0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #220 -: Юни 11, 2011, 17:20:42 pm »

Елле, как ти установиха бременността лекарите тогава, като не е с ехограф, с ръчен преглед ли?

Да. И с обикновен уринен тест. Хич не казвам, че това ми харесва и така трябва да бъде. Но правя паралел за това какво плащам и какво получавам. Тоест, никой не ме е лишил от нещата, които ми се полагат.
Котаранке, честити розови котенца  :D!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #221 -: Юни 11, 2011, 20:54:56 pm »
Аз съм вече,вижда се на лентичката в коя седмица съм.Докторът ми е казал да отида на преглед в определената дата.Трябва да види дали бебето не се е обърнало в правилна позиция . Е,няма ли да се възмутиш от думите,че не ти се полага вече.
Ще се възмутя разбира се, ако лекар го е казал. Макар че при преглед те усещат ако главата е в таза ти, поне при мен знаеха. УЗ беше правен последно в 35та седмица мисля, а после не правят пак. Реално бебето може да се обърне пак, никой не може да ти гарантира, че няма. Ти нали ще раждаш секцио -за каква правилна позиция става дума? Не че има значение де- щом лекар мисли, че ти трябва УЗ, значи има причина. 
Сега - това което аз казах е, че което се полага е за случаи, в които няма нужда от повече.  Все пак една бременност може да не е рискова,пък да има нужда от допълнителни неща, които да се явят по време на бременността и лекарят трябва да има право да променя какво ти се полага, в зависимост от нуждите ти.Аз затова казвам, че трябва сигурно диагноза или нещо подобно да има, за да се направи допълнителен, примерно необърнато бебе ( хаха - добре го измислх, ама разбираш какво имам предвид). Но не може да си прави допълнителни неща, без да даде причина за тях, това е което мисля.

elle22 , на мен винаги са ми правили УЗ за установяване на бременност ( имам няколко помятания преди това) с различни застраховки. Мисля, че има значение при кой ходиш на лекар, защото аз едно време бях отишла при един гинеколог, който нямаше ехограф в офиса си и ме пращаше на друго място. Нали се сещаш колко бързо изчезнах от там. С Ивана си ме гледаха през седмица докато кървях и чак после като се оправиха нещата спряха толкова често. Но пък заради гестационният диабет пак се налагаше да гледат да не е прекалено голяма. Единствената разлика е, че за тези прегледи си плащаш co-pay защото са извън стандартният пакет за бременни - все едно си отишъл допълнително на лекар.

Б.
« Последна редакция: Юни 11, 2011, 20:58:33 pm от Bobbie »

*
« Отговор #222 -: Юни 11, 2011, 21:15:55 pm »
didon, в направлението което са ти дали за ЖК още когато си се записвала там, пише ли че бременността ти е рискова? Когато бременността е вследствие на АРТ процедура тук се води рискова, и при нея по здравна каса ти се полага ехо на всеки преглед. То при теб не остана де, но по принцип имаш право на тези прегледи и твоя доктор да не се прави на ощипан му кажи  :lol:
Извинявай Деси, ама ти се полага колкото искаш ехографии, ама друг път. При рискова бременност по Ж.К. се полагат точно три.
*
« Отговор #223 -: Юни 12, 2011, 01:20:25 am »
Момичета, относно следенето на бременност по НЗОК, ситуацията е: "по целесъобразност и преценка на лекаря". Не съм ползвала ЖК, но пък съм си говорила с доста лекари работещи по въпросната програма. Та в общи линии, има нещо като "стандартен пакет", който не включва почти нищо. Оттам насетене се предполага, че лекарят водещ ЖК
а/ е достатъчно компетентен, ако е общопрактикуващ, да прецени че дадено състояние/проблем при бременна жена не му е по силите и да я насочи към колега АГ-специалист.
б/ ако бремеността се селди от АГ директно, че той е достатъчно компетентен и има нужната техника, да установи даден проблем, да насочи към други специалисти при нужда и при някакви патологии на бремеността, уж не би следвало да има почти никакви ограничения на прегледи, изследвани и пр.

Така е "на книга". Напрактика - почти никой не знае как да реагира на усложнение при бременност, рядко е компетентен дори да установи такова, а и като опре до направления и разходи /нищо, че уж за бременните няма ограничения/ - си правят пас. Ако някой водещ ЖК е твърде "старателен", слдурите от НЗОК - се пренасят да му живеят в кабинета и го спукват от проверки и глоби за всяка точка, запетайки и хартийка, която намират за "неизправна".  :?

На този етап поне, аз не бих могла да посъветвам коя да е жена в България, да си следи бремеността само на ЖК /с няколко изключения за София/.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #224 -: Юни 12, 2011, 10:34:01 am »
 Туци,аз видях отделението с очите си.Страхотно е.Няма да обяснявам изобщо ,че е по последна мода...ЧИСТОТА...бебоците са си при теб,ако искаш...всичко крещи,радвай се на най-скъпоценния ден от живота ти...
 Пак ще ходя да говоря с д-р Жекова.Дано да е сериозна  да остане уговорката от първото ни и единствено виждане
« Отговор #225 -: Юни 12, 2011, 11:54:16 am »
Здравейте ние сме в къщи вече.И веднага имам въпрос тази минералната вода с розовия етикет за кърмачета преварявате ли я?Пише че става за директно ползване за кърмачета.Мисля че имаше такава дискусия ама нямам време сега да търся.

*
« Отговор #226 -: Юни 12, 2011, 12:44:44 pm »
chuspito , не знам коя точно вода с розов етикет имаш предвид. За директна употреба става тази вода: http://www.bebelan.bg/bg/page/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%91%D0%B5%D0%B1%D0%B5/10/ и водата на HIPP
За розовия етикет на "Девин", ако питаш - не съм я ползвала лично аз засега. Поне според майките с които съм говорила, нея я дават след 6-я месец, но подоробно не съм питала защо и какво...

*
« Отговор #227 -: Юни 12, 2011, 12:50:32 pm »
 :lol: :lol: :lol: леле Дидон, това с керамичните котлони и готвенето между контракциите много ме разсмя  :lol:
« Отговор #228 -: Юни 12, 2011, 12:56:01 pm »
didon, в направлението което са ти дали за ЖК още когато си се записвала там, пише ли че бременността ти е рискова? Когато бременността е вследствие на АРТ процедура тук се води рискова, и при нея по здравна каса ти се полага ехо на всеки преглед. То при теб не остана де, но по принцип имаш право на тези прегледи и твоя доктор да не се прави на ощипан му кажи  :lol:
Извинявай Деси, ама ти се полага колкото искаш ехографии, ама друг път. При рискова бременност по Ж.К. се полагат точно три.
Ами Shanoar, на мен така ми каза личния лекар когато ми даваше направлението за ЖК - каза на сестрата пиши че е рискова бременност за да има право всеки преглед на ехограф иначе й се полагат само 2. И мен си ме гледат всеки път на ехо.
Но всъщност сега като прочетох Програмата на ЗК за Майчино здравеопазване виждам, че в зависимост от какъв род е риска ти се полагат 1 или 2 допълнително.
« Последна редакция: Юни 12, 2011, 13:06:29 pm от dessi-kk »
*
« Отговор #229 -: Юни 12, 2011, 13:17:23 pm »
Elle, пак да питам :oops:, ако бременността е извънматочна тогава като не гледат на УЗ за установяване какво следва? Чакат в ХАмериката да се спука тръбата ли  :x?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #230 -: Юни 12, 2011, 13:50:39 pm »
То пък голям разход пустия му УЗ!! Гела ли им е толкова скъп или презерватива, че се циганят, не мога да разбера! Адската амортизация на апарата!  :x

« Отговор #231 -: Юни 12, 2011, 15:47:57 pm »
Аз пък  нямам проблем от както си ходя на консултация всеки път док си ме гледа мери бебока разглежда подробно всичко сър4ице органи дали отговаря на седмиците не е имало такъв път да ида и да не ме гледа на УЗ след което се тегля на кантар и ми мери корема с метър4ето  вс4ко се записва в картона и така на всяка консултация от самото на4ало и нужните изследвания когато трябва се пускат и така... :wink:
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #232 -: Юни 12, 2011, 16:18:02 pm »
Elle, пак да питам :oops:, ако бременността е извънматочна тогава като не гледат на УЗ за установяване какво следва? Чакат в ХАмериката да се спука тръбата ли  :x?
И аз си помислих същото. Но пак казвам - мен винаги са ме гледали на УЗ и също дргуи познати имам, които бяха бременни и тях също са ги гледали. Но има лекари, които не гледат. Явно стара генерация ли какво ли, защото срещнах един такъв.

Б.

*

ivaleta

• 200
  • Няма по-голямо щастие от децата!
« Отговор #233 -: Юни 12, 2011, 17:27:44 pm »
Здравейте ние сме в къщи вече.И веднага имам въпрос тази минералната вода с розовия етикет за кърмачета преварявате ли я?Пише че става за директно ползване за кърмачета.Мисля че имаше такава дискусия ама нямам време сега да търся.
водата с розовия етикет е изворна на Девин.  Тя не се преварява и може да се дава директно на бебо.  Другият вариант е преваряване на трапезна вода. В никакъв случай не давайте минерална вода на бебо...дори и преварена.  Бебешките минерални води са за след 6ти месец ...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #234 -: Юни 12, 2011, 21:44:38 pm »
chuspito, то на кърмаче вода не му трябва, освен ако не сте на АМ, което трябва да разреждаш.

*
« Отговор #235 -: Юни 12, 2011, 23:53:12 pm »
водата с розовия етикет е изворна на Девин.  Тя не се преварява и може да се дава директно на бебо.  Другият вариант е преваряване на трапезна вода. В никакъв случай не давайте минерална вода на бебо...дори и преварена.  Бебешките минерални води са за след 6ти месец ...

Ивалета, бебешките води са т.нар. изворни води /аналогично на "розвия етикет" на "Девин"/ и дефакто са най-високия клас минерални води, именно защото са предназначени за бебета и деца. Напрактика - няма бутилирана вода, която да не е минерална, разликите са в процента минерализация и количествата на един, или друг елемент, дълбочина на сондаж и пр. Нискоминерализираните води се наричат изворни /в смисъл на търговско название/. Изискванията за т.нар. бебешки води са най-високи и няма такова нещо при тях, че се дават след 6-и месец. Баш напротив - хората ги бутилират и продават именно за приготвяне на АМ, чайчета и директно даване. Прпепортчително е да се превари, ако до 24 часа след отварянето на бутилката същата не е изразходвана.
Лично аз, не бих дала на бебето чешмяна вода, дори и преварена. И аз не я пия. При нас поне, от 2-3 месеца яко я скапаха, не знам как и защо... При всяка смяна на вода в аквариума ни умират 10-ина от "фоновите" рибки, водата седи бяла все едно е стърган тебешир в нея, няколко часа, въпреки мощните аквариумни филтри, вони ужасно. :x Не вярвам едно преваряване да я направи по-читава...

*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #236 -: Юни 13, 2011, 00:05:22 am »
В София поне водата е добра, много.
Аз работих в тази област, свързана с водата която продават и не бих я дала на малко бебе. На Дара преварявах вода до към 4тия месец. След това започнах да й давам от Диспенсъра и поръчвам само трапезни води, изворни...И то пак- слагах само малко топла от диспенсъра и разреждах с друга. Имам филтърна система, на която се доверявам доста повече. Сега направо сипвам от филтъра, тоест разреждам със студена вода, млякото си се разтваря .

А колко са изворни водите които се предлагат, само може да се надяваме...
Просто в БГ колкото можеш да разчиташ на био продукти, толкова и на розови етикети.

*
« Отговор #237 -: Юни 13, 2011, 00:20:46 am »
Раиска, той "казусът" е: "от две зелени кофи - изберете по-червената"  :lol: Това ясно. И при нас водата от чешмата беше приказна, но както казах до началото на тази година...после стана драматично положението. :( Ако си беше както преди - да давам от нея, като я прекарам през филтъра, но сега - абсурд. Заложих на "ХИП"-ската вода лично аз, ама и там вятър и мъгла колко е добра наистина и дали е каквото пише на етикета.
Общо взето - не се впрягам по тези въпроси особено, детето живее и ще живее във вредна среда, ще яде и пие боклуци, ако ще да си съдера задника от опити за обратното. Опитвам се да му дам това, което е прието за "уж най-доброто", пък колко успявам - сЮвсем отделен въпрос, по който избягвам да мисля вече.

*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #238 -: Юни 13, 2011, 00:56:36 am »
Е и аз не се впрягам толкова, но айде да не си вадим кирливите ризи че знаеш какво става...  :lol:
От купените води и аз най-бих се доверила на ХИП, барем в чужбината имат по-добър контрол. Че при нас както казваш е "по червената"  :D
*
« Отговор #239 -: Юни 13, 2011, 10:27:51 am »
 ето по темата с водите:
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=330&sectionid=10&id=00005

Има разлика и от начина на добиване...Всички сме пили от планински извори,водата е ледено студена...а също сме опитвали и от минералните чешми - горещаааа :)))
« Последна редакция: Юни 13, 2011, 10:30:45 am от didon »