Пускам тази тема само за рецепти, за да обменим опит, защото рецептите са разхвърляни в другите теми. Ако съберем много рецепти ще ги събера в каталог, подобен на "Вкусотиите на майсторките на Зачатие", който ми е много полезен.
Ето и три мои рецепти:
Бисквити от овесени ядки1 ч.ч. овесени ядки
(аз ползвам пакетите на Виола с плодове. Ако ползвате само овесени ядки прибавете 100гр.стафиди)1 ч.ч. брашно
(предпочитам ръжено)1 яйце
1 ч.л. мая
1 ч.ч. захар
(аз слагам половин, иначе ми е много сладко)Около половин ч.ч. зехтин
(или олио)Две настъргани ябълка
Кокосови стърготини
(за аромат)Щипка Канела
(за децата не слагам)Щипка Ванилия
Разбивате захарта и яйцето. Отделно смесвате брашното, овесените ядки, кокосовите стърготини ванилията, канелата. После добавяте малко по малко брашнената смес и зехтина и бъркате. Накрая добавяте настърганите ябълки (става и с настърган морков).
Става много гъста смес затова лесно се оформя с лъжица или направо с ръце.
Слагайте бисквитите на 4-5 см. Разстояние една от друга, за да не слепнат.
Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 мин. До леко кафяв загар.
Когато са готови оставете 5 мин. В тавата и тогава отделете чрез шпатулка, защото докато са горещи лесно се чупят.
Най-вкусни са като престоят една нощ.
Шарена баница (давам оригиналната рецепта):Взета от:
http://madeitinhome.comНеобходими продукти
4 броя точени кори на пещ
2 ч.ч краве мляко/растително мляко
(ползвам зехтин)1/3 ч.ч растително олио
за първата плънка:
2 средно големи картофа- сварени
1/2 глава лук - ситно нарязан
(не слагам лук за бебето)2-3 с.л олио , сол
за втората плънка:
2 средно големи моркова - настъргани
2-3 с.л олио , сол
за третата плънка;
4-5 цветчета броколи - сварени на пара или 5 мин в микровълнова фурна
2-3 с.л олио и сол
Пригответе плънките предварително. Ще поливаме корите с 2 ч.ч мляко и 1/3 ч.ч олио - смесете ги и тях.
Вземете първата кора, намажете е хубаво с млякото и олио, след което я сгънете като плик и пак нанесете мляко и олио, добавете картофената плънка, навийте на руло, оставете тази баница на страна.
Повторете това и с другите две отделни баници.
Вземете последната четвърта кора, намажете я с мляко и олио, сгънете на плик, намажете отново с мляко и олио, поставете трите баници една върху друга, или две от долу и третата равномерно върху тях. Офорнете голямата баница, като увиете трите баници с последната четвърта кора. Нарежете парчета с широчината на 2 пръста, наредете ги в предварително намазаната с олио тава. Сипете останалото мляко развномерно върху баниците.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.
Забележка:
Баницата може да подготвите и от 5 различни плънки- кайма с лук, сирене с магданоз, спанак със сирене и други. Но ако използвате повече от 3 плънки направете отделните си баници по тънки, за да получите нормален размер на цялата баница.
Ако искате може да печете баницата цяла и след като поизтине малко да я отрежете на парчета и сервирате.
Аз предпочитам плънка сирене с магданоз и копър, моркови, броколи. Ползвам много малко зехтин.
Зеленчуци с киноа – за цялото семействоПоловин ч.ч. киноа
5-6 Броколи
2 Чушки
Царевица
(ако е микс от замразените)Моркови
1 ч.ч. вода
зехтин
За възрастни се добавя:Заквасена сметана
Горчица
Капка соев сос
Черен пипер
Настърган кашкавал
В голям тиган, загрейте зехтина, добавете киноата и веднага водата. Задушете киноата на среден огън като след 5 мин. Добавите наряаните зеленчуци. След 15 мин. отделете зеленчуци с киноа за децата, за вас прибавете 4 супени лъжици заквасена сметана, 1 ч.л. горчица, капка соев сос, сол и черен пипер. Настържете кашкавал в чинии и върху тях сложете топлите зеленчуци с киноа.
Моите котлони са силни, затова задушавам на 2.5. Киноата се задушава докато се разтворят перличките. Много е вкусно и хранително.
По същия начин се правят и зеленчуци с амарант, но тогава задушете амаранта отделно и го смачкайте с лъжица, тъй като перличките са много малки.
Елда със сирене и маслоТук нищо ново.
Сварявате елдата за 20-25 минути, вадите я гореща, слагате сиренето и малко масло, обърквате и се хапва
Моето дете много обича сирене с елда, въпреки, че аз не мога да я гледам.
Друга подходяща рецепта -
Пълнени чушки със сирене.В оригинален вариант са зелени чушки, сирене и яйце, но за бебето аз слагам само сирене, зехтин и копър. Пекат се за 20 мин. в загрята фурна.