Относно марката бебешка козметика, аз не съм "срещу" никоя, щом на бебето му понася добре - значи е ОК.
За мазането - процедирам като Боби. Така ме посъветваха в болницата, а и е съвсем логично за мен - щом кожата е здрава и проблеми няма - не виждам нужда от мазане. Задължително мажа дупето само, веднъж дневно, след къпане на мнооого тънък слой и втривам добре. Дани първите 10 дни имаше лющеща се кожа на места и тогава мажех с лосион /не с олио/, като се оправи - спрях да мажа. И сега лосион слагам, само ако забележа сухота на кожата в някои зони. До момента - зачервено дупе, обриви, или каквито и да било кожни проблеми не е имал, дано все така да е
В краткия период в който кърмех - не съм си мила гърдите преди всяко хранене. Понякога ги бършех с едни мокри кърпи за кърмачки на "Чико", а когато имах проблем със зърната, по съвет на консултантката по кърмене - изобщо не ги миех /освен като се къпя/. Бяха постоянно намазани с Лансинох, без да мия хранех бебето и после пак мажех с Лансинох. От хигиенна гледна точка - не виждам къде и с какво биха ми се изцапали гърдите, ходех с т.нар. фитнес-сутиен пран с бебешки прах и подложки за кърмачки, които сменях често т.е. съвсем на чисто си седяха зърната ми
Естествено, нищо не пречи гърдите да се мият преди всяко хранене САМО с вода, ако за мама така е по-добре и по-хигиенично. Да си призная обаче, при бебе ядящо на 2 часа и напрактика липсващо време за сън на мама, да ставам всеки път и гърди да мия без никаква нужда от това, вместо да дремя кърмейки - излишно е поне за мен. Но това са си лични решения, пак казвам - както и да го правите - все е правилно. Само миене със сапун - не!
А и не се втелясвайте толкова на тема "стерилност", щом бебето напусне неонатолгията - няма стерилност вече, а у дома - още по-малко, не е и нужно. Измитите гърди, дори и със сапун да е - също не са стерилни...освен ако не ги изварите и тях.
Добра хигиена е напълно достатъчна за едно бебе.