Пай със свинско месоза 3 гювечета-
2 вратни пържоли нарязани на много дребни кубчета запържват се в тенджера без мазнина /месото първо пуска вода след това мазнина
-
Зеленчуци нарязани на дребни кубчета – запържват се в малко олио + сол + ч.пипер
1 морков
1 чушка /аз сложих 3 броя тънки, т.н. върхари зелена и червена/
1 лук
-
Картофено пюре5 средни картофа /400-500гр./ се сваряват със сол , намачкват се докато са горещи и се добавя:
50гр.масло + 50-80 мл. горещо прясно мляко + черен пипер + щипка индийско орехче
-
Сос когато се извади месото, тенджерата се деглазира с малко вода и се добавя 30-40 мл. течна сметана / може и малко вино, каквото решите, да стане някакъв сос/
В гювече се слага месото, отгоре зеленчуци, залива се с малко сос /3-4сл./, добавя се пюрето , заглажда се. Отгоре са слагат широки, тънки ленти кашкавал – да покрият пюрето
Пече се 40-50 мин на 180- 200градуса без капак
Изчаква се да изтине 10-15 мин и се обръща в чиния
Оригиналната рецепта гледах преди 4-5 дни – но тя беше с риба – не съм я записвала, импровозирах с продукти, които на мен ми харесват
Късно вечерта правих снимките на слаба светлина и не станаха много сполучливи