Цигу, абсолютно съм съгласна с написаното от теб и за да ти илюстрирам не колко съм съгласна на думи просто, а че именно така опитах да постъпя при избора на неподходящата детегледачка, за която споделих по-горе...
Препоръча ми я майка, която познавам и има две деца. Много работеща жена е майката и второто й момиченце е основно отглеждано от въпросната дама. Преди него била гледала още 3-4 деца и то от ранна възраст. Тези факти ме накараха да се срещна с жената, не директно да я наемам.
Поканих я у дома да говорим, в присъствието и на бебето и на съпруга ми. Локуми не сме точили - бях ясна и кратка какво искам от нея и как го искам. По това време Дани беше на месец и нещо още, спеше доста, та в общи линии - освен да го храни с шише, да му смени памперса и да го гушне ако се разреве много - друго не се налагаше да прави. Разведох я из апартамента, показах й всички уреди и вещи на бебето, обясних кое как се ползва. Обясних, че е свободна да се самообслужи от хладилника - няма да седи гладна и жадна я. Разбира се - нямах против да гледа каквито си ще сапунки докато малкия спи и не се нуждае от грижи. Не съм искала да седи като мумия и да го наблюдава как спи. На всичко тя отговори с: "да разбира се". Изключително приятна на вид жена, с добри обноски /тогава/. Когато дойде бебето спеше, не го будих, тя го видя и грейна, радваше му се все едно й е внуче... каза си цената, ние казахме ОК - пазарлъци и цигании не е имало никакви от наша страна, нито грубо отношение, нито надменно, нито космически изисквания някакви.
Бях я улеснила максимално. Млякото на бебето беше предварително дозирано в шишета, водата за него също, чаят приготвен, детето къпано, облечено...от нея се искаше да го храни, да му даде чай, да смени един памперс при нужда, да го успокои ако ревне и да не го оставя сам. Е, аз въпреки че съм прясно родила и не съм изгледала 100 деца - не виждам нищо сложно в тези дейности за детегледачка с подобен стаж, че и с доста по-малък. За вас - не знам. Освен това - тя имаше подсигуровката, че аз съм си у дома, на 10 метра от нея и просто спя, каквото и да стане - идва, буди ме и аз се оправям.
Какво стана после - не искам и да си спомням, за щастие - само на моите нерви навреди тази госпожа, не с нещо на детето.
Тя не знаеше как да го вземе на ръце - държеше го с главата надолу и му подаваше шишето абсолютно хоризонтално, като само връхчето на биберона попадаше в устата му.
АМ му направила /добре, че мъжа ми бил там/ като личнала водата в шишето с АМ и дотам - няма разклащане, няма екстри. Три пъти й беше показано как се прави АМ, как се дава шише...Насреща: "да разбира се" и после нЕма никой - пак същото. Пред очите ми бебето будно и мрънка, тя гледа сериал и му бута залъгалка, той плюе и пак мрънка и така 20 пъти. Тя обаче си зяпа сериала и през ум не й минава да обърне внимание на детето и какво иска то. Е, отидох и си го взех и аз му обърнах внимание, тя продължи да гледа сериал и след като аз го приспах и си направих кафе, поиска и на нея да й направя, та й беше проблем даже, че не съм имала суха сметана, ами мляко... /това във време, в което аз й плащам на час за гледане на дете, не за гледане на Хасан, или Мехмед, или какъвто беше там/.
Ами може и аз да съм лош психолог, но възпитаната, спретната и мила жена, която дойде на интервю за работа, та и препоръчана и със завиден стаж...аз по какво да предположа, че е възпитана само на интервю за работа? Понеже поведението й на работа - беше далче от добрите обноски според мен поне и изобщо далеч от поведение на някой, който е на работа, ами не на гости.
Е, не ми беше вариант на жена на 67 години да й изнасям лекции "как трябва да се държим на работа" и да й бяснявам, че като работното й място е в дома ни - това не ни прави роднини и задълженията, за които е наета и й се плаща - не са "по желание, ако няма сериал в момента"... Хич пък не ми се занимаваше да питам - каква детегледачка е аджеба, като очевидно няма елементарни знания и умения в областта...
Та след това фиаско - естествено обвиних себе си за лошата си преценка, че и съпруга си /той уж по-умен от мен
/. Зачудих се, защо априори съм приела, че една дететгледачка със стаж и претенции, че разбира нещо...не се сетих да я питам знае ли как се храни бебе с шише, знае ли как се сменя памперс, знае ли как се държи новородено. Ами не се сетих. Моя грешка. Допусках, че детегледачките ги знаят тия неща по-добре от мен и че даже тази жена - може да ме научи мен на нещо полезно. Не аз да я уча как се държи бебе и как се храни същото. Аз съм си виновна и още не ми е минало де. Просто когато й описвах "длъжностната й характеристика" тя ми отговаряше: "да разбира се", с тон и увереност показващи, че тези неща ги е правилааааа, правилааааа, та дори накрая ни попита нищо друго ли не искаме от нея като грижи за бебето. Не искахме.
Е, следващите кандидатки с риск да тормозя Дани - ще минават изпит по сменяне на памперс, гушкане на бебе във всички възможни позиции, поставяне на бебето на шезлонг, люлка, в леглото му, приготвяне на АМ, даване на шише... Ще бъда максимално дистанцирана като поведение, а не "бяла и добра", ще натъртя дебело, че телевизия и телефон са неща, които детегледачката може да си позволи, когато детето спи - единствено и само. За телефона - може по изключение ако ще звъни на 112, не Дани да църка, а тя да си лафи с дъщеря си и да го гледа с половин око. Ще си кажа всичко "от-до" с риск да изглеждам груба, зла и невъзпитана - нека. Важното е да не ме е страх да изляза от стаята и да оставя Дани с детегледачката, защото ако ще трябва да я надзиравам нон стоп...за какво ми е детегледачка аджеба?
Определено обаче - не смятам повече да "предполагам", че ако някой се явява на интервю за подобна работа - то същия има хабер от гледане на деца, пък бил той и препоръчан - парен каша духа нали...
Човек се учи от грешките си, или поне аз умея.
Споделям това тук, не за да се оправдавам за киселите си мнения по отношение на тази гилдия. Малко кофти опит при мен - малшанс, има и свестни и такава ще намеря някога си. Споделям го това - с риск да ми се смеете и да ме упрекнете за допуснатите грешки - моля, стига на някого моите грешки да са от полза и да не допуска баш същите.
П.П. Хайде със здраве и моля моите циркове с дететгледачки да не бъдат повод за разправии. Споделям си "кирливите ризки"
само с цел, да не допуска някой същите фалове като мен.