0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #20 -: Май 28, 2011, 10:29:30 am »
Напълно подкрепям,Евита!По време на последния си опит се запознах с едно момиче,което също трудно отговаря на стимулации и беше доплатила 3 000 лв. в първата клиника.При този опит с по-лека стимулация направи същия брой яйцеклетки.Изводът  за мене е ясен-тя просто не може да направи повече от този брой яйцеклетки.Питам се кому е нужно това блъскане с хормони,след като резултата е ясен?Отговорът също е ясен на всички струва ми се.
Иначе и аз не мога да разбера как ще се приложи на практика това нещо да не се доплаща.Клиниките със сигурност ще протестират или пък ще си замълчат,но под масата ще си искат от пациентите доплащане.В такъв случай не виждам какво ще спечелим ние пациентите от тази работа.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #21 -: Май 28, 2011, 11:19:53 am »
Напълно подкрепям,Евита!По време на последния си опит се запознах с едно момиче,което също трудно отговаря на стимулации и беше доплатила 3 000 лв. в първата клиника.При този опит с по-лека стимулация направи същия брой яйцеклетки.Изводът  за мене е ясен-тя просто не може да направи повече от този брой яйцеклетки.Питам се кому е нужно това блъскане с хормони,след като резултата е ясен?Отговорът също е ясен на всички струва ми се.

ако ни беше толкова ясно всичко, щяхме сами да се лекуваме. стига, моля ви се...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #22 -: Май 28, 2011, 13:47:17 pm »
ако ни беше толкова ясно всичко, щяхме сами да се лекуваме. стига, моля ви се...
Jam, не си права!При последнят си опит/неуспешен/ бях по къс протокол.Лекарствата бяха Фостимон и Меногон, дозите бяха еднакви, с разлика до една в повече нжекция/доза лекарство от същото при това/.Не искам да казвам, че разбирам повече от лекарите, защото не това е моята специалност, но дефакто в моя случай промяна на схема или лекарство не е имало по време на опита ...Ще спестя допълнителен коментар, за да не изпадам в излишни спорове.
Добре де нормално ли е пациентка на една клиника, стимулирана само х 1 Гонал дневно, минала стандартно на прегледи, кръвни, пункция и трансфер да плати 3000лв.за опита, над отпуснатите от Фонда 5000лв.
не е нормално. пациентката се разписва на протокол какво й е сложено като медикаменти, какво й е извършено като процедури, разписва се и на фактурата, която клиниката праща към фонда. ако пациентката е установила противоречия и невярна информация в тия документи, не следва да ги разписва, а да ги оспори - вкл. чрез подаване на сигнал до ЦФАР. това е логичният и правилният път. а не да се подписват под каквото им поднесат, а после да реват пред фонда и по форумите - ама аз това не съм го подписвала, ама аз това не съм го получила. как ще го докажеш??? така че, евита - по-кротко със слуховете. ако мен за едно гоналче на ден ме карат да доплатя 3000 лева, повярвай ми, няма да разчитам на това евита да поплаче за мен във форума, а ще си търся правата много активно.

Никой не е казал, че пациенткиТЕ чакат евита "да поплаче" във форума, но аз съм от тези, които обичат нещата да се наричат със собствените им имена и затова написах горното!Техните пари и надежди са ограбени и далеч не ги интересува останалото!Относно "търсенето на правата", когато си обрекъл мечтите на една цел и "вярваш" на даден лекар, последното нещо за което мислиш е как да си търсиш правата в нашата мила родина!!!

Мели, аз също се надявам да не ми се разсърдиш, но как една клиника ще ми докаже, че нейните среди, консумативи и апаратура са по-добри, и по-скъпи, и именно заради това цените са и по-високи?Аз съм съгласна ако наистина тези фактори, които описваш действително са така, защото може би наистина успеваемостта ще е по-висока, но когато няма конкретни факти не мога да се съглася.
В магазина има сирене за 5 лева килото, има и сирене за 15 лева килото. Ти какви доказателства изискваш от мандраджиите, които продават по-скъпото сирене, за да се убедиш да си купиш от него? Клиниките имат интерес да се рекламират със своите специалисти, апаратура, техника, методи, постижения – и го правят постоянно. Но може би ти искаш да ти представят платежните документи за закупената техника, за да сравниш коя клиника колко е инвестирала и тогава да прецениш дали да им оправдаеш цените? С твърде много неща не сме наясно като пациенти/клиенти/потребители, затова методът на действие е един едничък, независимо какво купуваме – сирене, дограма, фризьорски услуги или инвитро лечение – информираш се доколкото ти е по силите и избираш кому да си дадеш парите. Едни ще изберат най-евтиното, други – средно-скъпото, трети – най-скъпото. Еднаквост на цените има само при монопол, който е забранен. Нещо повече – еднаквите цени не ти гарантират еднакво качество и успеваемост.
С това съм напълно съгласна с теб jam!Само ще допълня, че по-високата цена не ти гарантира по-добро качество !!!
И последно.Аз като цяло реагирам зле на стимулация и съм със сериозни да не кажа ударни дози лекарства, но единствено съм доплащала за около 5 хормона/надхвърлям разрешените 10бр./, ПК+биохимия и Неупоген, който не фигурира в лекарствения списък на Фонда.От самият Фонд не усвоявам цялата сума от 5000 лв.,а около 4700 лв., иначе спокойно ще вляза в сумата.
Не знам с какви „ударни дози" те стимулират тебе, но моето инвитро (не по Фонда) беше с такива дози, че само лекарствата струваха около 5000 лв. ето ти още един пример за сравнение и размисъл

Ами освен ако те стимулират с други хормони- моите както по-горе писах са Фостимон и Меногон/може би има сериозна разлика м-у цените на препаратите и затова е така./

П.С.Тези цитати и оправянето им ми взеха акъла  :oops:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #23 -: Май 28, 2011, 16:28:49 pm »
Не знам с какви „ударни дози" те стимулират тебе, но моето инвитро (не по Фонда) беше с такива дози, че само лекарствата струваха около 5000 лв. ето ти още един пример за сравнение и размисъл

Ами освен ако те стимулират с други хормони- моите както по-горе писах са Фостимон и Меногон/може би има сериозна разлика м-у цените на препаратите и затова е така./

именно! нали точно затова говоря! има ОГРОМНА разлика между цените на препаратите! аз бях с Гонал-Ф - разликата в цената на дневната доза с Гонал и Меногон е около 5 пъти! оттам идват тия огромни разлики в това, което плащат различните пациенти.
ама то не е едно и също да те стимулират с Гонал или с Меногон. различни препарати са, имат си специфики, влияят различно... ако бяха напълно идентични по действие, никой нямаше да ползва изобщо по-скъпите.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #24 -: Май 28, 2011, 16:40:36 pm »
Момичета, дайте да не се караме помежду си колко са прави с тая наредба и колко не са, че направо става абсурдно, наистина. То ако пациентите не са в консенсус по въпроса, какво правим? Как после да защитаваме интересите си?
Може би има и клиники, които малко пресоляват манджата, както казах, изведнъж се навъдиха доста и на мен лично ми е чудно кога успяха да намерят кадри, да ги обучат, че и опит да натрупат, но това е малко извън темата. В крайна сметка, повечето клиники имат сериозна репутация и надали биха рискували имиджа и успеваемостта си с подобни практики.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #25 -: Май 28, 2011, 16:46:29 pm »
Sixsens, аз не се карам с Jam, надявам се и тя да не смята така, просто обсъждаме и изказваме в някои отношения различни гледни точки.
Извинявам се ако постовете ми са прозвучали по различен начин, но не мисля, че съм си позволила да изляза от рамките на добрият тон.А и все пак нали някой, някога беше казал, че в "спорът се ражда истината". :wink:
*
« Отговор #26 -: Май 28, 2011, 17:04:21 pm »
Еви, разликата в цените на уринарните и рекомбинантните препарати е няколко пъти. Но едни жени реагират по-добре на уринарни, докато други по-добре на рекомбинантни. Трябва да има избор за да се определи оптималния протокол за да се даде шанс на жената процедурата й да има максимална вероятност за успех.
Ето аз съм един прост пример. Дълъг протокол (слагаме и агонист депо), рекомбинантен препарат (Пурегон), минимална доза тъй като съм с поликистозни яйчници (първите дни 100+100, следващите 5 дни 100+50), процедура в най-евтината клиника към тогавашна дата - е почти 5000 без малко излезе всичко (самофинансирано обаче - тогава нямаше фонд). Да, но жените на моята възраст, не говоря за такива с ИЯР, а за средностатистически жени - се стимулираха с двойни на моята доза - тоест с 300 единици на ден. Тоест тези жени всякак си минават 5000-ната бариера ако са по дълъг протокол. какво ще се получи 3 дни преди пункция, когато се достигне лимита - спираме стимулацията ? оставяме я на минимум пък квото излезе? пазарим се под масата? е да ама докторът може да откаже с основание, защото няма как да е сигурен, че не си тази, коятоще внесе жалба, че пристъпва закона? И защо е всичко това? Какво пречи да има диалог между лекар и пациент - още преди старта да е ясно какво следва. Това решение ще доведе до лоши резултати, до канселирани цикли, до много стрес.
« Последна редакция: Май 28, 2011, 17:23:15 pm от cygnus »
*
« Отговор #27 -: Май 28, 2011, 17:13:57 pm »
Лошата последица от такова ограничение, в условията на свободен пазар, наистина е някои клиники просто да откажат да работят с пациенти, финансирани от фонда.

Аналогичен пример в Щатите е договарянето на цените за АРТ процедури между осигурителните/застрахователните компании (много на брой платци вместо един платец, Фонда) и клиниките. Стига се дотам, че някои клиники просто не приемат пациенти, осгурени в конкретни компании, заради неприемливите цени, на които биха лекували тези пациенти.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #28 -: Май 28, 2011, 17:51:30 pm »
цигу, благодаря за информацията! точно това предполагам, че ще стане и при нас. ето, практиката от други страни го потвърждава.
но докато американският застраховател слага тавани на цените, защото мисли за собствените си разходи, тук държавата слага таван на чужди разходи, не на своите - поради недобре обмислена "мисъл за пациентите".

но какво да правим, след като самите пациенти очевидно не разбират добре какви са причините на един инвитрото да му струва 3000 лв, а на друг - 10000 лв., и пишат жалби до министъра. аз бих отчетал положително в случая, че министърът е взел под внимание тези жалби и е предприел някакви стъпки по повод оплакванията. това само по себе си е положително и достойно за похвала. друг е въпросът, че доброто намерение не се е материализирало в най-доброто практическо решение.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #29 -: Май 28, 2011, 18:30:21 pm »
Ние не се кареме, само обсъждаме как това решение би се отразило на пациентите. Моето лично мнение е, подчертавам това, е че ще се отрази зле. Вече се дадоха примера как ще стане, аз бих могла да добавя и още такива.

Между другото, кой от вас е подал жалба до министъра? Има ли изобщо такъв човек, реален пациент, а в Зачатие пишат поне 90% от пациентите? На мен лично за цялото време работа на фонда ми се е обадила числом и словом точно една жена, тя пише и при нас, която е недоволна от цените в една конкретна клиника, а знаете, че ми се обаждат много хора.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #30 -: Май 28, 2011, 22:43:51 pm »
И аз мисля, че ще се отрази зле. Според мен обаче е много трудно да вземеш информирано решение, когато клиниките нямат официална статиситка с успеваемостта си при различни възрастови групи. Не е нужно човек да разбира от среди и квалификация на специалисити и да му се доказва какви консумативи са купени. Достатъчно е да види резултатите, за да си направи сметката, че е нормално да е по-скъпо в дадена клиника, в която и резултатите са по-добри. Обаче това го няма и хората остават с убеждението, че ги изнудват , независимо дали е така или не.
Сега политиците ни ще принудят някои клиники да работят с по-евтини консумативи, за да не загубят пациентите от фонда. Това не виждам до какво добро може да доведе.

Боби
« Последна редакция: Май 28, 2011, 22:45:44 pm от Bobbie »

*
« Отговор #31 -: Май 30, 2011, 09:38:40 am »
И моето мнение е, че до нищо добро няма да доведе тази промяна. Клиниките отдавна работят в условия на пазарна икономика, в интернет има предостатъчно информация кой какво прави и всички опасения за завишаване на цени, изцеждане на пациенти и прочее са повече от неоснователни. Ако имаше такива клиники, те просто досега да са изчезнали от пазара - елементарно.
Единствения резултат от тази промяна ще бъде, че вече ще се назначават лекарства за стимулация не ръководейки се от постигане най-добрия резултат при пациента, а само и единствено от цената!
Ще ме прощавате но лекарите  в какво трябва да се превърнат - в бакали ли?
И кой ще е потърпевшия - разбира се че пациентите.
Не знам кой реши, че някой ще има полза от това безумие!
« Отговор #32 -: Май 30, 2011, 09:59:09 am »
Лошата последица от такова ограничение, в условията на свободен пазар, наистина е някои клиники просто да откажат да работят с пациенти, финансирани от фонда.

И аз смятам така, за съжаление!

[/quote]
Единствения резултат от тази промяна ще бъде, че вече ще се назначават лекарства за стимулация не ръководейки се от постигане най-добрия резултат при пациента, а само и единствено от цената!

Най-потърпевши ще бъдат пациентки, които са на по-висока възраст или реагират по-трудно на стимулация, или са нужни повече лекарства за да реагират.
Вероятно, на такива пациентки, ще бъде отказвано лечение по Фонда, и вместо да доплатят сумата над 5000 лв, ще трябва да заплатят цялата сума(5000 + горницата).

А такива пациентки, обикновено,  рядко успяват от първата процедура!
Така, те биват "наказани" не само с поредицата неуспешни опити, а финансово от държавата.

Има различни ситуации, различни организми,за които са нужни разлиячни като вид и количество лекарства. Има жени за които са достатъчни 1000-1500лв за лекарства, а на други са нужни 5000-7000лв.

Да сравним две пациентки, едната забременява от първия опит ин витро(напр. мъжки фактор или запушени тръби, без усложнения), а другата забременява на 5-ия опит(късно открит хидросалпинкс, неизяснен стерилитет, но реагира трудно на стимулация, защото са минали много години докато се установи проблема).
« Последна редакция: Май 30, 2011, 10:01:59 am от alia_alia »
*
« Отговор #33 -: Май 30, 2011, 16:13:33 pm »
не може държавата с нормативен акт да регулира параметрите на индивидуалното лечение на всеки конкретен пациент (на практика това става)

за мен са нарушени:
- правото на избор на клиника и
- правото на лечение на пациентки със "слаб отговор"
В очакване ....
« Отговор #34 -: Юни 03, 2011, 22:51:19 pm »
Това, което дискутирахме доколкото разбирам е прието и не би трябвало клиниките да вземат над 5000 лв.от пациентите си за опит ..., така съобщиха днес по новините, но ми се иска да го прочета някъде черно на бяло, за да разбера каква е логиката, защото както Jam по-горе писа има огромно значение от цените на лекарства, с които те стимулират.Може ли да помоля някой по-запознат да даде линк с взетото решение?
*

jam

• *
  • 14924

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #36 -: Юни 03, 2011, 23:39:17 pm »
тук е проектът за правилник на фонда:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=393&categoryid=3823

« Отговор #38 -: Юни 04, 2011, 07:03:25 am »
Може да прозвучи глупаво, но тъй като не видях нищо конкретно в променения правилник си го тълкувам така:
клиниката осигурява лекарствата, когато са нужни повече и по-скъпи лекарства, се появява едра разлика между отпуснатите от ФАР средства и реално използваните. Тогава тази разлика се заплаща от пациента, т.е. имаме доплащане по фонда към клиниката.

Но, ако средствата за лекарства за стимулацията по фонда се изчерпят прекалено рано, тогава клиниката изписва рецепта и пациента сам си набавя лекарствата. Пациента не доплаща на клиниката, а сам си купува необходимите лекарства ако желае да завърши опита си. В този случай дали пак ще се води доплащане към клиниката?

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #39 -: Юни 04, 2011, 07:11:05 am »
Изключително недомислено решение!

На мен то ми прозвуча, така -
"Увеличихме ви възрастта, но пък ще ви ограничим да не можете да доплащате!"

Може ли да се обжалва...
В новините дори споменаха, че това е желание на пациентските организации,
аз не видях дискусия в сайта на тази тема!
Това е много сериозен удар върху момичетата с ограничен яйчников резерв
който се нуждаят от повече лекарства! И не само!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)