0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #160 -: Юни 09, 2011, 17:23:03 pm »
 Изследвнията васерман,хив и кръвна група са  задължителни и ще ги искат при постъпване за раждане.Имайте предвид,че те имат давност , така че си питайте доктора дали преди раждането ще може да ви ги пусне отново.
 Раиска,именно това аз имах предвид,че на нашата кола педалите са твърде далеч и когато едвам ги стигам остават три пръста до волана :)...не че това ме спира да карам, обаче пък да си призная гледам да разреждам,че съвсем на хипопотам ще заприличам  :oops:

 Днес бях на ЖК.Горките доктори ,съвсем са им орязали парите , док нямаше право да ме гледа на ехограф,но си ме видя / много е точен / .Още сме си седалищно и оооо, главичката му била като за 39та седмица.Знам си аз,че е голям от самото начало. На 22ри ще пуснем предоперативния пакет,чеда няма изненади...Аз обаче почвам с пренаталното възпитание,трябва да си дочака момчето хубавата датичка :)

 Имам и едно въпросче,знаете ли дали всеки петък има училище за родители в Тина Киркова и от колко часа е?
« Последна редакция: Юни 09, 2011, 17:31:27 pm от didon »
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #161 -: Юни 09, 2011, 19:15:25 pm »
rum_sisi,задъжителни са тези изследвания.Но пък моето ЖК(или по-точно бивше ЖК) не ми е казвала,че имат давност.А що се отнася да 2-то лева-зависи от лабораторията,в която се пускат изследванията,но това е максимума,който можеш да дадеш,независимо колко изследвания ти пускат.Аз не съм дала и една стотинка,но каква ли полза,след като ми се налагаше да си ги повтарям после на частно.
Ама тези свекърви май наистина много обичат да се месят.На мен от сега ми заявиха,че малката може да тръгне на детска градина,когато стане поне на 3-4 годинки;не можела да носи дрехи от друго бебе(да не било просяче) и други подобни глупости.За мен пък ми каза,че вече трябвало да си купя по-широки блузки и роклички,че не било хубаво тези тесните да ми описват корема.Как ли не се опитвах да й обясня,че аз искам да ми личи коремчето и че тези дрехи не ми стягат.То не стига,че ми е малко коремчето,ами и да тръгна да го крия под широките дрехи.Не знам от хормоните ли е,ама наистина започвам много са се дразня.
[/url]
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #162 -: Юни 09, 2011, 20:25:11 pm »
krasi(ahiito), ако знаеш в Австрия, където аз живея, масово как се разменят дрехите на малките деца между майките, и не само дрехи. Не мога да кажа, че тези майки са въобще бедни, но дрехите на децата до 1 год. им стават толкова бързо малки и някои са обличани много често по един - два пъти.
А родителите наистина понякога може да са дразнещи - и моята свекърва ако не и се обадим през ден и почва сама вече да си измисля страхотии и да ни притеснява. Добре че съм се разбрала с майка ми че аз ще и звъня като имам желание и време и да не се притеснява.


Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #163 -: Юни 09, 2011, 20:36:21 pm »
Преиглават ли тия свекърви не мога да разбера? На много загрижени ли се правят или наистина смятат, че са "по-майки" и могат да се справят с всичко по-добре от вас, знаят повече от вас и пр? Или просто защото за внучето на милото им синче става дума, та са решили, че имат някаква тежка дума там? osi_3 Винаги майката на момичето е много по-тактична в подобни ситуации.

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #164 -: Юни 09, 2011, 20:45:00 pm »
Защото си е "научила урока", а и свекито е чужд човек и е по-трудно да държиш тон, макар че ако ми се бърка така, хич няма да и цепя басма... право куме в очи.. osi_2


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #165 -: Юни 09, 2011, 20:47:47 pm »
Аз мисля, че се имат за жени с опит и смятат, че понеже те незнам колко деца са отгледали и вие сега трябва да ги слушате, защото знаят по-добре. Плюс това те не могат да проумеят как може да правите нещо различно, от което те смятат за най-правилно,ако имате разбиране за нещата. Според тях вие сте просто заблудени, защото не е възможно, ако ви просветят, да не видите колко са прави.
 Моята свекърва съм я чула хиляди пъти да говори по чужд адрес ( сигурно и по мой го прави зад гърба ми) как еди кой си не можел да гледа деца. Тя понеже от както е пенсионерка и работи в детска ясла и само се възмущава от един или друг родител - този не можел да гледа деца, онзи не можел да гледа деца. И направо подкочи на стола като и казах, че гледането на деца не е кой знае каква сложнотия, просто всеки си има различни рабирания. Е, хич не беше съгласна с това- тя нали се има за най-добрата гледачка... И само ми даваше за пример свекър ми как треперел над децата, демек колко добро е това. А той, ако може ще им сложи зимни якета през Юли и ходи му обяснявай, че това, което прави не е добро, а лошо, въпреки добрите му намерения. Аз такъв треперач над детето ми не искам.
« Последна редакция: Юни 09, 2011, 20:50:00 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #166 -: Юни 09, 2011, 20:55:33 pm »
по повод това - първо да погледне в своята градина както се казва - без много подробности ще споделя че на мъжа му сестра му е на 34 и без работа официално от 10 години - домакиня както се казва - свекърите (тоест нейните родители) гък не са и казали - гледат и децата (за щастие имат и други внуци което ми дава надежда че нашето няма да е толкова във фокус :)) а сестрата си живее живота - и това ако е "възпитание" -... не знам аз - а на нас постоянно ни влива акъл... ако има на кого да дава "съвети" не сме ние
Супер съм доволна от това че ни дели огромна дистанция, и имаме по един телефонен разговор в седмицата, който се води от моя мъж - иначе не мога да си представя как ще се меси ежедневно в живота ни


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #167 -: Юни 09, 2011, 21:43:19 pm »
Didon, как така му забранили на твоя доктор от ЖК да прави ехографии, защото си бил изчерпал лимита? Това не го разбирам. Как му отчитат направените ехота? Ами винаги може да направи извън полагащите се по каса срещу заплащане или както при теб на добра воля. Да не би ти да си си изчерпала твоя лимит от 3 броя ехографии това да е имал предвид?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #168 -: Юни 09, 2011, 22:26:23 pm »
 Смарайди,може и това да е имал предвид.То по каса три за цялата бременност  ли имаме право. Хахахаха,ако е така,добре че не разчитам на ЖК...
 Този доктор е много човечен.Не случайно май от клиниката го препоръчват.Не ме върна човека,прегледа си ме.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #169 -: Юни 09, 2011, 22:50:58 pm »
Да,дидон,на три ехо имаме право по ЗК и на три изследвания на кръв и урина.А микробиологиите,ако не се лъжа бяха две.Ако съм в грешка,някой да ме поправи.Но предния път като пускахме кръв и урина,не ми взе секрет за МБ.Ама то даже и кръвта и урината се изследват само за някои показатели през различните тримесечия,а не както си мислех,че е ПКК.Или поне така ми беше обяснил един лекар.Не знам,не мога да ги оправя.Но добре,че наистина не се надяваме само на ЖК.
[/url]
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #170 -: Юни 10, 2011, 07:50:34 am »
Смарайди,може и това да е имал предвид.То по каса три за цялата бременност  ли имаме право. Хахахаха,ако е така,добре че не разчитам на ЖК...
 Този доктор е много човечен.Не случайно май от клиниката го препоръчват.Не ме върна човека,прегледа си ме.
Дидон, кой е този лекар, аз в момента съм в процес на избор на лекар за ЖК по Здравна каса и даже се чудя има ли изобщо смисъл от това упражнение, но пък в крайна сметка и малкото ,което ни се полага е редно да си го ползваме :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #171 -: Юни 10, 2011, 08:20:53 am »
Извинете за въпроса, ама защо се оплаквате от това какви ви се полага по ЗК? Описаното е съвсем нормално за една безпроблемна бременност и тук се полага абсолютно същото като стандартен пакет, като дори мисля, че микробиологията е една - поне на мен само една са ми правили.   Прави се едно УЗИ, за да се установи бременността, едно около 12та седмица и едно за подробната ФМ в 20та седмица. Колко други смятате, че трбява да има? Единствено за урината освен тези изследваняи, всеки път изледват за инфекция, протеини, захар и още няколко неща, но това е в лекарският кабинет върху лакмусче ( не е лакмус, ама подобно - топят го в чашката и си сменя цвета). Та не мога да разбера за какво казвате, че не е достатъчно? По скоро ме интересува, ако да речем има нещо с бременността и се налагат повече изследвания, тогава как се процедира с касата? Не ми се вярва да няма начин да се направят повече при нужда - сигурно диагноза някаква трябва да има.

Б.
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 08:22:27 am от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #172 -: Юни 10, 2011, 09:00:27 am »
Ами Боби това, че в Щатите ви се полагат 2 прегледа за цялата бременност, не е показател, че трябва да е така и в останалия свят!
За мен е изключително малко да има 3 ехографски прегледа за цялата бременност. Нормално е да има по 1 такъв преглед на месец. Кръвните изследвания + урина също би било нормално да се назначават всеки месец. Бременността протича 9 календарни месеца и в хода на тези 9 месеца може да настъпят вспкакви усложнения, които усложнения с тези 3 мижави прегледа на допотопен ехограф и без изследвания няма как да бъдат установени.

Криси, Дидон ходи на ЖК по ЗК при д-р Ташков от Тина Киркова  :wink:
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #173 -: Юни 10, 2011, 09:31:15 am »
И в Англия е така - 2 основни УЗ (и още един преди това за установяване на бременността) за нормална бременност, по ЗК (NHS). Ако бременността е рискова - което мисля установяват в началото, пакета става по-обширен.
Аз съм напълно "за" УЗ всеки месец, но представете си как ще издържи системата ако всеки го правеше? И без това тук в Англия издиша... Няма начин. Затова са преценили че това е стандарта и явно е така и в US, и в UK и в БГ. Който иска допълнителни УЗ - на частно - което мисля да правя и аз. :)
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 09:33:57 am от vaci »


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #174 -: Юни 10, 2011, 09:48:40 am »
Не мисля, че ще издиша системата ако лекарят от ЖК те погледне 1 път в месеца на ехограф за 5 мин. Моята лекарка го прави, независимо че се полагат само 3 такива прегледа. Просто има лекари и лекари, едни спазват стриктно какво се полага и какво не от ЗК, има и такива, на които не им се свиди времето за ехограф. За мен се обезсмисля ЖК по ЗК - кръвно, килограми и обиколка на корема, че това мога всеки ден и в къщи да го правя. По-добре да се отпускат пари за прегледи с ехограф, отколкото за прегледи с теглилки и мерилки, но това са мои съждения. Иначе е ясно, че се ходи и ще се ходи "частно".
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #175 -: Юни 10, 2011, 10:07:34 am »
Във Фрвнция също се полагат 3 УЗИ на бременност. Само ако е рискова има допълнителни. Иначе има по един преглед на месец, който е много повърхностен- тегло, мерят матката, шийката, слушат сърдечната дейност с доплер и има само една микробиология в края на бременността. Аз понеже много се притеснявах, че не ме следят както трябва и си ходех редовно до спешното и там си ме гледаха на УЗИ. Отделно след ин витрото ми се полагаха 2 УЗИ в ранна бременност. После пък изкарах варицела и ми отпуснаха още едно УЗИ в 35 гс. Док само мърмореше, че в 35гс нищо не се виждало и не знам какво. Аз обаче си видях бебето и това ми стигаше  :)

Нормално е да искаме по-чести прегледи, все пак повечето от нас сме чакали дълго да забременеем. При една нормална бременност обаче, мисля че тези прегледи са достатъчни.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #176 -: Юни 10, 2011, 10:21:27 am »
Не е въпросa в това дали на доктора му се "свиди времето" и просто не иска да те прегледа на УЗ защото не е на кеф. Ако има цял лист от чакащи за преглед, и ако отделя по 5 допълнителни минути на всeки за УЗ, не знам как ще си следва графика.

Отделно, тук например, общите прегледи ги правят акушерки (освен ако не си с рискова бременност или на частно - тогава може да е доктор). А УЗ ги правят т.н. sonographers - специалисти които имат достъп до техниката. Така че ще е малко трудно да "измоля" УЗ на всеки преглед, дори и да разчитам на това дали човека е "разположен" да го направи - просто защото няма как да се вмъкна при него, точно заради това разделение. :) За добро или лошо - така са го измислили...

Но съм съгласна с Loriane - точно защото толкова дълго сме чакали да забременеем, е толкова по-важно за нас да сме сигурни че всичко е наред...
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 10:26:35 am от vaci »


Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #177 -: Юни 10, 2011, 10:22:57 am »
И моята докторка ме гледа на Ехо всеки път безплатно  какво толкова да няма да се изхарчи много ток от пуснато за две минути.Тя така си процедира и това е една от причините за което се записах при нея.Много съм доволна втора бременност карам при нея.
За изследванията за хепатит безплатни са от касата и трябва да ги пусне докторката това е. И на мен не са ми ги искали в болницата защото бях по спешност  и не можах да ги взема от ЖК ,те така и така си правят там наново изследвания.

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #178 -: Юни 10, 2011, 10:36:31 am »
vaci, аз говоря за България. Моята бременност протича в България, осигурявам се в България и опита, мнението и претенциите ми са за българското здравеопазване.
Не е задължително системата на здравеопаването да е еднаква по света.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #179 -: Юни 10, 2011, 11:11:20 am »
Мецани, съгласна съм че системата може да е много по-добре измислена и разходите по-добре разпределени. Повярвай ми - аз ще съм първа която ще гласува за УЗ всеки месец.

Поне в БГ те преглежда доктор. На мен ми е такава мъка че някаква акушерка ще ме гледа всеки път, и даже може да ме изражда...  8O

Сериозно се замислям дори за секцио, за да знам че има лекарска намеса... Не знам защо но още не мога да свикна с мисълта че човек без "тапия" е също уж толкова добре подготвен както един доктор...