от едно, или друго. Индивидуално си е всичко, както знаем.

Но дори от чист мързел  :lol: /освен всички други плюсове на по-късно захранване/, беше ми много по-удобно да сипвам една топла водица в шишето с АМ, вместо цялата сегашна хамалогия и плескане с пИре...или пък за кърмачките да извадят гърдата - още по-лесно. За ползи от ранно захранване - никога не съм чела и чувала, като добавиш и играчката и времето...наистина се чудя защо е това бързане. Чисто като битовизъм не е изгодно, на другите аспекти - даже няма да се спирам, да не стане някой тъп спор пък сега.

НО само си споделям личните виждания по въпроса. Всяка майка има право сама да си решава кое, кога, как - не ми е работа аз да й се бъркам. Здрави да са ни децата само!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #459 -: Септември 14, 2011, 04:17:20 am »
 Тук първо ни захранват с каша, започнахме я на почти 4 месеца. С оризовата и овесената нямахме никакви проблеми, но от ечемичената Тереза стана доста неспокойна и я спрях /един господ знае дали беше от кашата  :lol:/.
Пюренцата ни предстоят на 5 м.