jasmin_veni при моето хлапе (малкото) имаше проблем. Имаше ясно изразен рахит и ни се наложи да ходим на гимнастики и доктори. Когато отидохме на невролог Ники още нямаше 6 месеца. Тя хвана детето и както го държеше го накара да си стъпи на краката. Той стъпи и имаше здрава опора. Аз се учудих защото с брат му не е било така. Беше както с детенцето на твоята приятелка. Лекарката каза, че това е рефлекс на децата. Ако не го поддържам обаче ще изчезне от само себе си някъде около 6 месец. После ако се правят упражнения детето може пак да го върне... другото вече не помня.
Голямото също имаше някакво рахитче, но той се роди февруари и цяло лято навън, почти не се забелязваха тревожни отклонения. Но при него след 8 месец, когато и да се опитвах да го поставя на крака, държейки го под мишниците, той си вдигаше крачетата право напред и стоеше така, докато не го пусна да седне. И да исках нищо не можех да направя.
Явно и при вашето приятелче майката не е знаела, че трябва да пази това. Или и аз не знам вече трябва ли. И нейното детенце, както и Марио е загубило този рефлекс и на теб ти се струва, че има нещо нередно.
Ако детето не е проходило до 18 месеца е сигнал, че трябва да се обърне внимание на това. Да се види дали няма друга причина. Но това не значи, че има такава.
Заради рахита на Ники му се деформира главичката. Това доведе до проблем с обиколката и макар да се виждаше какъв е проблема, задължително всеки месец му гледаха мозъка за хидроцефалия и други подобни.
Съжалявам че ви се намесих в темата, няма вече.