Момичета, не се притеснявайте за кърмата. Не е нужно нито да се цедите и да се мъчите на празни гърди, още по-малко да мъчите бебето да суче на сухо. Освен да го уморите и изнервите, друго няма да направите. Те бебетата си имат вроден сукателен рефлекс и дори и 2-3 дни да не сучат от гърда, няма да го забравят този рефлекс. Моето бебе след едномесечен престой в кувьоз и хранене първо със сонда, после с шише, нямаше никакъв проблем после да засуче. Друг е въпросът, че така и не се кърмихме дълго, тъй като аз по начало си нямах много кърма и колкото и да цедях, докато Габи я нямаше, не успях да я увелича. Иначе коластрата ми тръгна в деня след раждането /естествено раждане/, без никакви спомагателни действия от моя страна. Ако ще имате кърма, тя ще слезе и без да се цедите предварително. Вече като тръгне, тогава е нужно цеденето /ако бебето все още не е при вас/ - от една страна за поддържане на лактацията, от друга за разработване на каналите.
Относно стерилизирането - не мисля, че е проблем, ако държите стерилизираната помпа в чиста затворена кутия. Аз също носех разтвор за студена стерилизация, но така и не го ползвах. Нещо не ми допадна, не знам защо. А и чисто технически, на мен не ми се наложи да се цедя с цел хранене на бебето, цедях само, за да поддържам лактация и да не запуша канали. Всичко хвърлях, докато бях в болницата /пукнах се от яд/, защото нямаше къде да съхранявам изцеденото.
Успех на всички и леко раждане!