Момичета, относно следенето на бременност по НЗОК, ситуацията е: "по целесъобразност и преценка на лекаря". Не съм ползвала ЖК, но пък съм си говорила с доста лекари работещи по въпросната програма. Та в общи линии, има нещо като "стандартен пакет", който не включва почти нищо. Оттам насетене се предполага, че лекарят водещ ЖК
а/ е достатъчно компетентен, ако е общопрактикуващ, да прецени че дадено състояние/проблем при бременна жена не му е по силите и да я насочи към колега АГ-специалист.
б/ ако бремеността се селди от АГ директно, че той е достатъчно компетентен и има нужната техника, да установи даден проблем, да насочи към други специалисти при нужда и при някакви патологии на бремеността, уж не би следвало да има почти никакви ограничения на прегледи, изследвани и пр.
Така е "на книга". Напрактика - почти никой не знае как да реагира на усложнение при бременност, рядко е компетентен дори да установи такова, а и като опре до направления и разходи /нищо, че уж за бременните няма ограничения/ - си правят пас. Ако някой водещ ЖК е твърде "старателен", слдурите от НЗОК - се пренасят да му живеят в кабинета и го спукват от проверки и глоби за всяка точка, запетайки и хартийка, която намират за "неизправна".
На този етап поне, аз не бих могла да посъветвам коя да е жена в България, да си следи бремеността само на ЖК /с няколко изключения за София/.