Моята свекърва също знаеше, че щом се прави ин витро, то задължително се раждат близнаци, даже се чудеше как така бях бременна с 1 дете
Да, изглежда в масовото съзнание инвитрото се свързва само с близнаците!
Мецани, аз разбирам, че свекърва ми не е запозната задълбочено с тези методи. Дори не е само въпрос на поколение. Предполагам, че и аз нямаше да съм наясно с подробностите, ако бях забременяла през първите няколко месеца опити. Аз и не очаквам от нея да знае какви медикаменти се използват за стимулация или как точно се извършва пункцията на яйцеклетки. Но тя знае, че сме с мъжки фактор, знае колко време вече правим безуспешни опити и въпреки това се намесва компетентно да казва имаме ли нужда от инвитро или нямаме, да ни съветва да сме чакали още, както и да изтъква, че причината да не ставало бебето е в това, че съм била мислела по въпроса. Най-малкото, дори и да не знае много, може да потърси информация или да попита. Не си я представяй като баба, която излиза единствено да си побъбри със съседките на пейката - напротив, тя е модерна и интелигентна жена с доста добро обществено положение, която ползва Интернет ежедневно. Ако не е сигурна за нещо, може да прочете или поне да не се намесва със съвети по въпроси, по които не е информирана. Тя звучеше убедена, че инвитрото ще е успешно, изглежда защото искрено си вярва, че проблем при сина й няма. Още повече, че по този начин с нищо не помага да имаме по-скоро деца, а даже вреди. Аз говоря на мъжа ми, че трябва да не пуши, да не употребява алкохол, да пие антиоксиданти и витамини, да живее здравословно. В същото време тя му обяснява, как на мама любимото синче си е съвсем здраво и нищо му няма, а единствената причина да не става бебето е в жена му, която много мисли по въпроса. И той, въпреки че теоретично знае, че не е така, вътрешно предпочита да вярва на майка си. Кой мъж не би предпочел да е здрав и да не се налага да се ограничава в нищо? И очевидно тя често му ги говори тези неща по телефона, когато аз не мога да чуя, защото още миналата година той каза на няколко пъти, че аз съм виновна за липсата на дете, защото само за това съм мислела. Стана ми болно, защото аз никога не съм търсила вина у него. Можеше при мен да има проблем, а при него не. Така или иначе, ние двамата имаме проблем, защото двамата нямаме дете. Но когато ми каза така, се ядосах, защото по-лесно му е да ме набеди мен еднолично за проблема. После ми стана смешно и отговорих "Добре, само не ми е ясно как става така, че от това, че аз мисля твърде много, на теб ти се влоши спермограмата?" Хората много се влияят от това, което им говорят майките им. Това е нормално, защото майката винаги си остава авторитет в техните очи.
Мимка, аз също това имах предвид като казах за етърва ти, че е също за бой - така, както ти не би го допуснала, така и аз не бих. Тя се кара с него, но ефект няма. Трябва да му постави някакъв ултиматум. Все пак тя му е жена, трябва да се съобрази с нея. Иначе да си събира багажа и да си ходи при мама, след като тя е по-важна. Няма нищо лошо бабата да вижда внучето, дори и всяка вечер за 10-15 минутки може да си говорят по скайп. Но да нямат личен живот и свекърва им да им наднича под чаршафите - това е прекалено!