tranka , ами то по въпроса за стволовите клетки - няма много "мегдан" за разсъждения. В смисъл - има си списък със заболявания, които към момента могат да се повлияват успешно при такава терапия, НО няма никаква гаранция че ще е добър финалът. Има и зболявания, за които тепърва се експериментира с такива терапии и в переспектива - да кажем, че можеш да разчиташ на ШАНС, ако те сполети някое от тези заболявания. Понякога медицината прави огромен "скок" в дадена област, та не се знае - може пък точно в терапиите със стволови клетки да е следващия такъв и то в обозримо бъдеще...
Предвид факта, че нямаме /особено в този форум/ безброй шансове да се извлече такъв материал - мисля, че при финансова възможност да се замразят стволови клетки - е добре да се направи. Стволовите клетки на вашето бебе - може да не са му нужни никога /дано/, но могат да бъдат шанс за вас самите, или други близки роднини /при наличие на съвместимост/ - това също не е за пренебрегване според мен поне.
В общи линии, на този етап поне, да замаразиш стволови клетки - е като да решиш дали да си застраховаш жилището за това и онова. С тази разлика, че тухли и керемиди се прежалват, ама човек - трудно, а дали и кога и изобщо ще опреш ли до тази "застраховка", или ще е просто още един разход - никоя от нас не би могла да знае.
Написаното дотук, е бегло описание на моите мотиви да замразим стволови клетки и моля да не се приема като подценяване на финансовата част на нещата. Никак не е евтино наистина, особено за нашия стандарт. Ако принципно се говори - има ли, няма ли смисъл - има смисъл, но няма гаранция.
Сега ще кажа нещо малко off, но... Мое познато семейство, което не е цъфнало и вързало финансово има детенце на близо 3 годинки. Майката напоследък има сериозни здравословни проблеми след пластични операции. Сложи импланти, пък инфекции, пък чудеса, пък ги извадиха, пък сега пак ще ги слагат /луда жена за мен/. Та с мъжа й си говорим какво било и защо и попитах защо при този лекар са отишли, а не при еди кой си... Ми то защото при този другия /който аз препоръчах/ било скъпо. Това, че има защо при единия да е скъпо, а при другия - не толкова се видя напрактика, ама кухи лейки. Та и "евтините" злощастни пластики на тази мама са си едни 6000лв., това е жена на 27, която изглежда чудесно и без силиконец, ама нейсе. И в един момент стана дума за стволови клетки, питах дали са замразили за детето си... Не били. Защо? Ми защото било много пари
А 6 бона за цици - не са им много пари?! Баси хората!
Това го разказвам, защото ми се събраха очите на мен лично, как за стволови клетки - нЕмаме пари, ама за цици - имаме. Никоя от вас не е пред подобна "дилема" със сигурност, трябва яко да ти хлопа нещо според мен, че да имаш подобни "приоритети".