0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
"Спират доплащането за инвитро"?!
« -: Май 27, 2011, 10:09:10 am »
Здравейте,

С учудване попаднах на тази статия: http://dnes.dir.bg/temite/news/in-vitro-zdravna-reforma-8696021?tag_id=63740, в която се твърди, че повече от 5000 лв. не можело да се иска за инвитро и който карал пациентите да доплащат нямало да работи с фонда.

Прощавайте, ако вече някъде е дискутирано, но силно ме учуди. Аз ли нещо съм изпуснала?

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #1 -: Май 27, 2011, 10:19:17 am »
Аз попаднах ето тук http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=721468 на статия, за същото и съм учудена.Старнно ми е все пак стимулациите са различни, всичко е различно и как го решиха ми е интересно.

« Отговор #2 -: Май 27, 2011, 10:33:54 am »
Няма логика...

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
« Отговор #3 -: Май 27, 2011, 14:21:33 pm »
на мен не ми става ясно, след като ние /пациентите/ не доплащаме фонда ли ще доплаща, или фонда иска да принуди клиниките да си променят цените?  :ask:

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #4 -: Май 27, 2011, 15:24:51 pm »
на мен не ми става ясно, след като ние /пациентите/ не доплащаме фонда ли ще доплаща, или фонда иска да принуди клиниките да си променят цените?  :ask:

Не знам дали изобщо има нещо вярно в цялото това нещо. Звучи ми абсурдно. Инвитро процедурата не е константна величина, че да й сложиш етикет с цена. Стимулациите за различните жени са различни, продължават различно време, съответно струват различни пари.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #5 -: Май 27, 2011, 18:48:31 pm »
Днес и аз чух същото, дори някой каза,че е публикувано в държавен вестник, което съвсем ме шашна. В някой от последните 3 броя било.
« Отговор #6 -: Май 27, 2011, 19:27:26 pm »
Според мен това се отнася за огромните разлики, които доплащат пациенти на някои клиники.Знам от близки момичета, че в някои центрове един опит излиза почти двойно, докато при други не е така.Не може при положение, че са използвани еднакви количества лекарства за даден опит и съпътстващите прегледи, изследвания, пункция и трансфер да има такова разминаване.
Друг е въпросът, че някои клиники може би няма да продължат да работят с Фонда, ако това бъде прието ...
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #7 -: Май 27, 2011, 20:25:41 pm »
Според мен това се отнася за огромните разлики, които доплащат пациенти на някои клиники.Знам от близки момичета, че в някои центрове един опит излиза почти двойно, докато при други не е така.Не може при положение, че са използвани еднакви количества лекарства за даден опит и съпътстващите прегледи, изследвания, пункция и трансфер да има такова разминаване.
Друг е въпросът, че някои клиники може би няма да продължат да работят с Фонда, ако това бъде прието ...

относно подчертаното - сравнявали ли са пациенти с еднаква по вид и количество стимулация в различни клиники колко им е излязла процедурата? при горните условия ли е установена двойна разлика? ако е имало такива случаи, би трябвало да се сезира ЦФАР.

но от прочетеното из форумите съдя, че много пациенти не си дават сметка за разликите в стимулациите си. едни се стимулирали със 75 единици Меногон, други се стимулирали с 300 единици Гонал или Пурегон, но си мислят, че трябва да платят еднакво. а това не е възможно. единствено от вида и количеството на лекарствата идват големите разлики.

аз вече го писах - моето предвиждане е, че клиниките ще престанат да приемат по фонд пациенти, за които имат основания да смятат, че лечението им ще надхвърли сакралната сума от 5000 лв.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #8 -: Май 27, 2011, 21:09:24 pm »
Не знам какво да мисля по тези промени, създават се много въпроси и май никакви ясни отговори.  :ask: /все още/
Ние чакаме одобрение за първи опит, т.е. не се знае каква ще е терапията, какви медикаменти ще се приемат, в какви единици,  кой ще са подходящи за мен и т.н и.т.н ... Дали ще се вмъкнем в определената сума от 5 000? Ако клиниките престанат да работят с фонда - какво става с нас пациентите?

Според мен това се отнася за огромните разлики, които доплащат пациенти на някои клиники.Знам от близки момичета, че в някои центрове един опит излиза почти двойно, докато при други не е така.

Според мен разликата идва от това, че цените на медикаментите, терапии, изследвания са различни в различните клиники. /мое скромно мнение, все пак не съм много "навътре" в нещата/

Инвитро процедурата не е константна величина, че да й сложиш етикет с цена. Стимулациите за различните жени са различни, продължават различно време, съответно струват различни пари.
« Последна редакция: Май 27, 2011, 21:13:11 pm от Djuli-2011 »
*
« Отговор #9 -: Май 27, 2011, 21:13:37 pm »
Ние живеем в пазарна икономика и не може да се налагат еднакви цени, както сиренето е с различни цени на различни места така са и процедурите.Груб пример, но е така.За мен това не е правилно, не могат да се налаат тавани на клиниките, а просто пациента преценява къде да прави опит в следствие на запознаване с условията и цените в съответната клиника.

« Отговор #10 -: Май 27, 2011, 21:31:32 pm »
Пределно ми е ясно, че от лекарство до лекарство, както и от дозите зависят разлики в крайната цена, но когато става въпрос за надути цени на прегледи и манипулации, това си е прекалено некоректно.Не казвам, че трябва да има точна цена, но за да може едни да работят далеч не по-лошо от други, но на нормални цени, а други да са се самозабравили-това е проблем.
ОК, ясно е че всеки сам избира, ясно е че живеем в пазарна икономика, но все пак трябва да има някакви параметри и да не се прекалява ...Не може някой да те "изцежда", виждайки че си безсилен и даваш всичко, за да имаш дете!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #11 -: Май 27, 2011, 21:48:08 pm »
Пределно ми е ясно, че от лекарство до лекарство, както и от дозите зависят разлики в крайната цена, но когато става въпрос за надути цени на прегледи и манипулации, това си е прекалено некоректно.Не казвам, че трябва да има точна цена, но за да може едни да работят далеч не по-лошо от други, но на нормални цени, а други да са се самозабравили-това е проблем.

при работа с Фонда не може да става дума за "надути цени на прегледи и манипулации", защото фондът е определил ценоразпис, по който плаща процедурите и манипулациите - и той е еднакъв за всички клиники. всички, които работят с фонда, им се плаща по едни и същи цени.
това, вероятно, не се знае добре и затова се ширят такива твърдения....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #12 -: Май 27, 2011, 21:52:35 pm »
Евита, малко ми е странна твоята логика. Надявам се да не ми се разсърдиш, защото коментарът ми не е насочен директно спрямо тебе, а срещу този начин на мислене. Какво значи самозабравили се ... всяка клиника има публичен ценоразпис. Всеки пациент се запознава при посещението си при лекаря с цените. Не може да се говори за изцеждане, при положение, че никоя клиника не държи монопол и всеки пациент има право на избор, било по фонда, било ако си плаща сам. Виждаш цените и решаваш можеш ли да си го позволиш или не. Ако ти е скъпо, избираш някоя от другите 25 клиники и продължаваш напред.

Мога да ти дам няколко примера за неща, които пациента не вижда, но те влияят върху работата на клиниката, съответно и върху успеваемостта - например има скъпи и евтини среди, косумативи, апаратура /мога и много подробно да разкажа каква е разликата/ ... да не говорим за квалификация на специалистите, за време, което ти отделя даден специалист - лично на тебе и да мисли по твоя проблем и т.н., и т.н.

В едни други времена, а повечето от вас знаят за тях само по разкази на очевидци, имаше нещо, което се наричаше уравниловка. И сички бяхме еднакво сиви. Много се надявам тези времена да са отминали и то не само в законите ни, но най паче в мисленето ни ...

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #13 -: Май 27, 2011, 22:04:47 pm »
АБСУРДНО Е! :x

Това означава, че или ще принудят клиниките да правят стимулации според парите, а не според нуждите на пациентите, или няма да останат клиники, които да работят с Фонда.
И в двата случая страдат пациентите и успеваемостта на клиниките.

*
« Отговор #14 -: Май 27, 2011, 23:01:06 pm »
Или ще се нарушава закона, или ще се отказва на пациентки със слаб отговор процедура по фонда или ще се стимулират в рамките на бюджета без да е приоритетен оптималния за пациентката протокол - съответно със слаба резултатност. Абсурд на абсурдите, но много жени му се кефят, което за мен е най-големия абсурд. Понякога се изумявам на хората.
« Последна редакция: Май 27, 2011, 23:03:22 pm от cygnus »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #15 -: Май 27, 2011, 23:15:31 pm »
Хмммм, че кога изобщо са го обсъждали това, че са го и приели 8O Малко са попрекалили.
Обаче, има едно друго нещо. Вярно е, че ценоразписите на клиниките са известни, но няма как пациентът да знае какви и колко на брой изследвания и манипулации ще му бъдат направени в хода на процедурата и по този начин той няма как реално да си направи сметка дали му отърва или не. Много често явно се получават изненади, поне ако съдя по това, което споделят момичета из темите. Аз лично не съм правила процедура по Фонда и не знам от опит как стоят нещата.
То вярно има цени, по които плаща Фонда, но те си касаят плащането от него само, това, което доплаща пациента няма ограничение, така да се каже. Имам предвид, че една манипулация да кажем, струва 300 лв, но Фонда плаща 200 лв за нея. Излиза, че разликата я плаща пациента. Защото в противен случай, би следвало клиниката да бъде принудена да намали цената си на 200 лв, което както се каза вече, е недопустимо.
Друго, което ми минава през ума е, че колкото и да сме пазарна икономика, когато става дума за държавни средства, държавата може и да има право да налага как точно да се разходват.
Нека горното не се приеме като един вид подкрепа на взетото решение. Ни най-малко. Просто си разсъждавам за евентуалните причини, които са довели до него. Знам ли и аз. Но определено не може да се налага подобно ограничение. Най-малкото за всяка процедура лекарствата са различни и като брой и като цена. Няма как да се унифицират нещата. За цената на самата процедура Мели обясни как стоят нещата, та и там няма как да се правят такива сметки. Но пък при това положение, трябва да се проверява дали дадена клиника имаща по-висока цена на процедурата, все пак наистина има причина да е такава /според критериите, които Мели сподели/ или просто на общо основание си слагат цените /сигурно има и такива, като гледам как се навъдиха изведнъж толкова много клиники :?/.
Абе тъпо е това решение, не е измислено като хората. Достатъчно ограничение си е наложил Фонда, като е упоменал кой може да се ползва от него и до каква сума. Оттам нататък, не мисля, че Фондът трябва да е органа който да се меси в работата на клиниките и да упражнява контрол. Не знам.

П.С. А не трябваше ли все пак пациентските организации най-малкото да бъдат уведомени за готвените промени?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #16 -: Май 27, 2011, 23:23:31 pm »
Друго, което ми минава през ума е, че колкото и да сме пазарна икономика, когато става дума за държавни средства, държавата може и да има право да налага как точно да се разходват.
Ами че то и досега си беше така - сумата, която държавата отпуска (до 5000лв) се контролира от нея. Черно на бяло си пише колко се отпуска за пункция и трансфер и т.н. И цените са еднакви за всички клиники. Сумите, които се доплащат, си излизат от джоба на пациента и държавата няма как да ги контролира, нито пък има право.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #17 -: Май 27, 2011, 23:39:37 pm »
Ами така е, да. Но понеже пишеше, че клиниките, които не спазят наредбата, няма да имат право да работят с Фонда. От тази гледна точка явно разсъждават, знам ли ги и аз. Не знам каква им е логиката, но няма да е зле да я споделят :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #18 -: Май 28, 2011, 10:01:01 am »
Добре де нормално ли е пациентка на една клиника, стимулирана само х 1 Гонал дневно, минала стандартно на прегледи, кръвни, пункция и трансфер да плати 3000лв.за опита, над отпуснатите от Фонда 5000лв.Естествено, че ще има разлика ако аз съм стимулирана с огромни дози, а друг с малки, това никой не го оспорва и ми е предено ясно!Да не забравяме, че Фонда е определил едни цени както някой по-горе написа, но разликата също е доплащана от нас.Защо когато цената за дадена манипулация е определяна, не е приета тази, която е реалната, а се налага доплащане?Извинете ме, но не мога да се съглася.
А това с четенето на ценоразписа е абсурдно, защото все пак няма как да си наясно започвайки един опит, през какви прегледи и съответно суми ще се наложи да минеш в процеса на стимулация ...
Мели, аз също се надявам да не ми се разсърдиш, но как една клиника ще ми докаже, че нейните среди, консумативи и апаратура са по-добри, и по-скъпи, и именно заради това цените са и по-високи?Аз съм съгласна ако наистина тези фактори, които описваш действително са така, защото може би наистина успеваемостта ще е по-висока, но когато няма конкретни факти не мога да се съглася.
С никого не искам да се карам, не ме разбирайте погрешно, но реалността е по-различна и за съжаление познавам не малко момичета, които към момента са финансово смазани и без резултати за съжаление именно от клиника, която за един опит е получавала по над 8000лв., а в друга ще се направят около два.
И последно.Аз като цяло реагирам зле на стимулация и съм със сериозни да не кажа ударни дози лекарства, но единствено съм доплащала за около 5 хормона/надхвърлям разрешените 10бр./, ПК+биохимия и Неупоген, който не фигурира в лекарствения списък на Фонда.От самият Фонд не усвоявам цялата сума от 5000 лв.,а около 4700 лв., иначе спокойно ще вляза в сумата.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #19 -: Май 28, 2011, 10:19:41 am »
Добре де нормално ли е пациентка на една клиника, стимулирана само х 1 Гонал дневно, минала стандартно на прегледи, кръвни, пункция и трансфер да плати 3000лв.за опита, над отпуснатите от Фонда 5000лв.
не е нормално. пациентката се разписва на протокол какво й е сложено като медикаменти, какво й е извършено като процедури, разписва се и на фактурата, която клиниката праща към фонда. ако пациентката е установила противоречия и невярна информация в тия документи, не следва да ги разписва, а да ги оспори - вкл. чрез подаване на сигнал до ЦФАР. това е логичният и правилният път. а не да се подписват под каквото им поднесат, а после да реват пред фонда и по форумите - ама аз това не съм го подписвала, ама аз това не съм го получила. как ще го докажеш??? така че, евита - по-кротко със слуховете. ако мен за едно гоналче на ден ме карат да доплатя 3000 лева, повярвай ми, няма да разчитам на това евита да поплаче за мен във форума, а ще си търся правата много активно.

Мели, аз също се надявам да не ми се разсърдиш, но как една клиника ще ми докаже, че нейните среди, консумативи и апаратура са по-добри, и по-скъпи, и именно заради това цените са и по-високи?Аз съм съгласна ако наистина тези фактори, които описваш действително са така, защото може би наистина успеваемостта ще е по-висока, но когато няма конкретни факти не мога да се съглася.

В магазина има сирене за 5 лева килото, има и сирене за 15 лева килото. Ти какви доказателства изискваш от мандраджиите, които продават по-скъпото сирене, за да се убедиш да си купиш от него? Клиниките имат интерес да се рекламират със своите специалисти, апаратура, техника, методи, постижения – и го правят постоянно. Но може би ти искаш да ти представят платежните документи за закупената техника, за да сравниш коя клиника колко е инвестирала и тогава да прецениш дали да им оправдаеш цените? С твърде много неща не сме наясно като пациенти/клиенти/потребители, затова методът на действие е един едничък, независимо какво купуваме – сирене, дограма, фризьорски услуги или инвитро лечение – информираш се доколкото ти е по силите и избираш кому да си дадеш парите. Едни ще изберат най-евтиното, други – средно-скъпото, трети – най-скъпото. Еднаквост на цените има само при монопол, който е забранен. Нещо повече – еднаквите цени не ти гарантират еднакво качество и успеваемост.
И последно.Аз като цяло реагирам зле на стимулация и съм със сериозни да не кажа ударни дози лекарства, но единствено съм доплащала за около 5 хормона/надхвърлям разрешените 10бр./, ПК+биохимия и Неупоген, който не фигурира в лекарствения списък на Фонда.От самият Фонд не усвоявам цялата сума от 5000 лв.,а около 4700 лв., иначе спокойно ще вляза в сумата.
Не знам с какви „ударни дози" те стимулират тебе, но моето инвитро (не по Фонда) беше с такива дози, че само лекарствата струваха около 5000 лв. ето ти още един пример за сравнение и размисъл