0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Не е лесно да си гражданин ...
« -: Юни 08, 2011, 23:30:10 pm »
Когато човек е млад и сетивата му са отворени за света, много неща го впечатляват, изумяват и трогват. С годините тези неща стават все по-малко  и все по-тъжни.

Представете си следната ситуация. Вие сте майка-кърмачка, седите си в къщи с малкото си бебе, съпругът ви е на дежурство и телефонът извънява. Обажда се капитан Иванов, търси лицето Иванка Стоянова Драганова, ха, ами това сте вие и ви казва – ЯВЕТЕ се утре в 10 ч. за РАЗПИТ в местното РПУ! Втори вариант, вие сте току-що оперирана жена, загубила  възможността да забременее по естествен път и докато осъзнавате факта, че единствен начин да станете майка е ин витро, получавате ПРИЗОВКА да се явите като свидетел по някакво дело. Длъжна сте да го напарвите, защото според еди кой си член, цитиран в призовката, носите еди каква си отговорност.

И така, призованите хора, защото са отговорни граждани и желаят да сътрудничат на полицията, но също така и защото са неграмотни граждани и не знаят, че могат да откажат, се явяват в уречения час на уреченото място. Оказва се, че ги привикват за справка – те ли са, били ли са в болница, какво им е правено там, колко са платили, имат ли финансов документ, издаден ли им е болничен и т.н. Естествено, няма никакви проблеми, хората отговарят лесно на въпросите и накрая им казват - пак ще ви викаме, свиквайте. И така, от уста на уста, в малък провинциален град вече се говори, че привикват в полицията всички пациенти на д-р Х.

Аз, като възрастен човек, се впечатлявам от този факт. От начина, по който държавата и нейната полиция общува с гражданина. Защото гражданин не е равно на престъпник. Защото ако на един престъпник изкрещиш: „Падни на пода, ти си престъпник!“, това е една ситуация. А когато на майка с малко дете или на току-що оперирана жена изпратиш призовка, това е съвсем различно, при това за нещо, което може да бъде проверено лесно и просто по административен път. Това е тормоз.

Аз, като обикновен човек, нямам механизмите на държавата, за да реагирам. Затова седя и се чудя защо в полицията не се привикват онези пациенти, които дават подкупи? Защо не се привикват онези лекари, които те държат в отделението и не те оперират, докато не се сетиш да ги мотивираш с определена сума? Защо не се разпитват тези, за които е публична тайна, че  работят в сивия сектор и не спазват законите?

Аз, като обикновен лекар, който смята за свое задължение да споделя с пациентите си важната информация, в течение на много години пиша статии, разбираеми за хората, за да могат те да се ограмотят, да ги предпазя от някои грешки, да им спестя някои разочарования. Затова в моя кабинет има много информационни листовки. От утре ще има още една и в нея ще пише:

Драги граждани!

Вие сте виновни.
Виновни сте, че искате добро здравеопазване за себе си и децата си.
Виновни сте, че не приемате определените от финансовия монополист в здравеопазването дейности за достатъчни.
Виновни сте до доказване на противното.
Ако смятате, че сте невинни, значи сте гледали твърде много филми.
Виновни сте, че сте се обърнали за помощ към лекар на частна практика.
Виновни сте, че сте избрали да платите по официално регламентирани цени в частна клиника, която е на светло и плаща данъци, вместо да дадете пари под масата на държавен доктор, над който е разположен държавен или партиен чадър.
Затова ще бъдете призовавани и разпитвани в полицията.
И това няма да е еднократен акт.
Свиквайте!

Послепис: за онези, които няма да приемат, че са виновни и не желаят да свикнат, припомням – всеки от нас има неподозирани способности. Силата на човека е безгранична. Дори един човек може да промени света. Например така:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Не е лесно да си гражданин ...
« Отговор #1 -: Юни 08, 2011, 23:43:24 pm »
Ех, Мели, тъжна българска действителност... :(
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #2 -: Юни 09, 2011, 01:45:46 am »
Ах да! В нашата държава е супер приоритетно, да разкостваш с повод и без повод хората, които работят на светло, с хъс и съвестно и да замазваш издънките на онези, в "другата категория"  :? Все едно за коя област говорим.

Спомням си панаира, който една държавна агенция спретна, когато синът ми беше на около 10 дни, въртейки на шиш частната болница в която се роди детето ми и фирмата, която му взе стволовите клетки. Основният дерт на въпросното държавно учреждение и на неговите служители /на които всички плащаме заплатките/ беше: да издирва подписаното от мен "информирано съгласие" да се вземе генетичен материал от детето ми. Много интересно ми стана, според "драгите държавни чиновници", дали наистина е възможно да платим няколко хиляди лева за процедура, за която хем не сме уведомени, та да не сме и съгласни :lol: Явно - подобен вариант се допуска за възможен, или ако си говорим направо - държавните люде се надяваха на вариант "бюрократична издънка", за която да наложат някоя мазна глоба, да се отчетат като много дейни пред началството и да изкарат непочтени тези, които всъщност си вършат професионално работата. Е, не ги огря.

Ще ми се да видя същото старание от страна на кое да е държавно ведомство, имащо отношение по подобен случай, за онази моя позната, за чието детенце сега аз - разпитвам за лекари в този форум. Да си мръдне някой от тези "държавните" дупарата, да попита лекарката й, как аджеба три поредни изследвания показващи доста високо ниво на кръвна захар се наричат "лабораторна грешка"? Как при тези изследвания, бебе над 4,5 килограма се нарича " просто едър плод"? Как това дете се вади полуживо със спешно секцио, седи две седмици в кувьоз, после спира да наддава и се казва, че "ми явно не е от ящните"  8O Имало било проблем с бъбреците? Еми има, явно е генетично нещо, а и майката е на "преклонните" 36 годни какво очаквала...? Така де, ама болницата в която работи тази "лекарка" е на един депутат. От ГЕРБ.  :wink: Т.е. болницата е на таткото на депутата, ама все тая. Жалбите на майката потънаха "някъде в системата". Пък с дете, за което не е ясно дали ще го бъде - на майката не й се разправя със системата и аз я разбирам. Междувременно, въпросната докторка почти умори още една родилка, ама там се размина с малкото - само рев и стрес и никакви дългосрочни последствия.

Не е лесно да си гражданин в България. За съжаление - доста често няма и как да бъдеш, колкото и да искаш. Особено когато си "от другата страна на чадъра". Онази мократа и калната...  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #3 -: Юни 09, 2011, 08:36:09 am »
Много тъжно :(
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #4 -: Юни 09, 2011, 08:41:13 am »
http://www.youtube.com/watch?v=wI_OpZiMdeU
държавата Мутриландия  :(
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #5 -: Юни 09, 2011, 10:18:13 am »
Ох, mini, точно пък Слави Трифонов е последния човек, които би трябвало да каже нещо за тази държава. Той какъв е - великия борец за свобода и справедливост, може би? 8O
Не съм съгласна с това демонизиране на държавата.
Много има още да се желае, но чак пък танкове и такъв тормоз на гражданите от държавата според мен е малко пресилен, що не искахме танкове по времето на Станишев, Виденов или Луканов?
Какво от това, че ще те извикат да дадеш показания, ако искаш даваш, ако искаш - не.
Може и да се правят грешки, но въпроса е да се върви в правилната посока, според мен е така.

*
« Отговор #6 -: Юни 09, 2011, 10:29:21 am »
Не съм съгласна с това демонизиране на държавата.
Много има още да се желае, но чак пък танкове и такъв тормоз на гражданите от държавата според мен е малко пресилен, що не искахме танкове по времето на Станишев, Виденов или Луканов?
Какво от това, че ще те извикат да дадеш показания, ако искаш даваш, ако искаш - не.
Може и да се правят грешки, но въпроса е да се върви в правилната посока, според мен е така.
Все едно аз съм го писала...

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #7 -: Юни 09, 2011, 10:41:11 am »
Танита, снимката, която съм дала, не е снимка на танкове. Това е документална снимка на един човек, който спира танковете. Това е пример за силата на духа, не за силата на танка. 

А иначе си права, какво толкова, че ви тормозят. Свиквайте.

Да продължа с втора серия на разсъжденията ми за гражданите.

Назначена ми е данъчна ревизия. Това е едно забавно преживяване, признавам си, внася допълнителен привкус в моето скучно ежедневие. Така де, по цял ден пациенти, пациенти, пациенти, страдащи, борещи се, загубили вяра ... я малко екшън да добавим.

Първи етап - връчване на документа за назначената ревизия. Трябва да се явя в данъчното в ... Стара Загора. Ха, късметлийка съм, наблизо е, можеше да е в Кърджали. Защо там ще попитате вие. За да нямало корупция, да било извън града, в който живея. Странна работа, че аз имам повече пациенти от Стара Загора, отколкото в Пловдив. Нейсе, един ден пътуване и връщане. Ден, в който аз не работя, нямам приходи, ерго не плащам данъци.

Втори етап - връчват ми 4 листа изисквания и 14 дневен срок да представя документите. Забавно е. Половината неща вече надлежно съм си ги представила на държавата - трудови договори, анекси към тях, служебни бележки за получените доходи, данъчни деклараци ... всичко това, което всеки работещ човек пердоставя за проверка на своята държава в края на финансовата година. Обаче сега трябва да го направя отново, за много години назад. Отново не работя два дни, нямам приходи, ерго не плащам данъци.

Трети етап - банкови извлечения. Трябва да предоставя извлечения от всички банкови сметки, с начално и крайно салдо по години и с движение по тях. Банките изпаднаха в потрес. Примерно едната банка има някаква своя вътрешна система за контрол върху данните. И за 2000 г. има трима служители, които имат достъп до архива, защото данните, като е логично да се предположи, се архивират. За 2001 г. са други трима служители. И така до днес за всяка година се сменят. Та за да ми направят справката, всички тези служители трябва да се издирят, ако някои от тях са починали ще е тъжно, и да поработят малко по моя проблем. За което си плащам такса, много ясно. Значи гражданинът е наказан, ако има повече доверие в банковата система и повече от 1 банкови сметки в различни банки. Веднага поправям тази грешка. Закривам всички банкови сметки и, много ясно, повече не ползвам банковите услуги. Държавата да печели от това? Съмнявам се.

Дотук добре, предавам си надлежно исканите документи, в една папка от 500 листа.
Не губете интерес, следва насрещна данъчна ревизия на свързаните с мен фирми. Познайте на кого.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #8 -: Юни 09, 2011, 11:10:09 am »
Мели, какво да кажа освен само да добавя, че никак, ама никак не е лесно да си гражданин в Република България!
После се замислят, че изтичали мозъци, че младите бягали .., че как няма да бягат ... Какво ни е наред тук?
Има ли, поне едно нещо, някое зрънце за което да се хванеш и да си кажеш - Ето знаех си! Това е моята страна, моята родина, тук съм роден, тук ще остана ... аз,.. не виждам ... тъжно е и жалко ама факт!

*
« Отговор #9 -: Юни 09, 2011, 11:13:15 am »
Танита, снимката, която съм дала, не е снимка на танкове. Това е документална снимка на един човек, който спира танковете. Това е пример за силата на духа, не за силата на танка.  

А иначе си права, какво толкова, че ви тормозят. Свиквайте.

Мели, не виждам защо изобщо е необходимо да се прави аналогия с танкове?
Твърде е пресилено
Мен лично никой не ме тормози и нямам намерение да свиквам!
Нормално е на някой да бъде назначена данъчна ревизия, аз в това не виждам нарушаване на човешките права. Да, неприятно е , разправия е..
Банките редовно дават банкови извлечения за стар период, аз работя в банка, не знам защо правят проблем, но ако е така, това е проблем на самите банки, едва ли е на държавата, банките отдавна вече не са държавни.
Рабирам възмущението ти, защото е много е неприятно да ти губят времето, да държавата може да си върже системите и сама да си намери данните, напълно си права, но нито една държава не е съвършена, бюрокрацията е световен проблем.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #10 -: Юни 09, 2011, 11:18:09 am »
Мен лично никой не ме тормози и нямам намерение да свиквам!

Танита, и мен никой не ме тормози. Това не ми пречи да защитавам правата на хората, които държавата тормози. В това е разликата между нас, не че има нещо лошо да сме различни.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #11 -: Юни 09, 2011, 11:30:19 am »
Абе мен в случая ме тормозят данъчните, защото видите ли мели е учредител на сдружението и е била член на УС, въпреки че не е получавала и предоставяла НИКАКВИ парични средства от и на сдружението, и тя е декларирала това, хората ми искат и аз да го декларирам. До тук добре, казваме съвсем в реда на нещата. НО в това писмо за искане на информация, което дори не е решение за насрещтна проверка, те ми искат АБСОЛЮТНО всички финансови документи за 6г. назад 8O и аз разбира се 3 дни ровя из архива на зачатие, събирам всичко, сканирам и изпращам. Повечко от 500 стр. са. Ами за мен това е нагласена работа, да ме прощавате но никой не може да ме убеди в противното. И това в една нормална държава не може да се случи, защото на някой му е кефнало да ни тормози и има влиянието да го предизвика, просто го прави...
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #12 -: Юни 09, 2011, 11:33:56 am »
по-интересното за мен в случая е, как данъчните назначават проверка на сдружението за бивш негов член на УС, при условие че този бивш член все още не е декларирал дефакто това си участие
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #13 -: Юни 09, 2011, 11:54:43 am »
...... Това не ми пречи да защитавам правата на хората, които държавата тормози. В това е разликата между нас, не че има нещо лошо да сме различни.

аз с тази сдейност приключих ... защитавам каузи, които лично ме засягат или за които съм потърсена изрично. В противен случай много много си патя от главата, мъчно ми е и си колосвам калъфката на възглавницата със сълзи и сополи. С времето стигнах до извода, че доброволческата битката за чужда кауза е в много случай дори вредна и за защитника и за защитавания.

Мели, разбирам те напълно - уморително е да водиш РИЦАРСКИ битки са неща, които нормалния човек презумира като:
- да изхвърляш боклука в кошчето
- хората да си чистят след животните
- счетоводителят ти да праща всеки месец декларация до НОИ без да се налага да го проверявам лично
- личния ми лекар да ме  информира за необх. профилактични прегледи
- ресторантите да не вдигат шум след 22 часа

всеки ден, всяка минута - битка - всичко това уморява безкрайно

но тъй като смятам, че държавата това съм и аз - засега това, което мога да правя е а) аз да спазвам правилата и б) да не ме мързи да съм китайска капка и да си искам моето. За сега с първото бележа по-големи успехи на второто се уча

ПС
обаче, консултирай се с  данъчен адвокат и въобще не предоставяй неща, които не си длъжна в рамките на проверката.
« Последна редакция: Юни 09, 2011, 11:59:11 am от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #14 -: Юни 09, 2011, 12:03:34 pm »
Абе мен в случая ме тормозят данъчните, защото видите ли мели е учредител на сдружението и е била член на УС, въпреки че не е получавала и предоставяла НИКАКВИ парични средства от и на сдружението, и тя е декларирала това, хората ми искат и аз да го декларирам. До тук добре, казваме съвсем в реда на нещата. НО в това писмо за искане на информация, което дори не е решение за насрещтна проверка, те ми искат АБСОЛЮТНО всички финансови документи за 6г. назад 8O и аз разбира се 3 дни ровя из архива на зачатие, събирам всичко, сканирам и изпращам. Повечко от 500 стр. са. Ами за мен това е нагласена работа, да ме прощавате но никой не може да ме убеди в противното. И това в една нормална държава не може да се случи, защото на някой му е кефнало да ни тормози и има влиянието да го предизвика, просто го прави...
Според мен е имало сигнал от някой - не знам от кой, а има ли сигнал - той трябва да бъде проверен. Не вярвам, да е чак толкова влиятелен този, които го е подал, предполагам, че е някой свързан с сдружението, аз поне не съм чувала за някой толкова влиятелен, свързан със Сдружението, но разбира се може и да не знам.
Смятам, че в момента всички сигнали, които се подават се проверяват и в крайна сметка, това е нормална практика и така трябва да бъде.
Страшно съжалявам, че това се случва на Сдружение Зачатие, в което има толкова много хора, работещи напълно безвъзмездно, но това (с безвъзмездната работа) наистина е рядко срещано явление в нашата държава и за съжаление наистина трябва да се доказва. Ако мога с нещо да помогна.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #15 -: Юни 09, 2011, 12:26:33 pm »
Защо ли не се очудвам..... Мели, какво да ти кажа. Явно трябва да влезеш в сивия сектор, че да ти е мирна главата :lol: Извинявай, знам, че не ти е до шеги, но мен вече ме избива на истеричен смях.
То бива бюрокрция, бива, ама това нашето винаги излиза извън нормалните норми, бе! Та все нещо не ни е наред. Та как за над 20 години вече, не се научихме да се учим от грешките си и да вървим напред.
Не е въпроса до кусури в бюрокрацията, Танита. Проблемът е в липсата на каквато и да било политическа воля през последните 20 години тая държава да върви напред и да се оправя. И да ти кажа, нас вече само танковете ще ни оправят, колко и да не ни се иска да е така. Твърде надълбоко сме паднали и няма излизане вече, няма.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #16 -: Юни 09, 2011, 12:30:50 pm »
а защо не идват данъчните сами да се ровят в архивите и да си взимат квото пожелават?
Длъжни ли сме ние да им ги предоставим?
Лично аз имам архив с всичко, включително банкова кореспонденция на фирмата от всеки месец.Разбира се архива се намира в счетоводството, а при мен само част от нея, тъй като аз например си ксерокопирам и за офиса някой влизащи фактури.Отделно имам архив с не до толкоз счетоводни документи - като разни сертификати и договори,технотести и др.аберации, които по закон трябва да ги архивираме.
Аз не разбирам едно: откъде закъде ще им направя аз проверката? 8O Па нека сами се ровят.Нали това им работа? :lol:
PS:на дали и танковете ще ни оправят бирокращината тук :lol:....само кой не се сблъсквал често с нея не знае за какво става реч :?...през годините свиквах вече :?...но,всички тези нерви и стресовите ситуации не ми се отразиха добре на здравето....не са малко 12години борба с голям процент от тях чисто паразити, които живеят на гърба на другите :(
« Последна редакция: Юни 09, 2011, 12:40:46 pm от Ваня:) »
« Отговор #17 -: Юни 09, 2011, 12:37:57 pm »
Мели, много съжалявам за това, което ти е на главата. Съчувствам ти.
Стеф, съчувствам и на теб.

Според мен, бюрокрацията се увеличава постоянно и взема все по-застрашаващи размери.
Другото лошо, което аз виждам през последните две години е нарушаването на гражданските права и де факто, изчезването на презумпцията за невиновност.
И прекалено многото права на полицията.
Един човек би трябвало да се счита за престъпник, когато това бъде доказано в съда.

А, анонимките и другите сигнали са "прекрасното" ни наследство от комунизма.

И още нещо, напоследък е много трудно да убедиш някого, че е възможно някой да прави нещо от добра воля, за полза роду или защото го чувства за морално задължение, а не защото има финансова изгода от това.
*
« Отговор #18 -: Юни 09, 2011, 12:50:15 pm »
Доколкото ми е известно анонимни сигнали не се проверяват. За да бъде проверен един сигнал, човекът трябва да се е подписал с имената си отдолу, а проверявания има право да получи копие от жалбата (сигнала). Това ни беше обяснено на нас преди няколко месеца, когато пред магазина на батко ми всяка сутрин идваше бус на най-големия хлебопроизводител в Разград и продаваше хляб и мляко направо от буса....
*
« Отговор #19 -: Юни 09, 2011, 12:54:59 pm »
В една нормална държава с нормално работеща администрация проверките са съвсем в реда на нещата - така трябва да е, контрол да има. И аз съм абсолютно за.

Какво е положението в нашата мила Родина, обаче? Който има вуйчо-владика си развява байряците и е имунизиран от проверки. Проверяват ей такива като нас, дето бъхтат като изоглавени, мъчат се от нищо нещо да направят и спазват закона. И понеже са леко неудобни по една или друга причина, ми хайде да им пратим една проверчица.

Та, Танита, когато започнат данъчните да проверяват всички - особено тези, дето завлякоха държавата с милиони ДДС(примерно) и не само да ги проверят, ами и да ги осъдят справедливо, тогава и аз ще започна да мисля като теб. Ама действителността е друга.
« Последна редакция: Юни 09, 2011, 12:56:57 pm от Елфи »