0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #880 -: Юли 20, 2011, 18:38:08 pm »
От тези "бременни лекции", а и май от различните болници - все различни неща чувам за мазането на дупе аз. Съвсем сериозно го казвам. Лошто е, че са взаимноизключващи се нещата, които се говорят пък "авторитетите" от еднакъв ранг. :?
За това - идваме си на универсалното правило - следете детето и се водете по реакциите му.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #881 -: Юли 20, 2011, 18:40:03 pm »
Жбрул, разбира се, че не са стерилни гърдите :-).  Аз не съм се опитвала да ги стерилизирам ( знаеш отрицатeлното ми мнение за вманиачаването по стерилност), ама нали уж да са по-чисти. Особено в първите седмици, докато слагах крем - не можех да си представя, че ще и дам да яде от гърдата ми, на която съм мазала. Честно казано и сега не мога да си го представя - гадничко ми се струва, въпреки, че пише, че няма нужда. После като престанах с крема, вече престанах и с миенето.
Обаче наакано дупе започнах винаги да мия с това,с  което я къпя. Установих, че като я избърша с мокрите кърпички само и се наведа да я помириша, още ми намирисва леко, та реших, че е по-дорбе да я избърша и после да я измия след всяко акане и така си процедирам от доста време. Много се улесни процедурата, от както я слагам да седи на колене вътре в мивката и да си пипа нещо отвън, докато аз я мия на чешмата :-).

За мазането на дупето - моята книга също казва да се маже с нещо поне на вазелинова основа, че мокрото да не минава в кожата. Според мен има логика. Аз така и правя винаги като сменям памперс.  При момченцата не ги знам къде се напикават - на коремчето ли, ама където е, там би било добре.А крем за подсичане ползвам, само ако има нещо зачервено.
« Последна редакция: Юли 20, 2011, 18:51:38 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #882 -: Юли 20, 2011, 18:50:40 pm »
Боби, закачката ми за "стерилизираните гърди" беше към Мими26, не към теб, по повод репликата й че зърната й имали досег с нестерилни дрехи... НО наистина е закачка, не е заяждане, а и вече уточних - и двата варианта са правилни, ако не играе сапуна. ;)

Въпреки, че съм хрътка с носа - мирис на наакано не надушвам след като почистя с кърпички дупето. Миенето на дупе само - у нас си е приключение, признавам. Като обзавеждах - мислех за дизайн основно, но за дизайн съвместим с бебе - не  :oops: В резултат - две бани с мивки тип "купа за салата", хидромасажна вана, душове и лиготии и ни едно място където да измиеш бебешко дупе сам, без да пребиеш бебето. Като беше по-малък - ставаше в кухненската мивка, но сега или ще си счупи някой пръст там, или ще направим потоп у съседите. Дани обаче е взел моята кожа, което е огромен фактор - безпроблемна, чиста, почти неподлежаща на алергии и възпаления и за това - с този начин на гледане нямаме грижи. Ако беше взел на баща си кожата - щеше да е постоянно подсечен и с миене и с мазане. Малко е като с "бременните стрии" положението - каквато кожа се падне ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #883 -: Юли 20, 2011, 18:52:02 pm »
Ако след акане не го измия с вода и сапунче се зачервява.
Не мажа тялото с нищо.
Вече не стерилизирам.  Преди един път дневно. Но се чудя дали биберона за хранене да стерилизирам един път дневно. Боби, какво ще кажеш?

Да си кажа още се къпем под чешмата.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #884 -: Юли 20, 2011, 19:14:47 pm »
Ако след акане не го измия с вода и сапунче се зачервява.
Не мажа тялото с нищо.
Вече не стерилизирам.  Преди един път дневно. Но се чудя дали биберона за хранене да стерилизирам един път дневно. Боби, какво ще кажеш?

Да си кажа още се къпем под чешмата.
Аз не виждам смисъл. Нали си миеш бибероните добре. Важното е добре да си измила от млякото и при това положение през ум не ми минава какво е това нещо, което ще порастне там за ден и то в такива количества, че да ти разболее детето от нещо. Но е важно млякото да е измито добре и да се сложи да съхне, да не стои влажен, т.е. д аняма среда за развитие на нищо. Аз моите ги стерилизарах накрая по веднъж в седмицата, а от 8мия месец сме само на чаша и се родих, че ми беше дошло до гуша да мия биберони.

По повод чистотата по принцип - много майки карат на принципа, че може да не е необходимо, ама не е вредно и за всеки случай. Ами не е така - стерилността около децата си е направо вредна. Как това дете се очаква да изгради имунна система, че да може да се справя само с евентуални болести. Тук съм чела какви ли не мнения, как ако не си изгладели дрехите щяли да се напрашат на простора и о ужас, как ще ги сложиш на бебето. А това същото бебе те къде го разхождат не е ясно - сигурно затворено в балон, в който влиза само пречистен въздух. Или как на 10 месечно бебе примерно карат гостите в къщи да слагат калцуни, все едно сме на болничен етаж за трансплантация на костен мозък. А то милото проходило или скоро ще проходи и щъка наляво-надясно и си бута всичко в устата.
Трябва да сме малко реалисти и също да позволим на тази иммунна система достъп с малко количесто бактерии, които няма да го разболеят, че евентуално, ако се срещне с повече, да има по-голям шанс да се възстанови по-бързо. Всяка бактерия си има минимално количество, под което не може да те разболее. Не знам защо хората си мислят, че детето им ще вземе да хапне един микроб и хоп, болно. Няма такова нещо. Затова трябва да е чисто, но не стерилно.

И още нещо за майките на новородени бебета - вярно е, че колкото по-малки, токова по-страшно е, ако се разболеят, но също така имайте предвид, че едно новородено бебе носи един вид вашата имунна система, докато едно бебе на 3 месеца има много по-слаб имунитет. Затова е добре да се кърми - давате му антитела, докaто то си изгради негови. АМ не може да му даде имунитета, който кърмата му дава. За съжаление по едни или други причини аз този път няма да мога да кърмя повече от 3 месеца, та ше се опитам да замразя кърма да има поне по 50 мл на ден ( казаха ми, че толкова е достатъчно за имунитета) за известно време.

Боби
« Последна редакция: Юли 20, 2011, 19:29:09 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #885 -: Юли 20, 2011, 19:48:38 pm »
Напълно споделям мнението на Боби относно "стерилността", но честно казано - вече не се обяснявам по тези въпроси, че ми дойде не до гуша, амиии....
То и диагноза "настинка" няма в медицината, ама край мен - завити до уши бебета в тази жега, щото щели да настинат иначе и да пият АБ и въобще - думи нямам.

Не забравям обаче, че всяко дете си е на родителите си и ако не ми искат акъл - не го давам. То и да го дам - никой няма да ме послуша, ами ще продължат да солят, завиват и да перат на ръка дрехите на обринато до уши бебе, въпреки всичките ми обяснения, че така не може да се изплакне добре перилният препарат и нищо чудно и за това да са обривите.

Бременните момичета мога да посъветвам, просто да не изпадат в крайности, всяко нещо с мярка е ОК. Казвам го, защото знам как бях луднала и аз като бременна от мерак да осигуря най-доброто, от страх да не пропусна нещо важно...щом бях хукнала да купувам отделна пералня за бебето  :oops: Като родите - всичко си идва на място, това е важното. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #886 -: Юли 20, 2011, 19:53:31 pm »
harmony, радвам се да те срещна в темата и добре дошла.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #887 -: Юли 21, 2011, 07:57:39 am »
harmony, радвам се да те срещна в темата и добре дошла.
Добре дошла, Harmony! Лека бременност и здрав младеж около термин  :wink:

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #888 -: Юли 21, 2011, 09:09:43 am »
Боби, закачката ми за "стерилизираните гърди" беше към Мими26, не към теб, по повод репликата й че зърната й имали досег с нестерилни дрехи... НО наистина е закачка, не е заяждане, а и вече уточних - и двата варианта са правилни, ако не играе сапуна. ;)
Много са големи и не се събираха в стелиризатора, иначе можеше да пробвам  :wink:
Иначе аз мажех само гънките, защото много се цепеха там.
По съвет на д-р Бърди, почиствах с мокри кърпички и миех веднъж на ден.
Стелиризирах постоянно до 9месеца (тогава ги пуснах на земята), а после веднъж на ден, точно поради гореописаната причина, ако е останало нещо за по-сигурно. Но при мен не беше проблем стелиризирането, защото бяхме основно на кърма до годинката и се е налагало най-много по 3 пъти на ден да стелиризирам.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #889 -: Юли 21, 2011, 10:47:25 am »
Като ви чета се чудя на акъла си, аз още си стерилизирам шишетата, нищо че пие само сутрин и вечер мляко. Предполагам, че ми е навик вече, а и не е кой знае какво да ги пусна в микровълновата печка. Мия дупе като се наака със сапун, но той ака един или два пъти дневно и си го мажа със Судокрема-досега не се е подсичал. След баня си го мажа с  бебешко мляко за тяло.  Гладя всичко наред-въобще луда работа.



Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #890 -: Юли 21, 2011, 10:56:09 am »
По повод стерилността се сещам за една педиатърка,която беше казала,че детето трябва да изяде поне един фас от земята,не постоянно да тичаш с мокрите кърпички след него.Малко грубо звучи с фаса,но е ясно какво има в предвид жената.
Помня,аз като малка в детската градина,правех си торти от пясък и после си ги ядях :oops: ама не виждам да ми е станало нещо от това де.
[/url]
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #891 -: Юли 21, 2011, 11:47:56 am »
Вече официално се причислявам към групата на бременните. Сега се връщам от преглед. Имаме си едно плодно сакче в матката.
Искам да вии попитам , като по - опитни във всяко отношение, коя книга за бременността ви допада най - много. Бихте ли ми препоръчали някоя?
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #892 -: Юли 21, 2011, 12:13:32 pm »
Катрин, много се радвам :D!
Аз чета "Аз съм бременна" на Мари-Клод Дьолае, описва подробно какво се случва седмица по седмица. Доволна съм макар, че имаше 1 груба грешка в началото - в обяснението на какво точно е ИКСИ беше описана инсеминацията, а уж авторката била ембриоложка 8O. Но иначе е добра :wink:.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #893 -: Юли 21, 2011, 12:20:32 pm »
Добре дошли на новите попълнения. Относно книгите купих една, но ми се стори доста повърхностна и със старо инфо та на този етап намирам всичко в нета.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #894 -: Юли 21, 2011, 13:48:38 pm »
За книгите по време на бременността - аз не купих, а четях в нета. Обаче горещо препоръчвам една книга за гледане на бебе първата година. Казва се „Какво те чака през първата година“. Аз си я четях докато кърмех и страшно много ми помогна. Имаше отговор на всеки един въпрос, който си бях задала. Така и не почетох да края, а до 9-10ти месец, но това ми беше достатъчно. Там пише всичко - от как да се перат дрехите, до какво е нормално и какво да ни притеснява, какво трябва да може да прави бебето на дадена възаст - абе всичко,което съм се сетила го е имало. И с неяможете да затапите устите на всезнайковците около вас :-), които ви настояват да давате сокчета на едномесечни бебета и тем подобни. Всичко си е описано и са дадени причини защо се прави едно или друго неща. Наистина много хубава книга.
 Ето дори я намерих в Бъглария, за всеки, който го интересува http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=34047 ( бях превела името различно, та добре че го видях).


shanoar, със сапун и аз и мия дупето като се наака и нямам намерение да спирам. Изпражненията са най-мръсното нещо, от което се хаваща и конюктивит и въобще е гадна работа, пълно с бактерии. Затова там не пропускам.  Аз като говорех да не се стерилизира,все пак не съм имала предвид да не се мие или пере :wink:. Просто не виждам смиъл от стерилизация на вече измити или изпрани неща. Никой не е казал, че няма смисъл от поддържането на чистота въобще. А за млякото за тяло - това си е мое лично виждане да ползвам колкото може по-малко такива неща, защото вярвам, че са химии. Сама го спрях да видя какво ще стане и чак след няколко месеца видях, че и Бърди казва, че нямало нужда.

mimi26, как на 9 месеца на земята? Ами до преди това къде са лазили?


ОФФтопик - Аз пък се чудя на акъла на някои хора,които например оставя супата на котлона да седи цяла нощ.  Това е такава потенциална опасност за всеки в семейството, пък я пренебрегват, а стерилизат измити неща. Аз храна примерно като знам какво може да се случи, никога не оставям навън и редовно имаме  спорове защо съм изхвърлила едно или друго нещо. Що АМ съм изхвърлила, не е истина.
« Последна редакция: Юли 21, 2011, 14:13:24 pm от Bobbie »


  
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #895 -: Юли 21, 2011, 14:09:34 pm »
Да ви попитам, мили бъдещи и настоящи мами, от два дни имам болки, наподобяващи предменструални, а съм 6-ти месец?
Взех да пия магнезии и но-шпа 3 х 2 табл.
Моля, за Вашето мнение!!!
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #896 -: Юли 21, 2011, 14:48:18 pm »
Titi, отиди на лекар.
Боби, да не изпадам в подробности, но до тогава си играеха и лазеха на нашата спалня, първо беше зима и второ нямаше място на земята да пълзят. Като сменихме квартирата, ги пуснах на земята.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #897 -: Юли 21, 2011, 14:54:07 pm »
Боби, написала съм какво правя аз, с моето дете. Не съм споменавала някой, че е против хигиената или визирала някой. Желая ти лек ден и стискай кълки още мъничко.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #898 -: Юли 21, 2011, 16:58:30 pm »
 Момичета, вече цяла седмица съм със срахотни болки в тазобедрените стави. Очаквах да преболи и да поолекне усещането, но през всички тези дни болката е такава, че едва-едва пристъпвам от крак на крак, клатушкайки се като пате. Различието в отделните дни е, че веднъж боли повече в едната става, на другия ден- в другата или кръста по средата. Знаете ли някакъв вариант за облекчаване или просто да си търпя?

 Нашето момченце не е прекалено едро, на последната фетална морфология преди две седмици го измериха 911гр., което е напълно в нормата. От началото на бременността съм качила към 4-5 кг., мисля не е много, затова нямам обяснение за тези болки. Единствено мисля, че се претоварих с работа, но ето тези дни почивам, а облекчение няма.

 Питах моя лекар от ЖК, като очаквах да ми изпише някакви минерали за пиене, а той единствено каза, че е рано за такива остри болки и ми даде направление за ортопед(още не съм отишла, може би утре).

Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #899 -: Юли 21, 2011, 17:10:17 pm »
Марси това за тазобедрените кости съм го чела и в други постове. Нормално е, ще спрат да те болят като родиш просто костите се разширяват. Мисля, че Цигу беше дала линк към някаква подложка за матрак, която много облекчавала болките. Тя имаше същите проблеми преди време.