напълно подкрепям jasmin_veni.
три са за мен нещата:
1.балансирано, здравословно и режимно хранене.
става дума за възпитаване на вкус към храна и навици за хранене. ако 7-8 години детето е възпитавано да яде плодове и зеленчуци, да не познава празните въглехидрати (под формата на захарни и тестени готови изделия), да има изграден режим на хранене, който изключва както гладуването, така и тъпкането с храна, така и междинните похапвания - то нивата е добре засята. след това, и да тръгне на училище, вероятността да посегне само към боклуците е по-малка. а и там има начини за контрол и въздействие.
2. двигателна активност
изграждане на навици у детето за двигателна активност и нужда от такава. малките деца я имат естествено - тичат, скачат, катерят се. но и родителите трябва да възпитават нуждата от редовно излизане на чист въздух, от движение, от излети сред природата, после да включат подходящи спортове - силовите не са подходящи за малки деца! (с волейбола, Вени, ще изчакаш поне до 4-5 клас) ограничаване на телевизията и компютъра! по-добре един час ходене навън, отколкото 1 час пред компютъра с най-увлекателната игра. защото както като малки са едни живаци, изведнъж на 7-8 години стават плужеци, които ги мързи да се мръднат, защото пред компа е най-лесно и интересно. А ако мама и тате се чувстват по същия начин – каузата е загубена. Трябва личен пример.
3. навременно посещение при лекар
Има случаи, в които не се касае за затлъстяване от лоши хранителни или двигателни навици, а от ендокринен проблем. Отговорност на родителя е да заведе детето си при специалист и да се обсъди тази възможност. ако се установи проблем – да се вземат навременни мерки.
Да дам пример от моя живот. Имам приятелка, чието дете още от началните класове беше много пълно. Започнаха да обръщат внимание на това, когато детето влезе в пубертета и взе да става все по-обемно. Започнаха се диети, ходене по диетолози... обърнах внимание, че е твърде вероятно да има ендокринен проблем. Отидоха при ендокринолог, установи се пред-диабетно състояние (говорим за 14-15 годишно дете!), предписаха им медикаменти, но майката отсече, че това ходене по лекари травмира детето, че тия медикаменти са много опасни и с много странични ефекти, и повече не повториха. За сметка на това, потрошиха пари за половин апартамент да ходят по диетолози, да купуват скъпи храни за поредната чудодейна диета, която изобщо не работи, а момичето, вече на 21 години, е направо огромно. Отдавна се отказах да им говоря – интелигентни хора са, умни, грижовни, прекрасни във всяко отношение, но ето тук, за мен се провалиха много лошо. Това е съсипано здраве, а вероятно и съсипан живот, защото момичето е прекрасно иначе – красиво, умно и добро. Другото, което беше за отбелязване, е че майката като момиче е спортувала много и постоянно. Все ми хвалеше своите учители по физическо, които активно подтиквали децата да спортуват какво ли не. А тя не заведе собствените си деца дори веднъж на Витоша...