0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Цвете

  • ****
  • 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #180 -: Юни 10, 2011, 11:41:31 am »
Моята докторка от ЖК нито веднъж не ме претегли за кг. или пък да ми мери обиколката на корема, за сметка на това всеки месец ме гледаше на ехографа, което за мен беше много по - важно. За изследванията и аз платих само 2 лв. за манипулацията, а за давността нищо не ми казаха, но пък като постъпих в болницата за раждане там ми направиха отново всички нужни изследвания.
vaci , аз раждах в държавна болница и там раждането се водеше от акушерката, доктора идва на края, когато е време за шиене, не знам в частните клиники как е.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #181 -: Юни 10, 2011, 12:34:55 pm »
Подкрепям Мецани,така или иначе всеки месец си плащам осигуровките ( осигурявам се на реалната си заплата) и не съм ползвала направление за преглед никога, защо поне бременността да не ми се следи както трябва. От както съм бременна ходя на преглед всяка седмица , не защото е прищявка, а защото се налага. Добре де, ама касата не поема тези прегледи и хич не й дреме ,че бременността ми е рискова. Не мога да се съглася,че 3 УЗ за цялата бременост са достатъчни, именно затова и се чудех изобщо дали да се занимавам. Също така наистина не мисля ,че сисемата в САЩ или Англия са за пример, защото не виждам кой може да ме спре след като толкова време съм чакала детето си и съм в ранна бременност и с кървене да не ида на лекар и съм благодарна, че в БГ поне се грижат да задържат ранните бременности ,а не оставят нещата на естествения подбор
Мецани, благодаря за инфото, ходила съм при д-р Ташков, лично аз го харесвам много, не знаех че води ЖК

P.S Току що говорих с регистратурата на Тина Киркова и дамата ми обясни ,че не водят ЖК по здравна каса , ами имали пакет който струвал 450 лв и към момента нито един от лекарите не водел ЖК по касата, тъй като нямали подписан договор. Възможно ли е това?
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 12:41:16 pm от krisi1812 »
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #182 -: Юни 10, 2011, 14:39:25 pm »
Криси, ами може и да е възможно това ( явно ще да е от скоро тази промяна). В Шейново също е на абонамент. Надявам се Дидон да се включи по-късно и да даде някаква светлина по въпроса.

vaci, мисля че и в България нормалното раждане се води от акушерката. Лекарите се включват ако има усложнение или трябва да се направят шевове ( не говоря от опит  :) мамите, които са родили нормално могат да ти кажат как се процедира в България).
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #183 -: Юни 10, 2011, 15:00:19 pm »
Хммм, наистина ли?! Ами това е малко поуспокоително тогава... Аз си мислех че само тук е така...   :wink:

А доколко акушерките в БГ имат гласност при вземане на решения относно раждането? В смисъл, например доктора е този който ти води консултациите, УЗ, etc. с него обсъждаш начина на раждане (нормално или секцио). В такъв случай акушерката просто те поема когато влизаш да раждаш и те следи ли (и изражда)? Правилно ли съм разбрала? Или не?


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #184 -: Юни 10, 2011, 15:16:59 pm »
Здравейте момичета ::)))
Първо да се похваля - ще си имаме момиченце :bori_007:  Вчера бях на преглед и най-накрая се показа бебчето. Влизам и аз в отбора на бъдещите тъщи osi_9.
Говорите за женски консултации и изследвания - аз съм доволна за сега от акушерката и лекарката, които ми водят ЖК. За кръвни изследвания+урина+цитонамазка и секрет, Хепатит и Васерман - платих само 4 лв за спринцовката и манипулацията. Предния път си ме гледа на ехограф. Иначе си ходя на частно за следене на бременност при моя си гинеколог, който не работи със ЗК и там всеки месец ме гледа на УЗ.
След вчерашния преглед всичко с бебччето е добре, но аз лично останах малко притеснена,каза ми , че съм с предна ниска плацента. Изписа ми Магнерот 3х1 да пия. Дано нямам никакви проблеми.Посъветва ме доста да се пазя, никакъв полов контакт. Някоя мама била ли е с подобен случай? Дано се вдигне тази плацента.
Хубав и усмихнат ден, момичета  :bighug:
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #185 -: Юни 10, 2011, 15:58:20 pm »
Тази ЖК за мен си е "Мижай да те лъжа"-имитиране на дейност.Та то даже и една свястна ФМ не могат да ти направят с тази допотопна "техника".Но е вярно,че на нас,които толкова време сме чакали бебчетата,ни се виждат малко прегледите.Моята етърва се опитваше да ми обяснява,че нямало смисъл от тези нови техники и не било нужно да ходя толкова често(според нея) на ехограф.То като си била нормална бременността,нямало смисъл да се следи толкова често.Пък и да имало нещо,какво толкова щели да направят.Това са нейните разсъждения,но и не само нейните де,ами на повечето,които не са минали по нашия път.Та на етърва си й казах,че аз си плащам прегледите,не искам парите от нея и тя се спря,къде ще иде.Ама започна да ме дъвче пък защо искам да раждам в Стара Загора и то с избор на екип.Можело съм да си родя в Ямбол или в Сливен-другите жени как раждали там.Само че аз не съм другите жени.Ама на такива,дето много дават акъли къде да раждам им казвам,че когато те раждат,тогава да си избират болниците.Сега аз ще раждам,аз ще се мъча,така че аз избирам.
[/url]
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #186 -: Юни 10, 2011, 17:00:12 pm »
момичета, отново имам нужда от съвет, че съм много притеснена. Преди малко прокървих с ярко червена кръв. Изля се определено количество и спря всичко, няма повече нищо. Звъня на докторката, но явно е заета и може би по-късно ще се чуя с нея. Не ме боли абсолютно нищо. Тя видя два хематома на прегледа в понеделник. Но какво може да се случва? А все пак София ми е на 250 км.... и утре е събота. Направо не знам какво да правя.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #187 -: Юни 10, 2011, 17:03:47 pm »
Ако разчитах на ЖК, щях да родя в 18-седмица, защото шийката ми беше стигнала до 1.65 см, при норма за тези седмици между 3 и 4 см. Нямах никакви оплаквания, болки, контракции или каквито и да е неразположения, което определено минава за безпроблемна бременност - ДА, ама НЕ. Благодарение на ежемесечното ми посещение при доктора и гледане на УЗ всеки път, се видя, че спешно трябва да ми правят серклаж и сега всичко е ОК. Ето защо и моето мнение е, че един път в месеца е желателно да се проследява бременността.


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #188 -: Юни 10, 2011, 17:07:57 pm »
Mally честита ти мома! Благородно ти завиждам да знаеш!
Krasi не съм съгласна с теб, че ЖК е имитиране на дейност.Всичко си зависи от доктора, затова и в крайна сметка ти избираш при кого да се запишеш. Винаги може да проучиш кой доктор "става" и кой не. Моя док от ЖК е страхотен - при всяко посещение ме гледа на ехограф, а оплача ли се от нещо веднага ми дава направление за специалист.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #189 -: Юни 10, 2011, 17:38:47 pm »
момичета, отново имам нужда от съвет, че съм много притеснена. Преди малко прокървих с ярко червена кръв. Изля се определено количество и спря всичко, няма повече нищо. Звъня на докторката, но явно е заета и може би по-късно ще се чуя с нея. Не ме боли абсолютно нищо. Тя видя два хематома на прегледа в понеделник. Но какво може да се случва? А все пак София ми е на 250 км.... и утре е събота. Направо не знам какво да правя.

koala, момичетата на които им се е случвало и които са споделили че имат хематом, са им препоръчвали пълна почивка...
няма ли лекар при който да отидеш по спешност в твоя град - поне да те погледнат на УЗ, да се уверят че всичко е наред с бебето

Mally - честито момиченце :) и лека бременност до термин!

mgstra, какви бяха симптомите - в смисъл какво видяха, преди да решат че трябва да се прави серклаж? Радвам се че всичко е наред!
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 18:04:36 pm от vaci »


Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #190 -: Юни 10, 2011, 19:47:30 pm »
Момичета, излязоха ми резултатите от микробиологията.

Имам бактериална вагиноза, липсват лактобацили, преобладават Гр ( - ) пръчки  8O .

Звънях на д-р Сигридов, но не ми вдигна телефона.Да опитам ли да се свържа с него после, утре, да изчакам ли до понеделник?

Какво мислите?С какво се лекува?
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #191 -: Юни 10, 2011, 21:24:06 pm »
Mali, честита мома и от мен,и лека бременност до края. А относно докторите които водят ЖК, тези за които Миркас споменава са сигурно 1 на 1000. Аз като спомена за някакво изследване и той ми казва че нямало смъсъл. От началото на бременността ми е пуснал само веднъж стандартните изслед-я. Аз също ходя на частно АГ с хубава техника, че на тези тук при нас бебето едвам се вижда, какво остава за някакъв проблем.(не дай си Боже),и ходя всеки месец макар че миналия пропуснах


Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #192 -: Юни 10, 2011, 23:08:52 pm »
Момичета,моля ви за помощ,че се притеснявам страшно много.Преди 2 дни бях на преглед,чухме най-накрая сърцето на бебчо и много се зарадвах.Погледна ми Др.Персенска файла и каза,че трябва да пусна контролни ТСХ„МАТ И ТАТ,защото имало опасност ако са завишени от спонтанен аборт.Аз преди опита ми бяха завишени МАТ И ТАТ ,но ТСХ си ми беше в норма и каза,че няма нужда да се консултирам с ендокринолог,но сега трябва.Днес бях на ЖК и споделих на лекаря,че са ми завишени и той ми каза,че не било хубаво да пия лекарства,ако ендокринолога ми изпише,защото били опасни за плода.В момента по интернет си виждам резултата
TAT/anti-Tg/ 130,8     IU/ml   < 115
TSH 4,65     uIU/ml   0.27-5.0 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/
Все още не ми е излязал резултата на МАТ,но там ще е завишено.Благодаря ви предварително за отговорите.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #193 -: Юни 10, 2011, 23:28:08 pm »
 Здравейте,момичета!
 Наистина ходя при д-р Ташков от Тина Киркова.Само че на ЖК прегледите ходя в в медицински център "Вяра,надежда и любов" , където преглежда в четвъртъците.
 
 Аз искам да си излея мъката,точно бях решила ,че това е доктора, който ще ми прави секциото и днес бях на мисия "Проучване на болницата" В Тона Киркова наистина има всеки петък "Училище за родители" . Събират ви в една стая,разясняват кога да дойдеш в болницата, какво да носиш,как ппротича най-общо процеса на раждане и после ви развеждат из отделението.Виждате и предродилно,родилно...всичко...
 И тук идва голямата ми мъка.Искам да уточня,че изобщо не съм от капризните и супер претенциозни,но това което видях ме стресна  8O .Не съм на себе си.Ако направя паралел между Тина Киркова и МД,оооо,в МД е лукс...

 Така,чеслед днешния ден съм още по-объркана.Утре рано сутрин отивам и в Шейново.Това е последната ми спирка.Имам уговорка с един доктор и после ще решавам...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #194 -: Юни 10, 2011, 23:52:02 pm »
Ами Боби това, че в Щатите ви се полагат 2 прегледа за цялата бременност, не е показател, че трябва да е така и в останалия свят!
За мен е изключително малко да има 3 ехографски прегледа за цялата бременност.
Ами Мецани, така е и в останалият свят! Съгласна съм,какво се прави тук не е показател. Показател е какво работи и това се гледа като се сравнят резултатите на здравните сиситеми. Френската система е доказано най-добрата в света и там също е така.  Все пак медицина не се практикува на чувство, а на какво дава резултати и това е доказано, че дава разултати. За мен е изключително глупаво да се правят тестове след тестове, които нямат никакъв ефект.  Това си е малко наш патент и предполагам, че още повече в този форум, защото сме с проблемно забременяване и му треперим повече. Тук във форума съм се начела на безсмилено правени изследвания, за които хората плащат, а на никой и за нищо не помага тази информация. Това са неща, които си правиш за твое успокоение.

krisi1812, това грижене за ранните бременнсоти е спекулация. Никой не може да спре помятане в 7ма седмица примерно, въпреки че те приемат за задържане, аз не знам какво задържат но попитай специалистите, ако не ми вярваш на мен, защото аз съм ги задавала тези въпроси. Дори прогестерон, ако е започнат след като си забременяла, не помага, ама ти го изписват, нали? Ами това е пример за безсмилени действия, които не водят до резултати, но пък човек има чувството, че са се погрижили за него и ако не стане проблем, вярва, че именно това е помогнало. А и не знам къде не обръщат вниамние на кървенето, но моета минала бременност беше с кървене в началото и ме гледаха всеки път на ехограф.


mgstra , това че някой не си върши работата, ако не е на частно, не означава, че е необходимо да имаш повече прегледи. Така че от ЗК са си прави и сиситемата е изработена в съответствие със световните стандарти. Проблема е в доктори, които не вършат това, което трябва и в апаратура, която не е толкова добра, а не в какво се полага по ЗК. Така че хората си ходят на частно, за да ги гледат на качествени ехографи и да им обърнат внимание, но моят въпрос беше не за това, а защо се оплакват от това, което се полага по каса. Да се оплакват от отношението и апаратурата има повече логика, поне според мен.

Mally   честити розови гащи!
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 23:57:03 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #195 -: Юни 11, 2011, 00:07:19 am »
emilia_k, започнах прием на Л тироксин няколко месеца преди да забременея заради завишен ТСХ. Все още продължавам да го пия. Правя постоянни контроли на ТСХ( 30-45 дни) и съответно ми се регулира дозата от ендокринолог. Предполагам, че д-р Персенска ще ти препоръча преглед при д-р Начев. По-добре се консултирай с него.Ако желаеш мога да ти изпратя координатите му на лични.

Прилагам статии, които биха ти били полезни:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=31
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=522&Itemid=37
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=461
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_5113_0.html
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #196 -: Юни 11, 2011, 00:25:40 am »
Благодаря ти,изпрати ми ги на лични,а да наистина ме посъветва ако има проблем да отида при него,но ми е притеснено дали  да бързам да пътувам за София,мислех да ги комбинирам ,защото съм на преглед след 2 седмици,но май не е добре да съм с такива стойности
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #197 -: Юни 11, 2011, 01:15:34 am »
Ще ме извинявате, че ви се меся в темата на бременните  :lol:... Не искам да критикувам нито една от системите в България и Америка, макар да съм раждала по веднъж и в двете държави. Ще кажа само едно - в САЩ всичко зависи от здравната застраховка. Аз имах само един официален ехографски преглед. За сметка на това пък ми направиха няколко подробни изследвания за диабет, тъй като ми го откриха по време на бременността. В България даже нямаше и да разбера за него, но пък имах 5 ехо прегледа по каса.
Имам няколко бременни приятелки тук, които ходят всеки месец да им гледат бебетата, застраховката им го поема. Моята е "по - евтина" /само 526 долара на месец  :lol:/, покри ми 2 "нощувки" в болницата след секциото.
В България нямах никакви пропуснати осигуровки, но по мое време ни удържаха около 6 лв...
Според мен е важно това, което ти се полага, да се извършва както трябва.
« Последна редакция: Юни 11, 2011, 02:12:55 am от elle22 »
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #198 -: Юни 11, 2011, 07:52:05 am »
Emilia_k, не си прави шега с щитовидната и иди при специалист. Препаратите за регулиране на тези хормони се пият от някои момичета почти през цялата бременност и прегледите са един път месечно за регулиране на дозата.

В САЩ наистина много наблягат на гестационният диабет, моя приятелка наскоро роди там и ми разказа подробно как й дали уред сама да следи захарта, спазвала строга диета и т.н., а беше качила само 7кг. В БГ този вид диабет се омаловажава мисля.
« Последна редакция: Юни 11, 2011, 08:11:05 am от КЪДИ »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #199 -: Юни 11, 2011, 08:04:18 am »
КЪДИ, просто всички ги тестват за гестационен диабет, това е част от стандартните изследвания. В България не е ли?  Мен миналата бременнсот ми откриха и трябваше да си меря кръвната захар по 4 пъти на ден и бях на строга диета. Затова сега ме тестваха рано - още някъде към 16тя седмица беше. После повториха в стандартните седмици - към 26та и имах късмет, че този път нямам.

Как само ено УЗИ бе elle22? Нали най-малкото ти правят като установят бременността за датиране, после за Даун, където мерят нухалната гънка и после в 20та седмица ФМ. Минимум последните 2 трбява да имаш. Това всяка застраховка го покрива, ако лекарят го предпише. Но ако не го предпише, няма как да те изследват за това.