Fussii , супер че уточни тази глупост с личните данни като юрист, понеже всички си мислим това, което и ти пишеш, ама пусто - учили сме други работи и не смеем да се изкажем категорично по този въпрос.
Боби, ами тези организират именно семинарчета, на които надъхват хората за подобни дивотии. Ако законът ти забранява да организираш семинар по такива въпроси, без да си медик - точка. Не, че ще се спрат, но поне ще им костава усилия да мислят къде и как да събират повечко хора и как да рекламират подобно събитие. Ще пишат в нета, ще се събират на "неформални" разговори по кафенета и апартаменти, но поне по-трудно ще постигат масовост. Пак би било нещо
Дидон, лично аз съм против домашно раждане все едно от кой вид е, макар че ако се осъществи "асистирано домашно" както предлагаш, трае се някак. Само, че - не можело. Понеже им нарушаваме правата така. Никой никого не може да задължи да ходи на лекар, нито някой може да ти забрани да раждаш у вас, на нивата, или в градския транспорт. И да беше възможно да ти забранят по принцип, да го направиш планирано /а няма подобен вариант/, винаги можеш да излезеш с номера, че просто "бебето те е изненадало" и толкова.
Не знам дали при вече родено, живо дете, макар и у дома - не могат да бъдат задължени поне да извикат лекар да прегледа новороденото? Докато бебето се роди - нямало права, ОК, но когато е вече родено, всичките му там конвенции и чудеса за защита правата на детето - не дават ли възможност поне то да се възползва от съвременната медицина, въпреки нежеланието на родителите си... Все пак фактът, че едно бебе е живородено, има сърдечна дейност и диша - изобщо не е гаранция, че същото няма някой "скрит" проблем, който некомпетентните му родители - не биха могли да установят. Аз разбирам права, права, ама това вече е чиста идиотщина за мен. Явно дълбоко в себе си съм тоталитарист.
Вероятно, от гледна точка на "естественичките", аз изглеждам луда, че при моето секцио, с целия екип който ме беше наобиколил, преди старта на операцията се изцепих: "Чакайте, чакайте!". Анестезиологът се препоти човека и ме пита нещо да не ме боли, да не ми се гади... Аз: "Не, не, дойде ли неонатолога, искам да го видя".
Бяха двама неонатолози всъщност, стояха настрани и дойдоха хората до главата ми, представиха се /в еуфорията не помня имената
/, увериха ме че всичко ще е наред с Дани, но каквото и да се наложи - на линия са, ще се справят. Това мен много ме успокои в онзи момент. Искрено не разбирам, как можеш да раждаш спокойно без лекар за бебето до себе си и без нужната за детето апаратура, ако все пак има проблем.
На въпросната групичка - нищо не може да й охлади ентусиазма да върши глупости, нито има чалъм административно да бъдат спряни. Със съжаление отбелязвам, че ако нещо им докара отлив на последователки - ще е именно случаят на Цвети и следващи такива, които рано или късно ще се случат, ако продължават в същия дух.
Жалко наистина, ама - това е положението.